1.2k pregleda
Mia Marijanović u rubrici Odnosi i veze od Mia Marijanović [Ekstraktivan] (7.5k bodova)

Koje manipulativne tehnike manipulator najčešće koristi prema žrtvi na ovim domaćim prostorima?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako prepoznati psihopata?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+5 glasa
Sara Adžić od Sara Adžić [Superaktivan] (3.2k bodova)
odabran od Mia Marijanović
 
Najbolji odgovor

Kada govorimo o manipulatorima, mislimo na prilično inteligentne osobe. One cijelo vrijeme znaju što rade i kako malo po malo dobiti ono što žele. Neke od tehnika manipulacije su:

1. Laganje, prebacivanje osjećaja krivnje, emocionalna ucjena, okolišanje, zaboravljanje ...

  • sigurno ste već prije čuli ˝Nakon svega što sam učinila za tebe ti sada ne možeš napravit ovu malu uslugu za mene˝. To je klasičan primjer manipulacije putem osjećaja krivnje. Također, u svrhu dobivanja onoga što žele često i lažu govoreći: ˝Svi su se ponudili za pomoć, samo ti nisi. Kakva si ti to osoba?˝ 

2. Obećanja

  • ˝Ako ti meni sada učiniš uslugu, idući put ću ja tebi.˝ Nakon što dobiju ono što žele u trenutku kada vama zatreba usluga pa im se obratite, poriču svoje obećanje.

3. Lažna briga i emocionalna ucjena

  • Manipulatori su često i ljubomorne osobe koje vas ne žele vidjeti kako ste uspjeli. Svojom lažnom brigom, namjerno sabotiraju vaše samopouzdanje i projekte. ˝Joj, baš se brinem kako će ti danas proći razgovor za posao. Što ako im se ne svidi tvoja prezentacija?˝. Emocionalne ucjene nisu rijetkost u rukavu manipulatora. Sigurno ste se susreli sa rečenicom ˝Kako to da još nemaš djece?  Već ti je krajnje vrijeme.˝ Na taj način vas pokušavaju zastrašiti i probuditi anksioznost.

Puno je tehnika manipulacije, važno ih je prepoznati na vrijeme i zauzeti svoj stav i zadržati svoje mišljenje. Također, manipulacija može vrlo lako prijeći i u psiho- fizičko nasilje. 

+5 glasa
Elvira Mlivić Budeš od Elvira Mlivić Budeš [Aktivan] (220 bodova)
Manipulatori su osobe koje namjerno i ciljano ostvaruju svoju korist, a najčešće su skloni preuveličavanju, laganju, dvoličnosti, emocionalnim ucjenama, prebacivanju, omalovažavanju i ignoriranju. Manipulatori se pojavljuju i u privatnom i poslovnom okruženju i ključno je prepoznati znakove na vrijeme. Nažalost, kada se takvo ponašanje rasplamsa i dugo budemo žrtva takvih okolnosti, jako je teško izaći iz toga bez posljedica. Ovo su neke od tehnika koje manipulator najčešće koristi:

+5 glasa
Magdalena od Magdalena [Superaktivan] (4.8k bodova)

Htjela bih se nadovezati na prethodne odgovore te ponuditi još jedan aspekt ponašanja manipulatora kojeg se do sad nitko nije dotaknuo. Smatram da postoji i suptilnije ponašanje manipulatora koje žrtve manipuliranja ni ne osvijeste dok se od takve osobe ne odmaknu. 

Ono na što ciljam jest opetovano isticanje zahvalnosti na prijateljstvu/ljubavnom odnosu i sl. Naime, manipulatori znaju kako osobu zadržati blizu sebe sve dok im je ona od koristi. Kako bi se pobrinuli da ih žrtva njihovog manipuliranja ne prekriži iz života, stalno ponavljaju kako cijene što je imaju, koliko im znači te kako ih nitko drugi ne razumije kao ona. Na taj način si i žrtva opravdava održavanje odnosa s takvom osobom, jer ona, kao netko tko gaji iskrene osjećaje empatije i brige neće samo tako napustiti nekoga, kome naizgled, puno pomaže što je ima. 

+5 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić [Megaktivan] (13.9k bodova)

Manipulator je osoba koja svjesno čini nešto da druga osoba sve čini njoj po volji. On nas navede da napravimo nešto, a toga često nismo ni svjesni. Također nas često navede i na nešto što ne želimo, ali mislimo da smo loši ako to ne učinimo. 

Manipulator može biti muška ili ženska osoba, a najčešće manipulacije vrši: 

  • LAŽIMA
Najčešće se služi lažima za postizanje svojih ciljeva. često su to laži o tome koliko nas, kako mi to moramo napraviti zbog njega/nje. Često lažu o onome kakvi su zapravo, predstavljaju se drugačijima (pred nama se prave boljima nego što jesu)...
  • PREBACIVANJE KRIVNJE
Ovo ne rade samo manipulatori, nego većina ljudi. Kako bi postigli svoje ciljeve nas uvjeravaju da smo mi za nešto krivi. Često puta ako oni naprave nešto loše lijepim riječima nas uvjere da mi trebamo preuzeti krivnju. Isto tako se često predstavljaju kao jadne osobe bez ičega kako bi druga osoba osjećala sažaljenje nad njom/njim i učinila nešto za njega/nju.
  • OBEĆANJA 
Često govore riječi poput ''Obećajem ti još učini to još samo ovaj put'' ili ''Ovo je zadnji put da te tako nešto molim.'' Mnogi nasjednu na to te učine nešto a da to kasnije zažale... Ili manipulator kasnije ne održi obećanje i ponavlja svoju grešku...
  • LJUBAVNE IZJAVE
Ovo ne mora biti ljubavna izjava u vezi, nego on/ona to može napraviti i u smislu prijateljstva. Uvjerava nas lijepim riječima da joj je stalo do nas i da mi to sve činimo radi nje. ''Ukoliko je i nama stalo do nje učiniti ćemo nešto...Ako želimo spasiti prijateljstvo/vezu...'' To često govore i na taj način navedu osobu na nešto što ustvari ne želi.
 
Manipulatori su jako pametne i proračunate osobe. Oni sve čine tek nakon što su sigurni u nešto i teško ih je primijetiti. No najvažnije je da radi nikada ne izlazimo iz svoje sigurne zone i da sve što radimo, radimo upravo radi sebe. 
+4 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.9k bodova)
Manipulatori su i patološki lažovi, oni nam se često uvuku pod kožu, radi toga što imaju toliko uvjerljiv pristup da sami sebe uvjere u svoju priču. Dakle kad su nam se već na takav podmukli način uvukli u kožu, oni nas vrlo često pokušavaju uvjeriti u stvari koje nisu točne ili izbaciti iz takta na podmukli način, radeći nam sve ono što kad bi saznali.. oni bi dobro znali da će nas emocionalno istrošiti i kada to saznamo da bi kasnije ispalo da smo mi ti koji imamo problem sa svojim ponašanjem i da oni ne znaju u čemu su pogriješili, tj nisu u ničem pogriješili. To su ljudi koji nemaju savjest i nemaju previše ili nimalo empatije za druge.

Slična pitanja

3 odgovora 847 pregleda
1 odgovor 154 pregleda
Znatko medijski pokriva

Međunarodna konferencija za digitalne dizajnere i developere

Labin, 23.-24.09.2022.

PROGRAM | PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022


Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.2k pitanja

14.6k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...