Tomislav Gatara u rubrici Poljoprivreda i ribarstvo od Tomislav Gatara

Kako se može znati jel nešto voće ili povrće?

Mia Marijanović od Mia Marijanović
Voće ili povrće - pitanje je sad? :)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+23 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec
uređen od Darko Međimurec

Znanost i znanstvenici (botanika i botaničari) su odavno ODBACILI povijesnu i masovno raširenu podjelu na voće i povrće. Masovno među ljudima svih nacija te u svjetskom kulinarstvu i trgovini podjela na voće i povrće postoji dan danas, ali je u konačnici POVRŠNA ILI NETOČNA.

Znanost stoljećima (od 1735.) sistematizira biljke prema botaničkoj nomenklaturi tzv. unikatnom dvojnom nazivu - u literaturi se označava sa prefiksom L. po švedskom botaničaru i liječniku Carl von Linné (npr. L. Pisum sativum za povrtni grašak) iako se danas preferira još detaljnija i kompleksnija sistematizacija po kodeksu nomenklature i pripadajućim stupnjevima: carstvo, divizija, razred, red, porodica, potporodica, rod, vrsta. Npr. za ranije spomenuti povrtni grašak su to ovi stupnjevi sistematizacije:

  • ​carstvo: Plantae
  • divizija: Magnoliophyta
  • razred: Magnoliopsida
  • red: Fabales
  • porodica: Fabaceae
  • potporodica: Faboideae
  • rod: Pisum
  • vrsta: P. sativum

Znanost odbacuje podjelu na voće i povrće (iako je masovno KRIVO prihvaćena u narodima svijeta!) jer, iako je godinama, UNIVERZALNA DEFINICIJA što je voće, a što povrće redefinirana kako bi zadovoljlia sve pojave plodova biljaka u prirodi - ni dan danas nije dovoljno (znanstveno) točna da vrijedi baš za svaku biljku kao što to gore spomenute sistematizacije upravo jesu.

Jedna definicija određuje voće sjemenkastom strukturom koja se razvija iz oplođenog cvijeta, dok povrće nastaje iz drugih dijelova biljke kao što su korijena ili list. Druga definicija s Wikipedije kaže da je voće plod ili sjemenka najčešće višegodišnjih stabala i grmova koji se uglavnom mogu jesti, dok je povrće kultivirana ili samonikla biljka s dijelovima koji su namijenjeni prehrani ljudi. Treća DEFINICIJA VOĆA I POVRĆA kaže:

VOĆE - drvenaste ili zeljaste višegodišnje biljke, samonikle ili kultivirane, namijenjene prehrani ljudi.

POVRĆE - dijelovi povrtlarskog bilja, jednogodišnjeg ili višegodišnjeg, samoniklog ili kultiviranog, namijenjene prehrani ljudi.

Danas brojne namirnice u botaničkom smislu predstavljaju i voće i povrće ovisno o sistematizaciji tj. razredu, redu, porodici, rodu i vrsti dok u kulinarstvu se smatraju samo povrćem ili samo voćem. Tako najčešći primjer zablude je npr. svima poznata rajčica. OVISNO O KOJEM RODU I VRSTI RAJČICE SE RADI, rajčica može biti - i voće i povrće. I jedno i drugo. Najpoznatiji primjeri zablude iz prakse su tako:

  • Rajčicarajčica,
  • paprika,
  • tikvica,
  • krastavci,
  • avokado,
  • lubenica,
  • jagoda,
  • kikiriki,
  • itd.

Savjet za kraj - odgovor na pitanje DA LI JE RAJČICA VOĆE ILI POVRĆE ovisi o kojem točno rodu i vrsti rajčice pričamo prema znanstvenom kodeksu nomenklature. :)

Mia Marijanović od Mia Marijanović
Istina... besmisleno je raspravljati da li je nešto voće ili povrće! A samo kad se sjetim koliko sam samo gubila vrijeme na takve rasprave....
Zoran Jurić od Zoran Jurić
voće ili povrće - nebitno je sad :D
Borna Matić od Borna Matić
Dobro objašnjava da nema smisla podjela. To sam već negdje i čitao.
Goran Gonar od Goran Gonar
Lijepo objašnjeno. (y)
Dina Kljajić od Dina Kljajić
Demistifikaciji je završena. Samo mnogi "voće/povrće ratovi" će se i dalje viditi među mladima.
+6 glasa
Branka Begić od Branka Begić

Botanički gledano, jedna definicija kaže da voće i povrće se klasificiraju ovisno o tome iz kojeg dijela biljke potječu. Iz cvijeta biljke nastaje plod, dok se ostali dijelovi biljke svrstavaju u povrće. Voće sadrži sjemenke, dok se povrće može sastojati od korijena, stabljike i lišća. Iako, ne mora uvijek biti tako, npr. rajčica.

Stoga striktna definicija je nejasna odnosno ne postoji.

Ipak, ljudi obično ne razmišljaju o svom voću i povrću u smislu strogih, definicijskih razlika. U svakodnevnom govoru, ovisno o podneblju življenja na kontinentima, različito klasificiraju voće i povrće.

U svakodnevnom odnosno neznanstvenom kontekstu, obično razlikujemo voće i povrće na temelju toga kako ga jedemo i u koja jela ga stavljamo, posebice prema tome je li slatko ili nije.

Za većinu nas, voće su jestivi, obično slatki dijelovi biljke. Često su to oni koji se jedu sirovi, cijeđeni za sok ili se koriste u desertima.

U svakodnevnom odnosno neznanstvenom kontekstu, mnoge stvari koje su tehnički voće obično se tretiraju kao povrće (a ponekad čak i obrnuto). Česte su pitalice da li je nešto voće ili povrće.

Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
Prema ovome, nema onda smisla uopće koristi riječi voće i povrće.

Ali opet, te riječi postoje u svim jezicima koje znam. Očito ne bez razloga.

Slična pitanja

1 odgovor 271 👀
Znatkica 08.11.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Znatkica
1 odgovor 1.6k 👀
Sandra Vukov 27.12.2020. pitanje u rubrici Poljoprivreda i ribarstvo od Sandra Vukov
2 odgovora 629 👀
Znatkica 26.03.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Znatkica
2 odgovora 713 👀
3 odgovora 4.3k 👀
Michelle Koprivnjak 22.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Michelle Koprivnjak
4 odgovora 336 👀
Sandra Vukov 30.12.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Sandra Vukov
1 odgovor 144 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...