Ivan Gačić u rubrici Posao od
promjena rubrike od Znatko
Kako postati statist u domaćem filmu ili seriji? Gdje se mogu prijaviti i koliko mogu zaraditi? Kakvi statisti se traže kod nas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Ivana Horžić od
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Statisti su osobe koje se pojavljuju u kazališnim predstavama, filmovima ili serijama. To su takozvani nijemi glumci jer oni ne govore ništa. Njihov zadatak je pojaviti se u određenoj sceni onako kako im je rečeno. 

Oni se najčešće u filmovima i serijama pojavljuju kao osobe koje šetaju na trgovima, sajmovima i slično. Također se često traže i statisti za snimanje reklama. Kod nas se u zadnje vrijeme najviše traže upravo statisti/osobe osobe za snimanje reklama. Naravno da se ne prijavljuju uvijek sve osobe na sve natječaje. Ponekad se traže statisti određenih godina s lijepim zubima, nekada osobe koji plešu na špagi, traže se i osobe koje su mršavije ili deblje, određene dobi... S obzirom na to ljudi se prijavljuju na one natječaje gdje zadovoljavaju kriterije.

Statisti mogu biti djeca, mladi, odrasli ali i stariji, kao što sam gore navela, one osobe koje zadovoljavaju kriterije. Također se ponekad traže i životinje; psi, mačke i slično. 

Što se tiče statista na filmskim setovima i serijama kod nas je to sve popularnije, a izrazito među studentima jer imaju puno slobodnog vremena, no i među svim ostalim populacijama. Što se tiče zarade, ona je drugačija. Na setovima gdje se snimaju hrvatske serije zarada je svakako nešto manja od setova na kojima se snimaju holivudske serije ( a u Hrvatskoj u zadnje vrijeme je to sve češće). Što se tiče statista u Dubrovniku na snimanjima serija zarade oko 250 kuna, a uz to najčešće imaju i obrok. U cijeloj Hrvatskoj statisti su plaćeni najmanje 100 kuna (neto). No ta zarada je minimalna, ona može biti i veća, sve ovisi o filmu ili seriji koja se snima te tko ju snima

Također je bitno spomenuti da je neki prosjek zarade oko 150 kuna za pola dana snimanja (6 sati), a ukoliko snimanje traje cijeli dan(12 sati) statisti onda zarade oko 250 kuna.  Noćna snimanja plaćaju se oko 20% više od dnevnog snimanja.

Oglas za statista može se naći u raznim agencijama koje se time bave. Neke od njih su: Serena pro d.o.o., Studio 8...

Oglas se može naći i na internetskim stranicama: Studentski.hr, Posao. hr, te mnoge  slične.

Te za kraj oglasi postoje i na Facebook stranicama raznih agencija, a potrebno je samo u tražilicu upisati statisti i izaći će mnogo agencija.

https://www.posao.hr/oglasi/statist/133516/

https://serenapro.hr/casting-agencija/zelite-postati-nas-clan/

Slična pitanja

1 odgovor 5.5k 👀
3 odgovora 831 👀
3 odgovora 472 👀
2 odgovora 566 👀
1 odgovor 2.3k 👀
4 odgovora 647 👀
2 odgovora 285 👀
1 odgovor 1.8k 👀
1 odgovor 275 👀
Augustina Kolak 31.12.2020. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Augustina Kolak
1 odgovor 946 👀
Augustina Kolak 27.12.2020. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Augustina Kolak
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...