🎂🎉 DANAS JE ZNATKOV 9. ROĐENDAN! 🎉🎂
125 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Djeca i roditeljstvo od Lovro Gorup (3.4k bodova)
Što mislite o držanju novorođenčadi u onim vrećama koje se stave na ramena roditelja? Je li to dobro?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović (17.9k bodova)

Stručnjaci tvrde kako je način na koji se novorođenčad nosi izuzetno bitna radi pravilnog fizičkog,ali i psihičkog razvoja djeteta. To ni ne čudi jer dijete nakon dolaska na svijet doživljava određeni šok zbog promjene (više nije u majčinoj utrobi, već u vanjskom svijetu). 

Nošenje marama kao svojevrsne vrste transporta djeteta je dobro za dijete jer ga podsjeća na položaj koje je već iskusilo u maternici. Također, bliskost majke ga smiruje jer na taj način može čuti otkucaje njezina srce i disanje. Vrlo je važno da dijete bude okrenuto prema tijelu, a ne od njega.

Postoje i malo drugačije nosiljke, od kojih su najpoznatije takozvane "klokanice" koje zapravo funkcioniraju na isti način kao i marame, samo što umjesto vezanja, kao kod marama, postoje kopče. Ovakve nosiljke su dobre za bebe koje imaju više mjeseci zbog razvoja kralježnice. Naime, takve nosiljke potiču uspravnije držanje djeteta i pravilno formiranje kralježnice. 

Osobno mi se sviđa ideja nosiljki i marama jer održavaju bliskost djeteta i majke koja je bitna za oboje, a naročito u prvim mjesecima djetetova života.

+1 glas
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (57.0k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

O nošenju djece u nosiljkama imala sam prilike puno slušati na fakultetu. Mišljenja su podvojena, no ono što mogu potkrijepiti naučenim je da korištenje nosiljki nije najpoželjniji oblik čuvanja djeteta. U ranoj intervenciji najvažnije je da je dijete dobro pozicionirano, a najbolja posturalna podloga je tijelo, dakle tijelo starije osobe koja nosi dijete. Dijete koje je okrenuto prema osobi koja ga nosi nema oslonac za kralježnicu, već se savija prema naprijed. Osim toga, mala djeca (0-2 mjeseca) nemaju razvijenu kontrolu vratnih mišića pa je izostavljena potpora vrata što može dovesti do oštećenja vrata i vratne kralježnice. Noge djeteta, prema pravilnom handlingu, trebaju biti blago savijene, odnosno jedna natkoljenica treba biti blago podignuta i iznad kukova. U položaju u kojem se nalazi dijete, kada se nosi u nosiljci, vise noge i nemaju čvrstu podlogu (nepravilno pozicioniranje), zbog čega može doći do oštećenja kukova. Za roditelja, odnosno osobu koja nosi dijete okrenuto prema van, ovakav način nošenja može uzrokovati bolan pritisak u kralježnici.

U svakom slučaju, nosiljke olakšavaju roditeljima nošenje djeteta, no iznimno je važno ispravno nositi dijete, posavjetovati se sa savjetnicama za nošenje i spriječiti mogućnost nastanka kontraindikacija. Za svaku dob djeteta postoji odgovarajuća nosiljka, a ono najvažnije je imati na umu starost djeteta zato što se dijete ne smije stavljati u položaj za koji nije zrelo.

Slična pitanja

2 odgovora
Marketing odjel d.o.o. 14.01. pitanje u rubrici Društvo od Marketing odjel d.o.o. (8.5k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...