Mia Jelinčić u rubrici Filmovi i serije od

Koji hrvatski filmaši sudjeluju na 75. Festivalu u Cannesu

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Redakcija od
uređen od Znatko

Hrvatski filmaši na 75. Cannesu

Hrvatski filmaši sudjeluju u raznim aktivnostima i na platformama namijenjenima industriji, a Hrvatski audiovizualni centar će i ove godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma (Marché du Film). Festival u Cannesu počinje u utorak, 17. svibnja 2022., a odvija se do 28. svibnja 2022.

Foto: HAVC

Judita Gamulin na rezidenciji Cinéfondation

Redateljica Judita Gamulin na canneskoj rezidenciji Cinéfondation u Parizu već nekoliko mjeseci razvija svoj debitantski dugometražni igrani film Ostavi vrata otvorena. Producentica filma je Rea Rajčić iz Eclectice. Polaznici rezidencije Cinéfondation imat će priliku svoje projekte pitchati pred industrijskim profesionalcima tijekom festivala u Cannesu, 18. svibnja 2022., a tročlani će žiri odabrati najbolje pitcheve i nagraditi ih.

Ostavi vrata otvorena je humorna drama koja prati četiri različite obitelji tijekom jednog dana, koje u širem ili užem sastavu dolaze u Ikeu u Zagrebu u nadi da će preuređenjem doma preurediti svoje živote. No, u krcatoj, klaustrofobičnoj Ikei pratimo pojavu da mjesta na koja ljudi dolaze u želji da srede svoj stambeni prostor, najčešće dovode do apsolutne uneređenosti njihovih privatnih odnosa

Rea Rajčić na New Producers Roomu

Hrvatska producentica Rea Rajčić sudjeluje na novoj platformi New Producers Room koja se odvija u sklopu jednotjednog programa Short Film Corner / Rendez-vous Industry namijenjenog profesionalcima koji se bave kratkometražnim filmovima. Spomenuti program održava se "u srcu" Filmskog sajma (Marché du Film), a traje od 23. do 27. svibnja 2022. 

Cilj platforme New Producers Room je istaknuti nadolazeće mlade producentske talente te im ponuditi prostor u kojem mogu istraživati koprodukcijske mogućnosti te stvarati čvrste veze za budućnost. 

Osim Ree Rajčić, na platformi sudjeluje još devet producentica i producenata. Nakon niza sesija posvećenih produkciji i distribuciji, sudionici će se 25. svibnja 2022. okupiti na zajedničkoj prezentaciji i matchmaking sesiji. 

Jedan od partnera New Producers' Rooma je i Hrvatski audiovizualni centar.

Hrvatski audiovizualni centar u Cannesu

Hrvatski audiovizualni centar petnaestu godinu za redom predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film). Predstavnici Centra će kroz publikacije, sastanke te digitalne platforme filmskim profesionalcima na sajmu (kupcima i festivalskim selektorima) ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. Centar će također biti na raspolaganju, kao logistička i lobistička podrška, svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima.

U svrhu promocije aktualne hrvatske filmske produkcije izdana je promotivna publikacija New Croatian Features & Shorts 1/2022 s fokusom na nove hrvatske filmove, koja se može preuzeti na ovoj poveznici

U svrhu promocije kratkometražnog filma, Hrvatski audiovizualni centar osigurao je prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Riječ je o filmovima: Kazneni udarac Roka BičekaMjesta koja ćemo disati Davora SanvincentijaPalikuća Davida GašePozdrav suncu Darka MasnecaDok smo bili tu Sunčice FradelićNe pogađa svaka Marka Dugonjića i Sama Borne Zidarića

Ostala događanja

Osim toga, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich, će 20. svibnja 2022. moderirati panel-diskusiju koja se održava u izraelskom paviljonu Filmskog sajma. Naziv panela je Small Scale – Big Films, a bavit će time kako se različite filmske komisije i institucije bave aktualnim problemima te kako pomažu nacionalnim filmskim industrijama u ovim izazovnim vremenima. O toj će temi na panel-diskusiji razgovarati Aleksandra Božović (Filmski centar Crne Gore), Nataša Bučar (Slovenski filmski centar), Stavroula Geronimaki (Helenska filmska komisija), Melik Karapetyan (Nacionalni kino centar Armenije), Natalie Movshovych (Ukrajinski institut) i Diomides Nikita (Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta i mladih u Cipru). 

Uz to, hrvatski će glumac Luka Peroš, koji se svjetskoj publici predstavio u popularnoj španjolskoj Netflixovoj seriji Kuća od papira, sudjelovati na nizu industrijskih događaja, među kojima je i predavanje na temu međunarodnih glumačkih karijera (Navigating the Globe: How Actors are Building International Careers in the Digital Age).

Proces na Cannes Classicsu

Digitalno restaurirani film Proces (The Trial, 1962.) Orsona Wellesa svjetsku će premijeru imati u sklopu programa Cannes Classics. Wellesova ekranizacija istoimenog romana Franza Kafke većim je djelom snimana u Zagrebu, a u produkciji je sudjelovala tvrtka Globus-Dubrava.

Foto: HAVC

Restauraciju je provela kuća STUDIO CANAL (2022.) i Cinémathèque Française. Projekciji će prisustvovati koscenarist filma, Gil Quinto

Međunarodni filmski festival u Cannesu jedan je od najvećih i najvažnijih filmskih manifestacija na svijetu, a ove godine se održava od 17. do 28. svibnja 2022. Festival otvara film Z francuskog redatelja Michela Hazanaviciusa

Slična pitanja

1 odgovor 438 👀
1 odgovor 407 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...