472 pregleda
Mihaela Blažeka u rubrici Stanovanje od Mihaela Blažeka
promjena rubrike od Znatko
Jesu li LED žarulje najbolje? Koje se žarulje najviše isplate prema trošenju, osvjetljavanju i cijeni? Koje žarulje se danas najčešće koriste i kakva je općenito ponuda žarulja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović
odabran od Mihaela Blažeka
 
Najbolji odgovor

Postoji više vrsta žarulja, a to su:

  • žarulje sa žarnom niti
  • štedne žarulje (CFL)
  • halogene žarulje
  • LED žarulje 

Kod izbora žarulja važno je imati u vidu kakvu atmosferu želimo postići, koju prostoriju u kući/stanu želimo osvijetliti i kakva jačina i boja svjetla najbolje odgovara prostoru.

Klasične žarulje, odnosno žarulje sa žarnom niti nekada su bile najjeftinije, no danas ih gotovo više nigdje ne možemo kupiti. Konkurencija istima najprije su postale LED žarulje koje su danas po cijeni puno pristupačnije nego prije. Njihova prednost je to što su dugotrajne i doprinose uštedi energije LED žarulja troši od 50 do 90 % manje energije od klasične žarulje, kako navodi Europska unija, a njihova kupnja isplati se već nakon godinu i pol dana. Dok se jačina svjetlosti koju proizvodi klasična žarulja mjeru u wattima, jačina svjetlosti LED žarulja mjeri se u lumenima(lm) stoga treba obratiti pozornost kod kupnje istih. Primjera radi, jačina svjetlosti klasične žarulje od 100 W jednaka je LED žarulji od 1600-1800 lm.

Toplina svjetlosti mjeri se u Kelvinima. Tako ćemo, na primjer, ako želimo da žarulja daje toplu bijelu svjetlost (poput svjetlosti koju daje klasična žarulja), kupiti žarulju od 2700 Kelvina.

+3 glasa
Robert Mali od Robert Mali

Najbolje žarulje su danas LED žarulje zbog svoje uštede el. struje, male potrošnje, mogućnost modeliranja u razne oblike, ali i u klasične žarulje (spoj E27...) te i zbog razloga jer se stare žarulje sa žarnom niti prestaju proizvoditi zbog štetnosti za okoliš.

Osim toga LED žarulje nude cijelu lepezu novih mogućnosti (dinamična promjena topline, boje, ...), uvode nove specifične karakteristike, otpornost i trajnost. LED žarulje su također sve jeftinije jer je proizvodnja u svijetu sve masovnija. U budućnosti će vjerojatno biti još jeftinije.

U svakom slučaju ne razmišljajte puno već kupujte LED žarulje.

Slična pitanja

2 odgovora
3 odgovora
3 odgovora
1 odgovor
Borna Matić 11.06.2022. pitanje u rubrici Mobitel od Borna Matić
2 odgovora
Sandra Vukov 16.11.2020. pitanje u rubrici Mediji od Sandra Vukov
4 odgovora

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...