Ivan Gačić u rubrici Društvo od
Dakle, prvo da razjasnim... Vjerojatno ćemo se u većini (osim ako niste manipulator u vezi) složiti da nije niti jedno prihvatljivo (ni psihički ni fizički) za međuljudske odnose, no mene sad zanima koje je gore (lošije)?

Da li je gore fizičko nasilje ili psihičko nasilje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+7 glasa
Sandra Vukov od

Osobno smatram da je gore psihičko nasilje ali naravno oba dva su jako loša. Psihičko nasilje smatram da je gore jer se ono mnogo teže dokazuje od fizičkog nasilja i zbog toga što u toj situaciji osoba često nije svjesna da je pod utjecajem druge osobe. Osobe koje su podložne manipuliranju ili pasivnoj agresiji, često krive sebe jer ne shvaćaju taj koncept zlostavljanja.

Psihičko nasilje se takodjer smatra kaznenim djelom zato što je osoba podložna stresu i kao takva može počiniti samoubojstvo. Žrtve psihičkog nasilja je jako teško uočiti dok ne padnu u depresiju i ne počnu pokazivati na taj način simptome a često su time podložna djeca i žene koja su emocioalno zlostavljana. 

Takve osobe mogu kontaktirati Hrabri telefon 0800 0800 ili putem mejla savjet@hrabritelefon.hr

+4 glasa
Iva Murat od
Mislim da je jako teško reći je li gore psihičko ili fizičko nasilje, a nedvojbeno je da i jedno i drugo ostavlja negativne posljedice te da je apsolutno neprihvatljivo. Sve ovisi i o intenzitetu nasilja, pa čak i o tome tko vrši to nasilje i tko je žrtva. U različitim životnim dobima možemo različito reagirati na nasilje pa tako ono najveće posljedice ostavlja ako se događa u djetinjstvu. Mobbing od strane šefa na radnom mjestu možda neće imati isti utjecaj na osobu, kao što ima zlostavljanje u braku ili zlostavljanje u djetinjstvu. Kada bih baš morala usporediti psihičko i fizičko nasilje (pod uvjetom da su približno jednakog intenziteta i da se događaju u istom životnom razdoblju), mogla bih reći da je psihičko nasilje po meni gore. Dok ozljede nastale zbog fizičkog nasilja na kraju zarastu, ožiljci koje ostavlja psihičko nasilje puno su teže izbrisivi, a uz to ih je teže dokazati. Kod psihičkog nasilja osoba često pati, a da to nitko ne vidi i ne zna. Ljudi rjeđe prijavljuju psihičko nasilje jer je u društvu još uvijek nekako uvriježeno mišljenje da, ako nema udaraca, to nije pravo nasilje. Ipak, naravno da i fizičko nasilje može ostaviti ozbiljne posljedice na psihu osobe.
+4 glasa
Matija Kranjčić od
Obje su vrste nasilja (a nisu jedine) nedopustive. Krenuvši dalje od te teze, osobno smatram da je psihičko nasilje gore od fizičkog iz razloga što se posljedice psihičkog nasilja puno lakše mogu sakriti običnim ljudima pa ih je stoga teže uočiti i pružiti adekvatnu pomoć. Ta vrsta nasilja može dovesti do psihičke nestabilnosti pojedinca i u tom slučaju može doći do fizičkog kažnjavanja sebe samoga. U današnjem turbulentnom svijetu kada smo većinu vremena zaključani doma, moramo izaći van, pričati s drugima, vidjeti kako oni razmišljaju i u kakvom su "stanju". Svaka i najmanja sitnica nas može navesti na to da je draga nam osoba psihički nestabilna ili da se nad njom izvršava nasilje. Nasilje nije nikad opravdano, dopušteno ili pozitivno djelovanje.
+3 glasa
Karla Jurišić od
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Ne podržavam nasilje te ne znam zašto bi netko ostao u odnosu gdje je prisutno ili jedno ili drugo nasilje, a pogotovo ne oba oblika. Ljude je lako povrijediti te im takve povrede mogu stvarati trajna oštećenja, bilo fizički ili psihički.

Ipak, kada se se gleda iz perspektive koje je gore, onda moramo uzeti u obzir nekoliko elemenata. Ovisi tko nad nada vrši nasilje i koliko jako. Milim da je fizičko nasilje gore u smislu kada se teško obraniti, ako je veoma intenzivno i ako ga vrši osoba koja je mnogo jača od nas. Može doći do jako velikih trajnih oštećenja, ako ne i gore. Osoba se osjeća bespomoćno te strahuje za svoj život. Zbog toga mislim da bi svatko trebao znati bare, osnove tehnike samoobrane.

Kada pričamo o psihičkom nasilju s osobom koja nije jača od nas te nas ne može niti namjerava fizički povrijediti - onda je to druga razina uznemiravanja. Tada je ovaj oblik itekako intenzivniji jer ne možete pobjeći od toga samo tako lako (naravno moguće je, ali neće prestati ako joj kažete da prestane) . Takva osoba će sve napraviti da vam uđe u glavu i napraviti pomutnju. Ovdje moramo biti vrlo, vrlo jaki u glavi te ostaviti slučaj profesionalcima te izbjegavati kontakt s takvom osobom. Ako se radi o poslu, ne treba vam takav posao, a ako se radi o ukućanima ili partneru, odlazak od njih je jedina opcija. 

Slična pitanja

6 odgovora 505 👀
1 odgovor 189 👀
2 odgovora 10.3k 👀
6 odgovora 2.0k 👀
6 odgovora 2.7k 👀
1 odgovor 384 👀
Ivan Gačić 16.09.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić
1 odgovor 396 👀
Ivan Gačić 13.04.2022. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivan Gačić
1 odgovor 2.1k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...