1.2k pregleda
Goran Dren u rubrici Web Hosting od Goran Dren
promjena rubrike od Znatko
Zanima me zašto je važno redovito raditi backup svojih web stranica?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

Bolje bi pitanje možda bilo - koliko redovito je važno raditi backup? Jer naime, backup je zakon. Stvarno. Evo vam primjer koji se meni dogodio prije par dana:

Radio sam na nekolicini tekstova, sve skupa 24 MB što je poprilično puno teksta. Sve je to bilo na eksternom tvrdom disku. Backup sam mislio napraviti dan ranije, ali sam bio toliko zaposlen da sam se skotrljao na krevet i zaspao. Drugi dan je opet bio "bookiran" i to je to.

No izgleda da je moj disk "pošemerio" i odjednom sam izgubio pristup svim podacima. Jedino rješenje je bilo (nakon 3 dana istrage, duboke istrage i savjetovanja s raznim ekspertima) - formatirati disk i izgubiti sve ili platiti određenu cijenu da mi netko tko "iskopa" s specijalnim hardverom, softverom i setom znanja.

Što se dogodilo? Pošemerio je. Bad sector. Ali to je jedan problem. Mogla ga je srušiti moja mačka "Donatella". Moglo je nestati struje i doći d kratkog spoja iz X razloga, mogao sam prolit vodu po njemu ...

Isto vrijedi i za backup web stranica. Ukoliko tek radite na localhostu - vaš projekt je tek u začeću no može se puno toga napraviti što NE VRIJEDI izgubiti zbog LJENOSTI i NEMARA. Dakle, evo vam drugi primjer: pošemeri vam hard disk, matična ploča, grafička, sve to može dovesti do remećenja operativnog sustava i podataka na njemu, a time i vaše web stranice na localhostu. To su osjetljive datoteke, sve su tu s razlogom i trebaju vam u binarnu znamenku biti točne te na broju.

Evo primjera ako je projekt već online. Znate li koliko puta u servere odnosno poslužitelje provale hakeri? Često - nekad ne naprave ništa, ali nekad rade svašta i mogu vam izbrisati website ili napraviti deface. Opet vam treba backup. Možda su i pali serveri (to se isto događa) u maniri da je sve zaista otišlo u nepovrat - tehnička greška, problem s hardverom ... ima svega.

Ovo su samo mali primjeri, ima toga još, ali i ovo je dovoljno da napravite sljedeće:

Kupite barem jedan vanjski tvrdi disk ili USB stick, nešto za pohranu podataka. Kada krenete backupirati kao pravi onda možete uzeti u obzir razne druge načine backupa u koje spada i sve popularniji Cloud način odnosno - pošalite svoj backup na neki drugi udaljeni server pa da stoji i tamo uz još koji lokalni backup:

Backup softver za desktop PC:

Goran Dren od Goran Dren
Hvala. Ne treba mi backup softver za desktop PC već samo za remote server (hosting).
+6 glasa
Robert Mali od Robert Mali

Opasnost od gubitka podataka postoji u slučaju web stranica tj. web hostinga. Gotovo svakoga dana u medijima se mogu pročitati priče o rušenju važnih web stranica, poput web stranica ministarstava, banaka ili multinacionalnih kompanija. Nažalost, prijetnje web stranicama postale su naša svakodnevnica. Izrada sigurnosne kopije ili backupa stranice može Vas sačuvati od takvih prijetnji. Evo TOP-5 razloga zašto je važno redoviti raditi backup svojih web stranica na hostingu:

1. HAKIRANJE WEB STRANICA

Nažalost, hakeri su postali uobičajena pojava na internetu. Iako cilj hakera može biti krađa podataka o kreditnim karticama ili drugih osjetljivih informacija, pojedinci često hakiraju web stranice samo da bi se dokazivali ili drugima izazivali glavobolje. Ako je Vaša web stranica dostupna javnosti, uvijek postoji mogućnost da u nju netko neovlašteno upadne.

2. RAČUNALNE BRLJOTINE

Spremanje kopije datoteka na svoje računalo je dobra ideja, no ako dođe do kvara na računalu ili ga netko ukrade, ili ako ga u napadu bijesa zbog rokova koji Vas stišću bacite kroz prozor, sa njime će nestati i spremljene datoteke. Backupiranje datoteka na udaljenu lokaciju praktičnije je rješenje u slučaju da bilo što pođe po zlu sa Vaših računalom.

3. NEUSPJELE NADOGRADNJE (UPGRADE)

Redovitom nadogradnjom aplikacija koje koristite dobit ćete naprednije značajke i povećanje sigurnosti, no ne ide uvijek sve po planu. Zbog toga Wordpress uvijek javlja da prije nadogradnje napravite backup. Web stranice imaju više komponenata, uključujući priključke (pluginove), teme, software i programe u back-endu. Ako nešto ne prođe kako spada pri nadogradnji bilo koje komponente, Vaša cijela stranica može se srušiti na neodređeno vrijeme.

4. VIRUSI I TROJNCI

Virusi, trojanski konji i drugi malware može se naseliti na Vašu web stranicu na različite načine. Možete ih nesvjesno preuzeti s temom ili priključkom ili mogu upasti kroz neki sigurnosni propust na stranici. Ako redovito radite i čuvate backup bit ćete spremni u slučaju da se Vaša web stranica počne čudno ponašati.

5. VLASTITE POGREŠKE

Istina koju je svima ponekad teško priznati je da ljudi griješe. Lako je moguće da Vaš zaposlenik ili Vi sami kliknete na pogrešno dugme i izbrišete potrebnu datoteku sasvim slučajno. U slučaju da backupirate svoje stranice, na najmanju moguću razinu smanjit ćete rizik da će ljudska greška "pokvariti" Vašu web stranicu.

Slična pitanja

2 odgovora
6 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Goran Dren 14.03.2014. pitanje u rubrici Internet od Goran Dren
2 odgovora
2 odgovora
Goran Dren 21.03.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Goran Dren
2 odgovora
Mario Daka 01.07.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Mario Daka
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...