292 pregleda
Mia M. u rubrici Osobni razvoj od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)
Mogu li se riješiti manipulatora u životu i kako?

Da li manipulatori odu sami nakon nekog vremena ili se mi njih moramo riješiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka [Megaktivan] (19.5k bodova)
Manipulatori odu sami od sebe jedino ako naiđu na prepreku u njihovom manipuliranju, ali tada mogu čak i ostati iz nekih drugih razloga. Zato je svakako bolje da se sami riješite manipulatora oko sebe. Kako?

Napravite uvid o ljudima kojima ste okruženi, razmislite o njima i zašto su u Vašem životu. Prepoznajte manipulatore i izbacite ih iz svog života, a ako je to baš nemoguće jer se radi o rodbini ili bližim osobama, onda svakako porazgovarajte s njima. Objasnite im da im više nećete ići "niz dlaku", dajte im do znanja da je njihovo manipuliranje gotovo. Ako nakon toga oni sami odu od Vas, Vi imate čistu savjest jer ste im barem dali priliku da se poprave.
+7 glasa
Elvira Mlivić Budeš od Elvira Mlivić Budeš [Aktivan] (215 bodova)
odabran od Mia M.
 
Najbolji odgovor

Manipulatori su osobe koje usmjeravaju svoje ponašanje prema vlastitoj koristi i mnogi misle da je riječ o slučajnosti, odnosno nenamjernoj pogrešci u komunikaciji. Ako se nađemo u okruženju gdje su prisutni manipulatori, ključno je shvatiti o čemu je točno riječ i na vrijeme prepoznati znakove da je netko spreman manipulirati kako bi došao do svog cilja. Ako to prepoznamo po određenim karakteristika, na dobrom smo putu da poduzmemo akcije da te osobe ili izbjegavamo ili pristupimo asertivnoj komunikaciji, odnosno nametnemo ljubazno-odlučan stav u kojem jasno dajemo do znanja kako se s nama može razgovarati i postupati. Spoznaja s kim imamo posla i zauzimanje za sebe je prvi korak u rješavanju komunikacijskih izazova s manipulatorima. Više o osobinama manipulatora potražite na:

+5 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić [Megaktivan] (12.2k bodova)
Manipulatori su jako teške osobe i teško ih se ponekad riješiti, ali budite strpljivi i pametniji od njih i sigurno ćete s njima moći izići na kraj. Manipulator vas treba više nego što vi trebate njih i toga budite svjesni kada idući put budite s njima u bilokakvom obliku komunikacije. Važno je shvatiti osobnu vrijednost i shvatiti da imate moć riješiti se osobe koja vam pokušava kontrolirati život, na bilo koji način. Danas je zaista puno lakše otići od nekoga, iako si to ponekad ne možemo odmah priznati.

Za suprotstavljanje manipulatorima potrebno je imati čvrst stav, oštar um i mirnu narav. Svađom se ništa neće riješiti, već će manipulator i od toga imati koristi i pokušavati vas uvjeriti da je sve to vaša krivica. Ne dajte se smesti!

Slična pitanja

6 odgovora 181 pregleda
2 odgovora 486 pregleda
3 odgovora 2.8k pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...