Mia Marijanović u rubrici Odnosi i veze od

Koje manipulativne tehnike manipulator najčešće koristi prema žrtvi na ovim domaćim prostorima?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako prepoznati psihopata?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+14 glasa
Sara Adžić od
odabran od Mia Marijanović
 
Najbolji odgovor

Kada govorimo o manipulatorima, mislimo na prilično inteligentne osobe. One cijelo vrijeme znaju što rade i kako malo po malo dobiti ono što žele. Neke od tehnika manipulacije su:

1. Laganje, prebacivanje osjećaja krivnje, emocionalna ucjena, okolišanje, zaboravljanje ...

 • sigurno ste već prije čuli ˝Nakon svega što sam učinila za tebe ti sada ne možeš napravit ovu malu uslugu za mene˝. To je klasičan primjer manipulacije putem osjećaja krivnje. Također, u svrhu dobivanja onoga što žele često i lažu govoreći: ˝Svi su se ponudili za pomoć, samo ti nisi. Kakva si ti to osoba?˝ 

2. Obećanja

 • ˝Ako ti meni sada učiniš uslugu, idući put ću ja tebi.˝ Nakon što dobiju ono što žele u trenutku kada vama zatreba usluga pa im se obratite, poriču svoje obećanje.

3. Lažna briga i emocionalna ucjena

 • Manipulatori su često i ljubomorne osobe koje vas ne žele vidjeti kako ste uspjeli. Svojom lažnom brigom, namjerno sabotiraju vaše samopouzdanje i projekte. ˝Joj, baš se brinem kako će ti danas proći razgovor za posao. Što ako im se ne svidi tvoja prezentacija?˝. Emocionalne ucjene nisu rijetkost u rukavu manipulatora. Sigurno ste se susreli sa rečenicom ˝Kako to da još nemaš djece?  Već ti je krajnje vrijeme.˝ Na taj način vas pokušavaju zastrašiti i probuditi anksioznost.

Puno je tehnika manipulacije, važno ih je prepoznati na vrijeme i zauzeti svoj stav i zadržati svoje mišljenje. Također, manipulacija može vrlo lako prijeći i u psiho- fizičko nasilje. 

+12 glasa
Elvira Mlivić Budeš od
Manipulatori su osobe koje namjerno i ciljano ostvaruju svoju korist, a najčešće su skloni preuveličavanju, laganju, dvoličnosti, emocionalnim ucjenama, prebacivanju, omalovažavanju i ignoriranju. Manipulatori se pojavljuju i u privatnom i poslovnom okruženju i ključno je prepoznati znakove na vrijeme. Nažalost, kada se takvo ponašanje rasplamsa i dugo budemo žrtva takvih okolnosti, jako je teško izaći iz toga bez posljedica. Ovo su neke od tehnika koje manipulator najčešće koristi:

+11 glasa
Ivana Horžić od

Manipulator je osoba koja svjesno čini nešto da druga osoba sve čini njoj po volji. On nas navede da napravimo nešto, a toga često nismo ni svjesni. Također nas često navede i na nešto što ne želimo, ali mislimo da smo loši ako to ne učinimo. 

Manipulator može biti muška ili ženska osoba, a najčešće manipulacije vrši: 

 • LAŽIMA
Najčešće se služi lažima za postizanje svojih ciljeva. često su to laži o tome koliko nas, kako mi to moramo napraviti zbog njega/nje. Često lažu o onome kakvi su zapravo, predstavljaju se drugačijima (pred nama se prave boljima nego što jesu)...
 • PREBACIVANJE KRIVNJE
Ovo ne rade samo manipulatori, nego većina ljudi. Kako bi postigli svoje ciljeve nas uvjeravaju da smo mi za nešto krivi. Često puta ako oni naprave nešto loše lijepim riječima nas uvjere da mi trebamo preuzeti krivnju. Isto tako se često predstavljaju kao jadne osobe bez ičega kako bi druga osoba osjećala sažaljenje nad njom/njim i učinila nešto za njega/nju.
 • OBEĆANJA 
Često govore riječi poput ''Obećajem ti još učini to još samo ovaj put'' ili ''Ovo je zadnji put da te tako nešto molim.'' Mnogi nasjednu na to te učine nešto a da to kasnije zažale... Ili manipulator kasnije ne održi obećanje i ponavlja svoju grešku...
 • LJUBAVNE IZJAVE
Ovo ne mora biti ljubavna izjava u vezi, nego on/ona to može napraviti i u smislu prijateljstva. Uvjerava nas lijepim riječima da joj je stalo do nas i da mi to sve činimo radi nje. ''Ukoliko je i nama stalo do nje učiniti ćemo nešto...Ako želimo spasiti prijateljstvo/vezu...'' To često govore i na taj način navedu osobu na nešto što ustvari ne želi.
 
Manipulatori su jako pametne i proračunate osobe. Oni sve čine tek nakon što su sigurni u nešto i teško ih je primijetiti. No najvažnije je da radi nikada ne izlazimo iz svoje sigurne zone i da sve što radimo, radimo upravo radi sebe. 
+10 glasa
Magdalena od

Htjela bih se nadovezati na prethodne odgovore te ponuditi još jedan aspekt ponašanja manipulatora kojeg se do sad nitko nije dotaknuo. Smatram da postoji i suptilnije ponašanje manipulatora koje žrtve manipuliranja ni ne osvijeste dok se od takve osobe ne odmaknu. 

Ono na što ciljam jest opetovano isticanje zahvalnosti na prijateljstvu/ljubavnom odnosu i sl. Naime, manipulatori znaju kako osobu zadržati blizu sebe sve dok im je ona od koristi. Kako bi se pobrinuli da ih žrtva njihovog manipuliranja ne prekriži iz života, stalno ponavljaju kako cijene što je imaju, koliko im znači te kako ih nitko drugi ne razumije kao ona. Na taj način si i žrtva opravdava održavanje odnosa s takvom osobom, jer ona, kao netko tko gaji iskrene osjećaje empatije i brige neće samo tako napustiti nekoga, kome naizgled, puno pomaže što je ima. 

+10 glasa
Ana Latinović od

Neke uobičajene taktike koje koriste manipulatori uključuju:

 • Izigrava žrtvu: Manipulator vas može natjerati da ga sažalijevate ili da mislite da ste vi taj koji mu stvara probleme.
 • Korištenje krivnje: Manipulator vas može natjerati da se osjećate krivom jer ne radite ono što on želi ili radite nešto što mu se ne sviđa.
 • Korištenje šarma: Manipulator može pokušati šarmom doći do onoga što želi od vas.
 • Prijetnje: Manipulator može prijetiti da će vas ostaviti, povrijediti ili učiniti nešto loše ako ne učinite ono što on želi.
 • Tihi tretman. Može vas ignorirati ili prestati razgovarati s vama kao oblik emocionalne kazne.
 • Ljubavno bombardiranje. U početku veze pružiti će vam intenzivnu i ustrajnu pozornost i naklonost kako bi brzo stvorili emocionalni interes i ovisnost. Netko tko vas stvarno voli, vas i poznaje. Zna tko ste zaista, a ne ona slika koju su oni stvorili u svojoj glavi. Ako vas netko ne početku veze opisuje kao najbolju osobu na svijetu, kao ostvarenje svih svojih želja, zapitajte se na temelju čega to govori. Kada vas netko obasipa komplimentima koji su neutemeljeni, nemaju ništa s poznavanjem vas, možeš zaključiti da je to manipulacija.

  Poslije, kada se stvari promijene i on pokaže svoje pravo lice, pitati ćete se gdje je nestala pažnja s početka veze. Jeste li tome vi krivi? A to manipulator i želi.

  Igranje toplo – hladno. Vrhunski manipulatori ne žele biti razotkriveni zato vam oni pružaju i trenutke kada ćete se osjećati kao kraljica. Ali to je uglavnom kredit koji ćete kasnije otplatiti. Poslije ćete se zapitati kako je to moguće da je sada ovakav. I posumnjati da je u vama problem.

  Lažna obećanja.

  Ooo, s manipulatorom će ih biti puno. Ako ste netko tko preferira istinu, a to znači i živi istinu, teško ćete moći zamisliti da osoba može stalno funkcionirati u laži. Proteći će dosta vremena da biste stekli perspektivu i uvidjeli da vam je lagao od početka veze. Ako njegove riječi i djela nisu u skladu, to je jasan znak manipulacije.

  Reaktivno zlostavljanje. Kada reagirate na zlostavljanje (riječima, vriskom ili na drugi način) i zlostavljač taj vaš čin pretvori u zlostavljanje njega. Pravda se da vi zlostavljate njega jer vičete. Ovdje se radi o psihološkom zlostavljanju i manipulaciji od strane manipulativnora. Zlostavljač manipulira situacijom praveći sebe žrtvom.

  Triangulacija. Mogli bi uvesti drugu osobu u komunikaciju, nekoga tko je na njihovoj strani, kako bi opravdali svoje mišljenje ili učinili da se osjećate nesigurno. Tada biste mogli još više preispitivati sebe.

  Prikrivene prijetnje. Možda vam žele utjerati strah u kosti određenim komentarima ili ponašanjem. Npr. samo će vam spontano u razgovoru spomenuti da se u teretani sprijateljio s likom koji je jako opasan. Dovoljno da vi kasnije u glavi vrtite raznorazne slike.

  Ultimatumi. Napraviti će niz beznačajnih ustupaka za vas i pred vas postaviti velik zahtjev, npr. da se preselite u drugu državu zbog njega. Opravdavati će se svoj zahtjev time da je on za vas već toliko toga učinio.

+8 glasa
Sandra Vukov od
Manipulatori su i patološki lažovi, oni nam se često uvuku pod kožu, radi toga što imaju toliko uvjerljiv pristup da sami sebe uvjere u svoju priču. Dakle kad su nam se već na takav podmukli način uvukli u kožu, oni nas vrlo često pokušavaju uvjeriti u stvari koje nisu točne ili izbaciti iz takta na podmukli način, radeći nam sve ono što kad bi saznali.. oni bi dobro znali da će nas emocionalno istrošiti i kada to saznamo da bi kasnije ispalo da smo mi ti koji imamo problem sa svojim ponašanjem i da oni ne znaju u čemu su pogriješili, tj nisu u ničem pogriješili. To su ljudi koji nemaju savjest i nemaju previše ili nimalo empatije za druge.

Slična pitanja

6 odgovora 2.0k 👀
2 odgovora 10.6k 👀
2 odgovora 459 👀
3 odgovora 8.4k 👀
3 odgovora 744 👀
4 odgovora 469 👀
3 odgovora 1.6k 👀
3 odgovora 354 👀
3 odgovora 1.3k 👀
3 odgovora 821 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...