98 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Društvo od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.0k bodova)
Što su bili ciljevi feminističkog djelovanja na početku, a što danas? Što se značajnije promjenilo u feminizmu od početaka pa sve do danas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Magdalena od Magdalena [Superaktivan] (4.7k bodova)

Osnovni cilj feminizma kao aktivističkog pokreta danas je i dalje isti kao i u vrijeme njegova začetka. Feminizmom se nastoji postići jednakost između žena i muškaraca u društvu te se žele smanjiti već dugo postojeće razlike.

Prvi val feminizma u vidu sufražetkinja, koje su djelovale u 2. polovici 19. stoljeća, zalagao se za jednake uvjete rada, jednak pristup obrazovanju, financijsku neovisnost te pravo glasa žena. Borba za pravo glasa pokazala se najmukotrpnijom jer se nastavila duboko u 20. stoljeće.

Drugi val feminizma, koji je nastupio u 60-im i 70-im godinama 20. stoljeća, ukazivao je na i dalje postojeći problem društvene uloge žene kao majke. Žene se usmjeravalo isključivo da postanu supruge i majke te da stalno zaposlenje zamijene brigom za kućanstvo. U ovom periodu također je došlo do interakcije žena iz zapadnog, razvijenijeg dijela svijeta te žena iz nerazvijenijih dijelova svijeta. Kao rezultat njihovog življenja u različitim uvjetima, neko vrijeme se radilo na kristalizaciji sveobuhvatnijih konkretnih ciljeva feminističkog pokreta. Na kraju se feministička borba drugog vala odlučila fokusirati na reproduktivna prava žena, tj. slobodan izbor žena u pitanjima koja se tiču njihovih tijela, te na slobodu seksualne orijentacije.

Treći val feminizma započeo je 90-ih godina 20. stoljeća te traje sve do danas. Njihova misija jest nastaviti aktivizam u smjeru svojih prethodnica, ali je veći naglasak na protestu pristrane vlasti i dubokoj promjeni patrijarhalnog društva. Isto tako, preispituje se ideal žene i ženskih atributa koji se nameću kroz komunikacijske kanale, tradiciju i svakodnevni diskurs. 

Najveća promjena od početka feminističkog pokreta do danas jest način komunikacije i ostvarivanja njihovih ciljeva. U početku su se žene sastajale na konferencijama i pisale službene manifeste, dok je globalizacijom komunikacija velikim dijelom preselila na virtualnu razinu. Kao rezultat toga, feminizam nije isključiv pokret koji biva aktivan na određenom mjestu u određeno vrijeme, već on podrazumijeva svakoga tko se bori za njegove ciljeve, gdje god se on ili ona nalazila. Najočitiji primjer utjecaja suvremenih medija na feminizam jest pokret #MeToo, gdje je naizgled banalan hešteg pokrenuo lavinu promjena.


Izvor: Britannica

Tomislav Gatara 05.01. pitanje u rubrici Društvo od Tomislav Gatara [Superaktivan] (3.2k bodova) Kada feminizam prelazi granicu ravnopravnosti spolova?

Slična pitanja

1 odgovor 327 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...