178 pregleda
Monika Kiris u rubrici Filmovi i serije od Monika Kiris (7.2k bodova)
uređen od Znatko

Što nudi popratni program ZFF-a 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od Redakcija (114k bodova)
prikazano od Znatko

20. Zagreb Film Festival: Izazovi i avanture odrastanja

Na konferenciji za medije u kinu Urania predstavljen je program jubilarnog 20. Zagreb Film Festivala, koji se održava od 23. do 30. Listopada 2022. na pet gradskih lokacija: u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Najveća zagrebačka filmska avantura okruglu obljetnicu obilježava uz bogat filmski program koji čini ukupno 115 filmova raspoređenih u četiri natjecateljska i sedam popratnih programa te Industriju, program posvećen edukaciji i umrežavanju profesionalaca. Festival su na konferenciji predstavili direktor ZFF-a Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta te producentice Lana Matić Selma Mehadžić.

POPRATNI PROGRAMI

Niz intrigantnih svjetskih ostvarenja donose i brojni popratni programi 20. ZFF-a: Ponovno s nama, Velikih 5, Mreža festivala Jadranske regije, PLUS, KinoKino, LUX te Najbolji dokumentarci ZFF-a. Ponovno s nama program je filmova autor(ic)a koje je publika ZFF-a upoznala kroz Glavni program ili godišnju filmsku distribuciju. Iranski redatelj Ali Asgari, čiji je prvijenac Nestanak prikazan u glavnom programu 15. ZFF-a, predstavljen je s filmom Do sutra (Until Tomorrow), napetom dramom o mladoj Iranki koja od obitelji i svijeta krije dijete začeto izvan braka. Za svoj cjelovečernji prvijenac Gori vatra sarajevski redatelj Pjer Žalica ovjenčan je posebnim priznanjem žirija (2003), a na ZFF se vraća crnohumornom dramom Praznik rada, koja je zatvorila ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske prikazan je na ZFF-u 2019, a iste je godine osvojio nagradu europske publike LUX. Njezin novi film Najsretniji čovjek na svijetu, priča o spoju naslijepo koji spaja žrtvu i agresora, premijerno je prikazan u sekciji Horizonti Venecijanskog festivala.

U sklopu Posebnih projekcija prikazat će se Jahači Dominika Menceja, film ceste nastao u hrvatskoj koprodukciji koji nazivaju slovenskom verzijom Golih u sedlu, Korzet austrijske redateljice Marie Kreutzer, biografija koja legendarnu caricu Sissi prikazuje u posve novom svjetlu, te Love life, melodrama o ljubavi i gubitku japanskog autora Kōjija Fukade.

Predstavnici pet najvećih europskih kinematografija — Italije, Francuske, Njemačke, Španjolske i Velike Britanije — tradicionalno su obuhvaćeni popratnim programom Velikih 5. On ove godine uključuje dva zapažena debitantska ostvarenja: obiteljsku dramu Uspavanka (Lullaby) u režiji Alaude Ruiz de Azúa, koju je Pedro Almodóvar nazvao najboljim prvijencem u španjolskoj kinematografiji posljednjih godina, te hvaljenu britansku dramu Poslije sunca (Aftersun) redateljice Charlotte Wells s Paulom Mescalom (Normal People, BAFTA za najbolju mušku ulogu). 

Francusku predstavlja obiteljska drama i šarmantna filmska posveta Parizu osamdesetih Noćni putnici (Passengers of the Night) s Charlotte Gainsbourg, a Njemačku satirična distopija u režiji Natalije Sinelnikove Kao da smo mrtvi (We Might As Well Be Dead), koja podsjeća na to koliko lako ljudi u dehumanizirajućim uvjetima postaju žrtvama paranoje. 

Talijanski film Osam planina (Eight Mountains) Felixa van Groeningena (Alabama Monroe) i Charlotte Vandermeersch, koji uspoređuju s Planinom Brokeback, vizualno je očaravajuća saga o snažnom prijateljstvu dvojice muškaraca koje životne okolnosti razdvajaju, snimana u idiličnim krajolicima talijanskih Alpa.

Izbor filmova za djecu i mlade predstavljaju programi KinoKino i PLUS. KinoKino od sljedeće godine postaje cjelogodišnji filmski program, a ZFF-u će kao krunu tih programa donositi presjek godišnje igrane produkcije za djecu. PLUS donosi online projekcije filmova namijenjenih mladima. 

Drugu godinu zaredom svoje mjesto među natjecateljskim programima ZFF-a ima program Mreže festivala Jadranske regije, regionalnog filmskog festivala nastalog udruživanjem: 

  • Sarajevo Film Festivala, 
  • Festivala autorskog filma, 
  • Filmskog festivala Herceg Novi, 
  • Ljubljanskog filmskog festivala LIFFE i 
  • Zagreb Film Festivala. 

Festivali pod reflektorom, jedini filmski program u sklopu Industrije, okuplja gotovo 50 recentnih dugometražnih i kratkometražnih naslova što su ih za ZFF odabrali programski direktori i selektori nekolicine europskih filmskih festivala: od Sarajevo Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split i Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani, pa do Filmskog festivala u Locarnu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Vienna Shorts.

Slična pitanja

1 odgovor
Monika Kiris 11.10.2022. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Monika Kiris (7.2k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Monika Kiris 03.10.2022. pitanje u rubrici Filmovi i serije od Monika Kiris (7.2k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...