179 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Filmovi i serije od Mia Jelinčić

Kako je prošla premijera filma Dani suše na festivalu u Cannesu 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Svjetska premijera filma Dani suše u Cannesu popraćena dugim ovacijama

Hrvatska manjinska koprodukcija kuće 4Film i koproducentice Anite Juke, Dani suše (Burning Days) turskog redatelja Emina Alpera imala je u ponedjeljak, 23. svibnja 2022., svjetsku premijeru u sklopu sekcije Izvjestan pogled 75. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Publika je pri završetku filma autore i ekipu pozdravila oduševljenim dugim pljeskom.

"Premijera filma je prošla fenomenalno. Publika nas je ispratila desetominutnom ovacijom, što pokazuje koliko im se film svidio. Izuzetno nam je drago što su s nama bili i članovi hrvatske ekipe, jer upravo ova suradnja predstavlja prvu tursko-hrvatsku koprodukciju na jednom filmu. Hrvatska je ušla posljednja u financijsku strukturu našeg filma, a sa 4Filmom smo odmah 'kliknuli'. Dijelimo iste poglede na audiovizualno stvaralaštvo, što bi film trebao biti i priču koju bi trebao pričati. Također, hrvatski filmski djelatnici ostali su prijatelji s ostatkom ekipe, stalno se čuju, tako da smatram da smo okupili jedan izvrstan tim," rekao je producent filma Dani suše,  Nadir Öperli (Liman Film). 

Film je prikazan u punoj dvorani Claude Debussy, u sklopu drugog najbitnijeg natjecateljskog programa Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, Izvjestan pogled (Un Certain Regard). Projekciji je prisustvovala ekipa filma predvođena redateljem Eminom Alperom i glavnim glumcima Selahattinom Paşalıjem, Ekinom Koçom, Selin Yeninci i drugima, uz hrvatsku koproducenticu filma Anitu Juka, pridruženu producenticu Lauru Sinovčić te drugog operatora kamere i steadycam operatora, Gorana Mećavu. Canneska publika film je nagradila gromoglasnim pljeskom i višeminutnim ovacijama. 

"Ova ambiciozna koprodukcija okupila je vrhunske filmske djelatnike iz cijele Europe – imali smo prilike surađivati s ekipom iz Francuske, Njemačke, Nizozemske, Grčke i naravno, Turske. Rezultat se i vidi, a oduševljenje publike koje smo doživjeli jučer to i potvrđuje. Emin Alper pravi je vizionar, njegov dosadašnji rad je impresivan, no vjerujem da su 'Dani suše' njegovo najbolje ostvarenje do sada. Surađivati na ovom filmu bilo je jedinstveno iskustvo, ali i čast," poručila je Anita Juka nakon premijere filma.

Film Dani suše nastaje u produkciji turske kuće Liman Film (Nadir Öperli) te u koprodukciji Francuske (Laurent Lavole, Gloria Films Production), Njemačke (Viola Fügen, The Match Factory Productions), Nizozemske (Stienette Bosklopper, Circe Films), Grčke (Yorgos Tsourgiannis, Horsefly Films) i Hrvatske (Anita Juka, 4Film). Prodajni zastupnik filma je The Match Factory. 

Osim spomenutih Anite Juka, Laure Sinovčić i Gorana Mećave, na filmu su, od hrvatske ekipe, radili i Paulina Križić (pridružena producentica), Krešimir Rodić (tonski snimatelj) i Daniel Žuvela (mikroman). 

U filmu je riječ o mladom i idealističnom Emri koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u gradiću u Turskoj koji već duže vrijeme pati od nestašice vode. Kako se bliže lokalni izbori, Emre se suočava s kompleksnošću malograđanske politike, gdje svatko živi svoju verziju istine.

Podsjetimo, osim Dana suše, u Cannesu će svjetsku premijeru u srijedu, 25. svibnja 2022., imati i manjinska koprodukcija Vizija leptira ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija. Film također nastaje u koprodukciji s hrvatskim 4Filmom. 

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...