Monika Kiris u rubrici Filmovi i serije od
uređen od Znatko

Što nudi glavni program ZFF-a 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

20. Zagreb Film Festival: Izazovi i avanture odrastanja

Na konferenciji za medije u kinu Urania predstavljen je program jubilarnog 20. Zagreb Film Festivala, koji se održava od 23. do 30. Listopada 2022. na pet gradskih lokacija: u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Najveća zagrebačka filmska avantura okruglu obljetnicu obilježava uz bogat filmski program koji čini ukupno 115 filmova raspoređenih u četiri natjecateljska i sedam popratnih programa te Industriju, program posvećen edukaciji i umrežavanju profesionalaca. Festival su na konferenciji predstavili direktor ZFF-a Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta te producentice Lana Matić i Selma Mehadžić.

GLAVNI PROGRAM

U dugometražnu konkurenciju uvršteno je ukupno 11 filmova, a gotovo svi u Zagreb stižu s već osvojenom jednom ili nekoliko važnih nagrada. 

U utrci za Zlatna kolica 20. ZFF-a tako je ovogodišnji pobjednik Berlina, španjolski kandidat za Oscara i prvi film na katalonskom jeziku koji je osvojio Zlatnog medvjeda, Alcarràs redateljice Carle Simón. Ruralna drama o obitelji uzgajivača bresaka koja pod pritiskom kapitala upada u razdor oda je bliskosti koju pruža život u maloj zajednici i tradicijama koje polako nestaju. 

Ukrajinsko-turski film Klondike, u režiji Maryne Er Gorbach, ovjenčan je nagradama za režiju festivala Sundance i Sarajevo Film Festivala te nagradom Ekumenskog žirija u Berlinu. Junaci su trudna žena i njen muž, koji u osvit rata odbijaju napustiti svoj dom na rusko-ukrajinskoj granici. 

Pakistanski kandidat za Oscara, gorko-slatka drama o potisnutoj žudnji Joyland Saima Sadiqa dobitnik je Queer palme i nagrade žirija programa Izvjestan pogled, i to kao prvi pakistanski film ikad prikazan na Festivalu u Cannesu. 

Pobjednički film canneske sekcije Izvjestan pogled, francuski Najgori (The Worst Ones) u režiji Lise Akoka i Romane Gueret prati redatelja koji u predgrađu Pariza traži mlade protagoniste za snimanje drame o problematičnim tinejdžerima. Dirljiva i nijansirana dokufikcija propituje etiku filmskog stvaralaštva i gledatelje podsjeća da svaka priča ima svoju pozadinu.

Maglovita stvarnost adolescencije i problemi odrastanja u fokusu su nekoliko ostvarenja iz ovogodišnjeg programa. Sanjam električne snove (I Have Electric Dreams) senzualan je prvijenac kostarikanske autorice Valentine Maurel o turbulentnom odnosu tinejdžerice, koja otkriva svoju seksualnost, i njezina oca, koji ponovno prolazi kroz adolescenciju. 

Belgijski redatelj Lukas Dhont zapažen je već po prvijencu The Girl (Cannes, 2018. — Camera d’Or), a ove godine na ZFF-u gledat ćete njegov drugi film, Blizu (Close, Cannes, 2022. — Grand Prix). 

Kroz priču o bliskom prijateljstvu dvojice 13-godišnjaka film se na bolno iskren način bavi temama intimnosti, muškosti, straha i odgovornosti. Tiha djevojka (The Quiet Girl) irskog autora Colma Bairéada očaravajuća je i delikatno režirana klasična drama o povučenoj i zanemarivanoj djevojčici koja dolazi na skrb daljnjim rođacima, uz čiju ljubav i pažnju iznenada procvjeta.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja rekordan je broj hrvatskih naslova u dugometražnoj konkurenciji, koji u Zagreb također stižu s prestižnih europskih festivala. Na 20. ZFF-u prikazat će se četiri prvijenca generacije redatelja/ica čiji su filmovi prikazivani u programu Kockice pa će tako jubilarni ZFF proteći u znaku susreta s autorima uz koje je Festival na neki način odrastao. Jedan je od njih Juraj Lerotić, koji je za svoj kratki film Onda vidim Tanju nagrađen Zlatnim kolicima 2010. Njegov dugometražni prvijenac Sigurno mjesto, intimna drama iznimnog psihološkog naboja utemeljena na osobnoj priči redatelja, nagrađen je u Locarnu i Sarajevu te je aktualni hrvatski kandidat za nagradu Oscar. 

Tragovi, drama s Marijom Škaričić u režiji Zlatnim lavom ovjenčane redateljice Dubravke Turić (Belladonna, Venecija, 2015) u Zagreb stiže neposredno nakon svjetske premijere na Festivalu u Varšavi, a Garbura Josipa Žuvana, priča o prijateljstvu dvojice nerazdvojnih dječaka, s Filmskog festivala u San Sebastiánu. Film Garbura razvijan je na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij, kao i Stric, triler s elementima apsurdnog humora i groteske nagrađen posebnim priznanjem u Karlovym Varyma. Režiju Strica potpisuju David Kapac i Andrija Mardešić, a uloge u filmu tumače Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

Izvan konkurencije u Glavnom programu bit će premijerno u Hrvatskoj prikazan najnoviji film Rubena Östlunda Trokut tuge, moćna satira na račun dokonih bogataša koja je slavnom Šveđaninu ove godine u Cannesu osigurala drugu Zlatnu palmu. U popratnom programu LUX, ostvarenom u suradnji s Europskim parlamentom, prikazuje se njegov hvaljeni dugometražni prvijenac o vršnjačkom nasilju Igra (Play), koji je 2011. bio jedan od tri finalista za tu nagradu.

U natjecateljski program hrvatskog kratkog metra Kockice uvršteno je deset filmova: 

 • Nije zima za komarce Josipa Lukića i Klare Šovagović, 
 • Nije pristojno plesat po grobu Ane Šiškov, 
 • Zof Rine Barbira, 
 • Badnjak Jakova Nole, 
 • Moj Nikola Martine Marasović, 
 • Muškići Andrije Tomića, 
 • Boca de ferro Mateja Matijevića, 
 • Fender Bojana Radanovića, 
 • Kratka priča o Trogiru Ante Storića te 
 • Aj čujemo se grupe autora okupljenih pod kapom Blank_filmskog inkubatora. 

Isti broj naslova uvršten je u međunarodnu kratkometražnu konkurenciju, a to su: 

 • slovensko-talijansko-mađarski I tako je završilo ljeto Matjaža Ivanišina, 
 • portugalski Ono što ostaje Daniela Soaresa, 
 • grčki Na Kserksovom tronu Evi Kalogiropoulou, 
 • indonezijsko-francuski Makasar je grad za nogometne navijače Khozy Rizal, 
 • kineski Žubor vode autorice Story Chen, 
 • turski Vlaga Turana Hastea, 
 • švedski Berači bobica Agnes Skonare Karlsson, 
 • švicarski Prijestup Jonasa Ulricha, 
 • ukrajinski Torta od pelena Anastasije Babenko i 
 • armenski Stoj na rukama Ovsanne Shekoyan.

Poznati su i članovi žirija 20. Zagreb Film Festivala. U žiriju su: 

 • dugometražne konkurencije Annabella Nezri, osnivačica belgijske produkcijske kuće Kwassa Films (Čovjek koji je prodao svoju kožu, ZFF 2021), 
 • Nicoletta Romeo, filmska kustosica i umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu, te 
 • Zlatko Burić, hrvatski filmski i kazališni glumac s danskom adresom, kojeg je proslavila uloga narkobosa Mila u trilogiji Diler i čije ćete recentno glumačko ostvarenje u filmu Trokut tuge moći gledati na ZFF-u. 

O pobjedniku kratkometražnog programa odlučit će: 

 • pobjednica lanjske međunarodne kratkometražne konkurencije Marija Apčevska (Sjeverni pol), 
 • filmski redatelj Karlo Vorih, lanjski dobitnik Zlatnih kolica za najbolji film u programu Kockice (Jesen našeg ljeta), te 
 • filmski redatelj i producent Stefan Ivančić, čiji producentski potpis stoji na pobjedničkom naslovu 16. ZFF-a, filmu Teret Ognjena Glavonića.

Slična pitanja

1 odgovor 284 👀
1 odgovor 396 👀
1 odgovor 243 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...