381 pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Zdravlje i medicina od Margareta Jurisi
Zašto štucamo i kako dolazi do štucanja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić
odabran od Margareta Jurisi
 
Najbolji odgovor

Štucavica je takozvano stanje kada se mišići grče te nastaje nekontroliran zvuk. Više laički rečeno dolazi do smanjenja dolaska zraka i pojavljuje se zvuk poznat kao štucavica

Štucavica najčešće traje par minuta, no također postoje iznimni i vrlo rijetki slučajevi kada ona može trajati i po par dana (nekada čak i mjesec dana). Ukoliko ona traje dulje vrijeme najbolje je da se posavjetuješ s liječnikom jer je moguće da je došlo do poremećaja. 

Štucamo najčešće nakon jela(najčešće ako se ''prejedemo'' ili nakon konzumacije vode, soka ili slično, iako je to malo rjeđe. 

Postoje trikovi za rješavanje štucavice: 

Zadržavanje daha što je dulje moguće. Probaj začepiti nos i usta te tako probaj ostati neko vrijeme (koliko možeš naravno, sve je ovisno o tebi), a nakon toga bi trebali prestati štucati. 

Brzo pijenje vode: probaj što brže popiti čašu hladnu vode, te bi nakon toga trebala prestati štucati, ali kao što sam već rekla gore sve ovisi o osobi. 

Pijenje vode ''naopako'': Uzmi čašu hladne vode i spusti glavu nad umivaonik, te probaj piti vodu tako, ali s strane čaše koja je udaljenija od tebe(dakle ne s one s koje bi inače pila nego kontra). Meni osobno taj trik uvijek pomogne. 

Prepadanje: neka te netko proba uplašiti, ali da ti ne znaš kada i kako (kada zaboraviš na to), to je inače jedan od najstarijih trikova, no meni osobno najmanje pomogne, dok mnogima djeluje super. 

Masiranje očiju: masiraj oči nekoliko minuta i onda bi trebala prestati štucati. 

Ostaviti ću ti i link s još mnogim savjetima ukoliko ni jedan od ovih ne uspije: https://www.krenizdravo.hr/zdravlje/alternativna-medicina/zaustavite-stucanje-jednostavnim-metodama

+7 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak
Štucanje je nehotično stezanje dijafragme- mišića koji odvaja prsa od trbuha i igra važnu ulogu u disanju. Nakon svake kontrakcije naglo se zatvaraju vaše glasnice, što stvara karakteristični zvuk.

Štucanje može biti posljedica obilnog obroka, alkoholnih ili gaziranih pića ili iznenadnog uzbuđenja. U nekim slučajevima štucanje može biti znak poremećaja osnovnog zdravstvenog stanja. Za većinu ljudi, štucanje traje tek nekoliko minuta, ali ako potraje duže, može rezultirati iscrpljenošću i gubitkom kilograma. Ponekad, štucanje može biti popraćeno laganim zatezanjem u prsima, trbuhu ili grlu. Ukoliko vam štucanje traje više od 48 sati ili ako uzrokuje probleme sa spavanjem, prehranom ili disanjem, potrebno je posjetiti liječnika.

Najčešći okidači za štucanje koje dugo traje: pijenje gaziranih i alkoholnih pića, previše hrane, emocionalni stres, nagle promjene temperature, itd.

Izvor: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiccups/symptoms-causes/syc-20352613
+5 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Štucanje je nehotično udisanje zraka izazvano ponavljanim grčevima ošita, mišića koji dijeli psa od trbuha. Napadaji štucanja uz nekontroliran zvuk pri udahu traju samo nekoliko minuta. Iako nam smeta, nije opasno.

Štucati često počnemo nakon što smo popili mnogo tople tekućine ili pojeli obilan obrok, kad prepun želudac pritisne ošit. Osobno, štucam uglavnom nakon jela, tako da je to sasvim normalno. 

Napadaji štucanja obično prođu nakon nekoliko minuta, ali mogu trajati i duže. Tada moramo popiti veću količinu mlake vode ili umiriti naše disanje te pokušati meditirati, što će smiriti i naš um. 

U rijetkim slučajevima je štucanje znak nekog većeg poremećaja.

Slična pitanja

3 odgovora
Sandra Vukov 13.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov
2 odgovora
4 odgovora
3 odgovora
Christina Khouri 29.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Christina Khouri
4 odgovora
Sandra Vukov 20.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov
3 odgovora
Sandra Vukov 20.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov
2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...