76 pregleda
Nino Marić u rubrici Filmovi i serije od Nino Marić [Ekstraktivan] (6.7k bodova)

Kako je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović prošla s filmom "Murina" na festivalu europskog filma Les Arcs?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija [Turboaktivan] (29.0k bodova)

Antoneta Alamat Kusijanović osvojila nagradu Femme de Cinéma u Les Arcu

Festival europskog filma Les Arcs, koji se u skijaškom resortu u Alapama odvija do 18. prosinca 2021., odao je priznanje redateljici Antoneti Alamat Kusijanović nagradom Femme de Cinéma za film Murina koji se prikazuje u glavnom natjecateljskom programu festivala. Festival nagradu dodjeljuje devetu godinu zaredom, a namijenjena je filmašicama koje su posebno doprinijele svijetu filma.

"Zbog činjenice da su žene još uvijek nedovoljno zastupljene u određenim područjima filmskog stvaralaštva, cilj ove nagrade je podizanje svijesti u medijima, među profesionalcima te u široj javnosti o talentima iznimnih filmašica. Naslijedivši Jasmilu Žbanić, Lucie Borleteau, Malgorzatu Szumowsku, Iram Hacq, Claire Burger, Sarah Gavron i Agnieszku Holland; Antoneta Alamat Kusijanović pridružit će se popisu redateljica ovjenčanih nagradom - Sisley/Les Arcs Femme de Cinéma", poručuju s Festivala europskog filma Les Arcs. 

Antoneta Alamat Kusijanović nagradu Femme de Cinéma je osvojila za svoj uspješan dugometražni igrani prvijenac Murina, koji se na Les Arcu prikazuje u službenom natjecateljskom programu. 

Primivši nagradu, redateljica se u emotivnom govoru osvrnula na svoj trnovit, ali plodonosan put s Murinom te je iznijela svoje misli o tome što znači biti žena u svijetu filma te na taj način poslala jaku poruku svim mladim ženama. 

Cijeli govor redateljice možete pročitati ovdje

Murina je svoj put započela u sklopu prestižnog programa 15 dana autora festivala u Cannesu, na kojem je odmah i osvojila nagradu Zlatna kamera (Camera d'Or) koja se dodjeljuje najboljem debitantskom uratku u svim službenim festivalskim sekcijama. To je ujedno i jedno od najvećih priznanja hrvatskom filmu na Cannesu od osamostaljenja Hrvatske. Film je kasnije nastavio nizati uspjehe i na drugim relevantnim svjetskim festivalskim pozornicama - od New Yorka (Hamptons Film Festival) gdje je proglašen najboljim dugim igranim filmom, pa sve do nedavnih Grand Prixa na CinEastu u Luksemburgu i Cinemamedu u Bruxellesu te nagrade Marcin na Filmskom festivalu međunarodne mlade publike Ale Kino u poljskom Poznanju. 

Murina je tijekom 2019. godine snimana na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, među kojima je i Nacionalni park Kornati koji je nedavno uvršten među pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju Europske mreže filmskih komisija (EUFCN). Najbolju lokaciju izabrat će javnost online glasanjem, a Kornatima svoj glas možete dati ovdje.  

Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano. Uloge u filmu ostvarili su Gracija Filipović, Leon Lučev, Cliff Curtis i Danica Ćurčić. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Slična pitanja


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...