265 pregleda
Monika Kiris u rubrici Filmovi i serije od Monika Kiris
uređen od Znatko

Što nudi popratni program ZFF-a 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

20. Zagreb Film Festival: Izazovi i avanture odrastanja

Na konferenciji za medije u kinu Urania predstavljen je program jubilarnog 20. Zagreb Film Festivala, koji se održava od 23. do 30. Listopada 2022. na pet gradskih lokacija: u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Najveća zagrebačka filmska avantura okruglu obljetnicu obilježava uz bogat filmski program koji čini ukupno 115 filmova raspoređenih u četiri natjecateljska i sedam popratnih programa te Industriju, program posvećen edukaciji i umrežavanju profesionalaca. Festival su na konferenciji predstavili direktor ZFF-a Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta te producentice Lana Matić Selma Mehadžić.

POPRATNI PROGRAMI

Niz intrigantnih svjetskih ostvarenja donose i brojni popratni programi 20. ZFF-a: Ponovno s nama, Velikih 5, Mreža festivala Jadranske regije, PLUS, KinoKino, LUX te Najbolji dokumentarci ZFF-a. Ponovno s nama program je filmova autor(ic)a koje je publika ZFF-a upoznala kroz Glavni program ili godišnju filmsku distribuciju. Iranski redatelj Ali Asgari, čiji je prvijenac Nestanak prikazan u glavnom programu 15. ZFF-a, predstavljen je s filmom Do sutra (Until Tomorrow), napetom dramom o mladoj Iranki koja od obitelji i svijeta krije dijete začeto izvan braka. Za svoj cjelovečernji prvijenac Gori vatra sarajevski redatelj Pjer Žalica ovjenčan je posebnim priznanjem žirija (2003), a na ZFF se vraća crnohumornom dramom Praznik rada, koja je zatvorila ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske prikazan je na ZFF-u 2019, a iste je godine osvojio nagradu europske publike LUX. Njezin novi film Najsretniji čovjek na svijetu, priča o spoju naslijepo koji spaja žrtvu i agresora, premijerno je prikazan u sekciji Horizonti Venecijanskog festivala.

U sklopu Posebnih projekcija prikazat će se Jahači Dominika Menceja, film ceste nastao u hrvatskoj koprodukciji koji nazivaju slovenskom verzijom Golih u sedlu, Korzet austrijske redateljice Marie Kreutzer, biografija koja legendarnu caricu Sissi prikazuje u posve novom svjetlu, te Love life, melodrama o ljubavi i gubitku japanskog autora Kōjija Fukade.

Predstavnici pet najvećih europskih kinematografija — Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske i Velike Britanije — tradicionalno su obuhvaćeni popratnim programom Velikih 5. On ove godine uključuje dva zapažena debitantska ostvarenja: obiteljsku dramu Uspavanka (Lullaby) u režiji Alaude Ruiz de Azúa, koju je Pedro Almodóvar nazvao najboljim prvijencem u španjolskoj kinematografiji posljednjih godina, te hvaljenu britansku dramu Poslije sunca (Aftersun) redateljice Charlotte Wells s Paulom Mescalom (Normal People, BAFTA za najbolju mušku ulogu). 

Francusku predstavlja obiteljska drama i šarmantna filmska posveta Parizu osamdesetih Noćni putnici (Passengers of the Night) s Charlotte Gainsbourg, a Njemačku satirična distopija u režiji Natalije Sinelnikove Kao da smo mrtvi (We Might As Well Be Dead), koja podsjeća na to koliko lako ljudi u dehumanizirajućim uvjetima postaju žrtvama paranoje. 

Talijanski film Osam planina (Eight Mountains) Felixa van Groeningena (Alabama Monroe) i Charlotte Vandermeersch, koji uspoređuju s Planinom Brokeback, vizualno je očaravajuća saga o snažnom prijateljstvu dvojice muškaraca koje životne okolnosti razdvajaju, snimana u idiličnim krajolicima talijanskih Alpa.

Izbor filmova za djecu i mlade predstavljaju programi KinoKino i PLUS. KinoKino od sljedeće godine postaje cjelogodišnji filmski program, a ZFF-u će kao krunu tih programa donositi presjek godišnje igrane produkcije za djecu. PLUS donosi online projekcije filmova namijenjenih mladima. 

Drugu godinu zaredom svoje mjesto među natjecateljskim programima ZFF-a ima program Mreže festivala Jadranske regije, regionalnog filmskog festivala nastalog udruživanjem: 

  • Sarajevo Film Festivala, 
  • Festivala autorskog filma, 
  • Filmskog festivala Herceg Novi, 
  • Ljubljanskog filmskog festivala LIFFE i 
  • Zagreb Film Festivala. 

Festivali pod reflektorom, jedini filmski program u sklopu Industrije, okuplja gotovo 50 recentnih dugometražnih i kratkometražnih naslova što su ih za ZFF odabrali programski direktori i selektori nekolicine europskih filmskih festivala: od Sarajevo Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split i Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani, pa do Filmskog festivala u Locarnu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Vienna Shorts.

Slična pitanja

1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...