842 pregleda
Mia M. u rubrici Odnosi i veze od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)
Kako u vezi mogu prepoznati da sam žrtva manipulatora?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+9 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka [Megaktivan] (19.5k bodova)
odabran od Mia M.
 
Najbolji odgovor
Zapitajte se tko je osoba koja potencijalno manipulira. Na koji način Vam je prišla? Ima li izravne ili neizravne koristi od Vas? Na koji način ona djeluje prema Vama? Što traži od Vas i je li to opravdano? Istražite malo o toj osobi da saznate je li možda prije nekoga drugoga manipulirala. Kako se osjećate vezano uz radnje te osobe? Ukoliko osjećate imalo neugode, loših osjećaja ili osjećaja iskorištenosti, tada se zapitajte zašto su oni tu i velika je šansa da jeste žrtva manipulacije. Niste naveli neke detalje pa je teško precizno odgovoriti, ali važno je postaviti si gore navedena pitanja i uvijek slušati svoj instinkt.
+6 glasa
Ana-Lena od Ana-Lena [Aktivan] (240 bodova)

Za početak je važno definirati TKO su manipulatori i koji su njihovi krajnji ciljevi. Manipulatore doživljavamo kao emocionalne zlostavljače, a iako sam postupak manipulacije NIJE nužno povezan s nekim psihičkim poremećajem, sama manipulacija se uglavnom pojavljuje kao SIMPTOM nekih psihičkih bolesti, poput narcisoidnog,graničnog ili antisocijalnog poremećaja ličnosti .Njihov je krajnji cilj upravljanje tudjim vremenom i životom te kontroliranje istog, a sve u svrhu vlastitog dobitka ili zadovoljstva.Žrtve su uglavnom osobe koje manipulatori prepoznaju kao slabije od njih te oni koji nisu dovoljno ustrajni u svojim stavovima.
KAKO PREPOZNATI MANIPULATORA?
Manipulatore je teško otkriti u startu, budući da se trude biti sto pažljiviji i simpatičniji.Ovakvo ponašanje traje u periodu dok manipulator ne skupi dovoljno informacija o životu i navikama žrtve , kada Vas kreće poticati na promjenu razmišljanja, ali na takav način da Vam nabije osjećaj grižnje savjesti.Dakle, glume žrtvu, često mijenjaju raspoloženje, najvažnije krive Vas za vlastite postupke te pokušavaju iz Vas izvuci ispriku kako  bi se oni bolje osjećali.Iz ovih razloga su skloni skakanju iz odnosa u odnos, jer im svaka osoba, kada se odupre, brzo dosadi. 

+6 glasa
Elvira Mlivić Budeš od Elvira Mlivić Budeš [Aktivan] (215 bodova)

Mnoge osobe u početku ne shvate da su žrtve manipulacije, jer se u početku manipulatori ponašaju na način koji žrtvi odgovara, ali s češćim promjenama ponašanja koje često opravdavaju stresom ili nekim vanjskim okolnostima. Ako se u vezi osjećate sputano, ako su zanemarene vaše potrebe i želje, ako se vaše mišljenje ne uzima u obzir, ako vas netko kontinuirano ignorira, omalovažava ili umanjuje, koristi pogrdne riječi ili jednostavno vas krivi za sve što se događa, moguće je da se nalazite u vezi s manipulatorom ili manipulatoricom. Ako ste dugo u odnosu s manipulatorom, moguće je da imate neke od posljedica. Više saznajte u videu: 

+4 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić [Megaktivan] (13.7k bodova)

Manipulatori su jako pametne osobe i teško ih je prepoznati. Za njih najčešće mislimo da su nam dobri prijatelji i da sve činimo iz ljubavi i sreće. Da to radimo radimo da bismo očuvali prijateljstvo/vezu, nekakvu vrstu odnosa. Jedan od najboljih znakova koji nam pokazuju da netko manipulira nama je izlaženje iz svije sigurne zone! Ukoliko mi činimo stvari radi druge osobe i pri tom se ne osjećamo nimalo lijepo i sigurno, to je svakako znak da netko manipulira nama i a trebamo bolje pratiti kakav je naš odnos zaista. Isto tako ako nam neka osoba stalno daje obećanja, a mi to radimo zbog nje, no ona svoje obećanje nikada ne održi to je svakako znak da imamo manipulatora uz sebe. Naravno da se svakome može desiti da ne održi obećanje, no ukoliko se to konstantno događa i ne pokazuje previše žalosti radi toga, to je loš znak i znak manipulacije. Ukoliko vas pred drugima omalovažava, vrijeđa, vi mu kažete da vam to ne smeta i ne radi to, a on nastavlja to je znak manipulacije. Ako se on/ona popravi tek kod kuće kada ste sami, a pred drugima vas vrijeđa znači da vas iskorištava i da je manipulator. 

Bitno je napomenuti da manipulatori nisu samo muškarci, nego i žene. Često puta su žene veći manipulatori. To nam mogu biti bliske osobe, ali i dalje. Bitno je da ne izlazimo iz svoje sigurne zone i da sve što radimo, radimo upravo zbog sebe!

+4 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.6k bodova)
Nekima treba i 10 godina da shvate da su žrtva manipulatora jer ljudi teško mogu povjerovati da netko može biti takvo smeće. Najčešće ćete to prepoznati jer će manupulatorova logika prkositi zdravom razumu. Sve u što vi vjerujete, sve za što ste sigurni da znate, da vidite, da osjećate oni će vam govoriti upravo suprotno od toga. Najviše ih smeta kada vide da ih čitate i da ne gubite razum. Vjerujte svojim osjećajima jer oni su uvijek u pravu i vašim očima jer vaše oči ne lažu. Intuicija vas nikada neće prevariti.

Slična pitanja

3 odgovora 796 pregleda
4 odgovora 1.8k pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...