Mnogi sakriveni odgovori su sada vraćeni nakon ovog problema.
109 pregleda
Nino Marić u rubrici Filmovi i serije od Nino Marić (10.8k bodova)

Kako je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović prošla s filmom "Murina" na festivalu europskog filma Les Arcs?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija (85.9k bodova)
prikazano od Znatko

Antoneta Alamat Kusijanović osvojila nagradu Femme de Cinéma u Les Arcu

Festival europskog filma Les Arcs, koji se u skijaškom resortu u Alapama odvija do 18. prosinca 2021., odao je priznanje redateljici Antoneti Alamat Kusijanović nagradom Femme de Cinéma za film Murina koji se prikazuje u glavnom natjecateljskom programu festivala. Festival nagradu dodjeljuje devetu godinu zaredom, a namijenjena je filmašicama koje su posebno doprinijele svijetu filma.

"Zbog činjenice da su žene još uvijek nedovoljno zastupljene u određenim područjima filmskog stvaralaštva, cilj ove nagrade je podizanje svijesti u medijima, među profesionalcima te u široj javnosti o talentima iznimnih filmašica. Naslijedivši Jasmilu Žbanić, Lucie Borleteau, Malgorzatu Szumowsku, Iram Hacq, Claire Burger, Sarah Gavron i Agnieszku Holland; Antoneta Alamat Kusijanović pridružit će se popisu redateljica ovjenčanih nagradom - Sisley/Les Arcs Femme de Cinéma", poručuju s Festivala europskog filma Les Arcs. 

Antoneta Alamat Kusijanović nagradu Femme de Cinéma je osvojila za svoj uspješan dugometražni igrani prvijenac Murina, koji se na Les Arcu prikazuje u službenom natjecateljskom programu. 

Primivši nagradu, redateljica se u emotivnom govoru osvrnula na svoj trnovit, ali plodonosan put s Murinom te je iznijela svoje misli o tome što znači biti žena u svijetu filma te na taj način poslala jaku poruku svim mladim ženama. 

Cijeli govor redateljice možete pročitati ovdje

Murina je svoj put započela u sklopu prestižnog programa 15 dana autora festivala u Cannesu, na kojem je odmah i osvojila nagradu Zlatna kamera (Camera d'Or) koja se dodjeljuje najboljem debitantskom uratku u svim službenim festivalskim sekcijama. To je ujedno i jedno od najvećih priznanja hrvatskom filmu na Cannesu od osamostaljenja Hrvatske. Film je kasnije nastavio nizati uspjehe i na drugim relevantnim svjetskim festivalskim pozornicama - od New Yorka (Hamptons Film Festival) gdje je proglašen najboljim dugim igranim filmom, pa sve do nedavnih Grand Prixa na CinEastu u Luksemburgu i Cinemamedu u Bruxellesu te nagrade Marcin na Filmskom festivalu međunarodne mlade publike Ale Kino u poljskom Poznanju. 

Murina je tijekom 2019. godine snimana na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, među kojima je i Nacionalni park Kornati koji je nedavno uvršten među pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju Europske mreže filmskih komisija (EUFCN). Najbolju lokaciju izabrat će javnost online glasanjem, a Kornatima svoj glas možete dati ovdje.  

Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano. Uloge u filmu ostvarili su Gracija Filipović, Leon Lučev, Cliff Curtis i Danica Ćurčić. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.2k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...