101 pregleda
Marija Miha u rubrici Osobni razvoj od Marija Miha (7.9k bodova)

Kako ostati smiren u stresnoj situaciji?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković (6.7k bodova)
prije odabran od Marija Miha
 
Najbolji odgovor

Kako ostati smiren u stresnoj situaciji?

 1. PRIPREMA

  Ukoliko znate da ćete naići na situaciju koja Vam izaziva stres, najbolje je mentalno se pripremiti i racionalno razmisliti o toj situaciji. Primjerice, ukoliko za Vas stresnu situaciju predstavlja odlazak zubaru, unaprijed se mentalno pripremite i racionalizirajte situaciju. Koji su ishodi te situacije i kako ju pobijediti. Ukoliko je moguće, najveće olakšanje pred stresnu situaciju će Vam biti upravo mentalna priprema i relaksacija, te se ta situacija neće desiti iznenadno i uzrokovati Vam još veći stres i nervozu.

20 Stress Management Techniques: Your Guide to Stress-Management

 1. DISANJE I MENTALITET

  Zaustavite se na trenutak, otpustite sve negativne emocije i dišite. Usporit ćete rad organizma, te samim time i uzroke stresa. Vaš mentalitet mora nadjačati uzrok stresa. Primjerice, možete misliti na neke druge stvari koje za Vas pojačavaju pozitivne emocije i samim time eliminiraju i brišu one negativne poput stresa.

Why Mental Toughness and not Mental Strength? - AQR International

 1. NADJAČAJTE SAMI SEBE

  Ukoliko se stresna situacija desi iznenada i imate osjećaj kao da ste bačeni u vatru, morate u istom trenutku nadjačati svoje osjećaje. Racionalizirajte situaciju i nabrajajte moguća rješenja za izlazak iz iste, ukoliko izlaska nema to znači da je kontrola van Vašeg dosega i da ne možete utjecati na nju. Ova realizacija pomoći će Vam pri smirenju jer shvaćate uzroke i moguća rješenja, a samim time smanjujete stres na minimum, jer se stres stvara u situacijama za koje osjećate da ne možete kontrolirati, a vrlo često je upravo suprotno.

How to Reduce Stress: Techniques and More

 1. PRISEBNOST I PROLAZNOST

  Ostanite prisebni i mentalno jaki, sve je u životu prolazno pa tako i stresne situacije. Uvijek imajte ovo saznanje na umu. Stresne situacije nisu tu zauvijek, te si pomozite nadjačati uzroke. Stres će brže proći ukoliko pokušavate eliminirati njegove uzroke. Uvijek imajte ovu činjenicu u mislima – proći će.

Premium Vector | How to overcome stress guide. depression reduce instruction tips. making exercise and planning, communication help to reduce stressful state. illustration

+8 glasa
Darija Magdalenić od Darija Magdalenić (2.6k bodova)

a) Fokusirajte se biti bez reakcije

Da prestanete pretjerano reagirati, probajte pokušati upotrijebiti tzv. umijeće bez reakcije. Ovo se često primjenjuje kada ulazimo u konverzaciju s osobom s kojom već imamo povijest konfliktnih situacija. Jednostavno se mentalno pripremimite na to da što god ta osoba rekla, a u sebi kažite da nećete imati reakciju.

To je, naravno, puno teže kada se pojavi neočekivana situacija, ali je definitivno izvedivo kada se uđe u potencijalno napetu situaciju – poput potrebe za teškim razgovorom s kolegom.

b) Pravilo 10 sekundi

Kada ste usred stresne situacije, može biti teško vidjeti dalje od sadašnjeg trenutka. Emocije su nam uzburkane i sve se čini hitnim. I kao da moramo odmah reagirati.

Tada se trebamo sjetiti poznatog pravila 10 sekundi koje kaže:

"Kada osjetiš da ćeš burno reagirati, zaustavi se, nekoliko puta duboko udahni i izbroji do 10 prije nego što odgovoriš. Ovaj jednostavan čin može vas spriječiti da kažete ili učinite nešto zbog čega ćete kasnije požaliti."

c) Pogledajte širu perspektivu

Ovo je još jedna zanimliva taktika koju možete koristiti kada ulazite u situaciju u kojoj očekujte burne reakcije.

Kad se pripremate za ovakav susret, pogledajte širu perspektivu. Zapitajte se hoće li vam ova situacija biti važna za tri mjeseca, godinu ili pet godina. Je li vrijedno da sada burno reagirate?

To ne znači da biste trebali obezvrijediti svoje osjećaje ili umanjiti važnost situacije. Ali dugoročno gledanje može vam pomoći da stvari stavite u perspektivu i izbjegnete pretjeranu reakciju.

Kada odvojite vrijeme za razmišljanje o tome kako će situacija utjecati na vas u budućnosti, vjerojatnije je da ćete donijeti odluke koje su u vašem najboljem interesu – i kratkoročno i dugoročno.

Slična pitanja

9 odgovora
Margareta Jurisi 28.11.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Margareta Jurisi (646 bodova)
6 odgovora
3 odgovora
Ivan Gačić 12.10.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivan Gačić (7.2k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...