1.8k pregleda
Ivan Gačić u rubrici Posao od Ivan Gačić (7.2k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kako postati statist u domaćem filmu ili seriji? Gdje se mogu prijaviti i koliko mogu zaraditi? Kakvi statisti se traže kod nas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić (14.1k bodova)
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Statisti su osobe koje se pojavljuju u kazališnim predstavama, filmovima ili serijama. To su takozvani nijemi glumci jer oni ne govore ništa. Njihov zadatak je pojaviti se u određenoj sceni onako kako im je rečeno. 

Oni se najčešće u filmovima i serijama pojavljuju kao osobe koje šetaju na trgovima, sajmovima i slično. Također se često traže i statisti za snimanje reklama. Kod nas se u zadnje vrijeme najviše traže upravo statisti/osobe osobe za snimanje reklama. Naravno da se ne prijavljuju uvijek sve osobe na sve natječaje. Ponekad se traže statisti određenih godina s lijepim zubima, nekada osobe koji plešu na špagi, traže se i osobe koje su mršavije ili deblje, određene dobi... S obzirom na to ljudi se prijavljuju na one natječaje gdje zadovoljavaju kriterije.

Statisti mogu biti djeca, mladi, odrasli ali i stariji, kao što sam gore navela, one osobe koje zadovoljavaju kriterije. Također se ponekad traže i životinje; psi, mačke i slično. 

Što se tiče statista na filmskim setovima i serijama kod nas je to sve popularnije, a izrazito među studentima jer imaju puno slobodnog vremena, no i među svim ostalim populacijama. Što se tiče zarade, ona je drugačija. Na setovima gdje se snimaju hrvatske serije zarada je svakako nešto manja od setova na kojima se snimaju holivudske serije ( a u Hrvatskoj u zadnje vrijeme je to sve češće). Što se tiče statista u Dubrovniku na snimanjima serija zarade oko 250 kuna, a uz to najčešće imaju i obrok. U cijeloj Hrvatskoj statisti su plaćeni najmanje 100 kuna (neto). No ta zarada je minimalna, ona može biti i veća, sve ovisi o filmu ili seriji koja se snima te tko ju snima

Također je bitno spomenuti da je neki prosjek zarade oko 150 kuna za pola dana snimanja (6 sati), a ukoliko snimanje traje cijeli dan(12 sati) statisti onda zarade oko 250 kuna.  Noćna snimanja plaćaju se oko 20% više od dnevnog snimanja.

Oglas za statista može se naći u raznim agencijama koje se time bave. Neke od njih su: Serena pro d.o.o., Studio 8...

Oglas se može naći i na internetskim stranicama: Studentski.hr, Posao. hr, te mnoge  slične.

Te za kraj oglasi postoje i na Facebook stranicama raznih agencija, a potrebno je samo u tražilicu upisati statisti i izaći će mnogo agencija.

https://www.posao.hr/oglasi/statist/133516/

https://serenapro.hr/casting-agencija/zelite-postati-nas-clan/

Zoran Jurić 08.11.2020. pitanje u rubrici Posao od Zoran Jurić (7.3k bodova) Koliko zarade glumci u seriji 'Krv nije voda'?

Slična pitanja

1 odgovor
Zoran Jurić 08.11.2020. pitanje u rubrici Posao od Zoran Jurić (7.3k bodova)
3 odgovora
2 odgovora
Elena Dundović 09.01. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Elena Dundović (843 bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Lovro Gustić 29.11.2020. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Lovro Gustić (348 bodova)
Znatko medijski pokriva

Zagreb, 29. i 30.11. 2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

GAME CHANGERPrva poslovna gaming i metaverse konferencija

Zagreb, 01.12.2022.

KOTIZACIJE
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

15.0k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...