161 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Društvo od Ivan Gačić
Što su bili ciljevi feminističkog djelovanja na početku, a što danas? Što se značajnije promjenilo u feminizmu od početaka pa sve do danas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Magdalena od Magdalena

Osnovni cilj feminizma kao aktivističkog pokreta danas je i dalje isti kao i u vrijeme njegova začetka. Feminizmom se nastoji postići jednakost između žena i muškaraca u društvu te se žele smanjiti već dugo postojeće razlike.

Prvi val feminizma u vidu sufražetkinja, koje su djelovale u 2. polovici 19. stoljeća, zalagao se za jednake uvjete rada, jednak pristup obrazovanju, financijsku neovisnost te pravo glasa žena. Borba za pravo glasa pokazala se najmukotrpnijom jer se nastavila duboko u 20. stoljeće.

Drugi val feminizma, koji je nastupio u 60-im i 70-im godinama 20. stoljeća, ukazivao je na i dalje postojeći problem društvene uloge žene kao majke. Žene se usmjeravalo isključivo da postanu supruge i majke te da stalno zaposlenje zamijene brigom za kućanstvo. U ovom periodu također je došlo do interakcije žena iz zapadnog, razvijenijeg dijela svijeta te žena iz nerazvijenijih dijelova svijeta. Kao rezultat njihovog življenja u različitim uvjetima, neko vrijeme se radilo na kristalizaciji sveobuhvatnijih konkretnih ciljeva feminističkog pokreta. Na kraju se feministička borba drugog vala odlučila fokusirati na reproduktivna prava žena, tj. slobodan izbor žena u pitanjima koja se tiču njihovih tijela, te na slobodu seksualne orijentacije.

Treći val feminizma započeo je 90-ih godina 20. stoljeća te traje sve do danas. Njihova misija jest nastaviti aktivizam u smjeru svojih prethodnica, ali je veći naglasak na protestu pristrane vlasti i dubokoj promjeni patrijarhalnog društva. Isto tako, preispituje se ideal žene i ženskih atributa koji se nameću kroz komunikacijske kanale, tradiciju i svakodnevni diskurs. 

Najveća promjena od početka feminističkog pokreta do danas jest način komunikacije i ostvarivanja njihovih ciljeva. U početku su se žene sastajale na konferencijama i pisale službene manifeste, dok je globalizacijom komunikacija velikim dijelom preselila na virtualnu razinu. Kao rezultat toga, feminizam nije isključiv pokret koji biva aktivan na određenom mjestu u određeno vrijeme, već on podrazumijeva svakoga tko se bori za njegove ciljeve, gdje god se on ili ona nalazila. Najočitiji primjer utjecaja suvremenih medija na feminizam jest pokret #MeToo, gdje je naizgled banalan hešteg pokrenuo lavinu promjena.


Izvor: Britannica

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...