Ivan Gačić u rubrici Društvo od Ivan Gačić
Što su bili ciljevi feminističkog djelovanja na početku, a što danas? Što se značajnije promjenilo u feminizmu od početaka pa sve do danas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Magdalena od Magdalena

Osnovni cilj feminizma kao aktivističkog pokreta danas je i dalje isti kao i u vrijeme njegova začetka. Feminizmom se nastoji postići jednakost između žena i muškaraca u društvu te se žele smanjiti već dugo postojeće razlike.

Prvi val feminizma u vidu sufražetkinja, koje su djelovale u 2. polovici 19. stoljeća, zalagao se za jednake uvjete rada, jednak pristup obrazovanju, financijsku neovisnost te pravo glasa žena. Borba za pravo glasa pokazala se najmukotrpnijom jer se nastavila duboko u 20. stoljeće.

Drugi val feminizma, koji je nastupio u 60-im i 70-im godinama 20. stoljeća, ukazivao je na i dalje postojeći problem društvene uloge žene kao majke. Žene se usmjeravalo isključivo da postanu supruge i majke te da stalno zaposlenje zamijene brigom za kućanstvo. U ovom periodu također je došlo do interakcije žena iz zapadnog, razvijenijeg dijela svijeta te žena iz nerazvijenijih dijelova svijeta. Kao rezultat njihovog življenja u različitim uvjetima, neko vrijeme se radilo na kristalizaciji sveobuhvatnijih konkretnih ciljeva feminističkog pokreta. Na kraju se feministička borba drugog vala odlučila fokusirati na reproduktivna prava žena, tj. slobodan izbor žena u pitanjima koja se tiču njihovih tijela, te na slobodu seksualne orijentacije.

Treći val feminizma započeo je 90-ih godina 20. stoljeća te traje sve do danas. Njihova misija jest nastaviti aktivizam u smjeru svojih prethodnica, ali je veći naglasak na protestu pristrane vlasti i dubokoj promjeni patrijarhalnog društva. Isto tako, preispituje se ideal žene i ženskih atributa koji se nameću kroz komunikacijske kanale, tradiciju i svakodnevni diskurs. 

Najveća promjena od početka feminističkog pokreta do danas jest način komunikacije i ostvarivanja njihovih ciljeva. U početku su se žene sastajale na konferencijama i pisale službene manifeste, dok je globalizacijom komunikacija velikim dijelom preselila na virtualnu razinu. Kao rezultat toga, feminizam nije isključiv pokret koji biva aktivan na određenom mjestu u određeno vrijeme, već on podrazumijeva svakoga tko se bori za njegove ciljeve, gdje god se on ili ona nalazila. Najočitiji primjer utjecaja suvremenih medija na feminizam jest pokret #MeToo, gdje je naizgled banalan hešteg pokrenuo lavinu promjena.


Izvor: Britannica

Slična pitanja

2 odgovora 203 👀
3 odgovora 507 👀
2 odgovora 349 👀
3 odgovora 430 👀
2 odgovora 298 👀
1 odgovor 283 👀
1 odgovor 530 👀
Ivana Mačić 07.05.2022. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Ivana Mačić
2 odgovora 698 👀
Ivan Gačić 18.09.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić
1 odgovor 388 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...