Nino Marić u rubrici Umjetnost i kultura od

Kakva vam je glumica Gracija Filipović?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Gracija Filipović među 10 najvećih europskih glumačkih nada programa Shooting Stars

Glumica Gracija Filipović, koja je svoju prvu glavnu ulogu u dugometražnom filmu ostvarila u nagrađivanoj Murini redateljice Antonete Alamat Kusijanović, uvrštena je u program European Shooting Stars koji svake godine za vrijeme Berlinalea predstavlja nove glumačke nade europske kinematografije


(foto: Neja Markičević za HAVC)

"Impresionirani smo njenom intuitivnom i originalnom glumom koju izvodi s razinom zrelosti iznenađujućom za njene godine," objasnio je žiri svoju odluku da uvrsti Graciju Filipović u program European Shooting Stars.

Gracija Filipović svoju je prvu glavnu ulogu u dugometražnom igranom filmu ostvarila u Murini Antonete Alamat Kusijanović (produkcija Antitalenta i RT Featuresa). Zahvaljujući brojnim nagradama, od kojih je najznačajnija Zlatna kamera u Cannesu, Graciji je suradnja s Antonetom donijela međunarodnu vidljivost i priznanje, što je, naposljetku, i doprinijelo uvrštenju u ovaj prestižni program koji se odvija u sklopu Berlinalea. 

"Osjećam se jako sretno i uzbuđeno i stvarno mi je velika čast biti dijelom jednog takvog programa. Naravno da ima malo i treme, pogotovo uzimajući u obzir da sam mlađa od ostalih koji su izabrani, ali mislim da je ovo super način za poticanje mladih europskih glumica i glumaca, ali i prilika za upoznavanje bitnih ljudi na europskoj filmskoj sceni i promociji na međunarodnoj razini. Sve u svemu, jedva čekam ići na Berlinale i vidjeti kako to sve skupa izgleda."

...rekla je tim povodom Gracija Filipović, najmlađa sudionica Shooting Starsa ove godine te jedna od najmlađih sudionica programa općenito. 

Jubilarno 25. izdanje programa European Shooting Stars, u kojem sudjeluje sedam glumica i tri glumca, odvijat će se u hibridnom obliku od 11. do 14. veljače, odnosno tijekom prvog vikenda 72. Berlinalea. Sudionici će se za to vrijeme imati prilike upoznati s mnogim casting direktorima, producentima, filmašima, novinarima i ostalim ključnim stručnjacima iz filmske industrije. Posljednjeg dana će se održati svečana dodjela European Shooting Stars nagrade koja će biti uručena svim sudionicima programa. Cjelovit popis odabranih sudionika za ovu godinu dostupan je na ovoj poveznici

European Shooting Stars projekt je koji organizira European Film Promotion (EFP), europska organizacija nacionalnih filmskih agencija nastala s ciljem umrežavanja na zajedničkim projektima promocije europskih filmskih talenata u svijetu. EFP već godinama organizira nekoliko programa na prestižnim svjetskim festivalima (Cannes, Karlovy Vary, Busan, Toronto), a Hrvatski audiovizualni centar član je od 2009. godine.

Neki od dosadašnjih polaznika programa su Carey Mulligan, Alicia Vikander, Maisie Williams, Riz Ahmed, George MacKay, Domhnall Gleeson, Daniel Brühl i mnogi drugi. 

Gracija je četvrta hrvatska glumica koja je primljena u program. Njene prethodnice su Zrinka Cvitešić (2010.), Marija Škaričić (2011.) i Tihana Lazović (2016.), a producentica Ankica Jurić Tilić 2018. godine bila je jedna od članica žirija koji odabire sudionike. 

Gracija Filipović rođena je 2002. godine. Glumila je u kazalištu u Dubrovniku, a svoj prvi film (Mali debeli rakun redateljice Barbare Vekarić) snimila je 2013. godine. Njena suradnja s redateljicom Antonetom Alamat Kusijanović započela je kratkometražnim filmom U plavetnilo (2017.), a nastavila se prvim dugim igranim filmom iste autorice, Murina. Oba filma dobila su mnogobrojna međunarodna priznanja i nagrade. Film U plavetnilo je, između ostalih, nagrađen u Berlinu i Sarajevu, a Murina, u kojem Gracija također igra glavnu ulogu, je ovjenčana Zlatnom kamerom za najbolji debitantski film u Cannesu 2021. godine. Osim glumačke karijere, Gracija Filipović je profesionalna plivačica i step plesačica. Studira biologiju u Zagrebu.

Tomislav Gatara od
Kakva je? Dobra je! ;)
+9 glasa
Marina Baričanec od

Jeste li znali da je glumici Graciji Filipović jučer u ponedjeljak, 14. veljače 2022., na poznatoj svečanosti tijekom 71. Berlinalea, uručeno priznanje Shooting Stars koje svake godine najvećim mladim glumačkim nadama dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija European Film Promotion? Ako niste - sada znate. :)

Ukratko, ova svečana dodjela nagrade Shooting Stars dogodila se uoči svjetske premijere filma iz glavnog natjecateljskog programa. A glumica iz tog filma, inače sama bivša polaznica programa Shooting Stars - Natalia De Molina - uručila je ovogodišnje Shooting Stars nagrade u ruke 10 mladih glumačkih nada. I eto, među njima se našla i naša hrvatska glumica Gracija Filipović! Čestitam joj! :)

Nino Marić od
Čestitke Graciji! (clap)

Slična pitanja

1 odgovor 221 👀
2 odgovora 561 👀
1 odgovor 2.3k 👀
1 odgovor 3.7k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...