51 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Filmovi i serije od Mia Jelinčić [Superaktivan] (2.2k bodova)

Koji će hrvatski filmovi biti prikazani na 75. Festivalu u Cannesu

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od Redakcija [Turboaktivan] (29.0k bodova)

Hrvatski filmovi na 75. Cannesu

Dva će dugometražna igrana filma u koprodukciji hrvatske kuće 4Film imati svjetsku premijeru u sklopu natjecateljskog programa Izvjestan pogled (Un Certain Regard) 75. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Riječ je o Viziji leptira ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija te o Danima Suše turskog redatelja Emina Alpera. Festival u Cannesu počinje u utorak, 17. svibnja 2022. , a odvija se do 28. svibnja 2022. 

Svjetska premijera hrvatske manjinske koprodukcije, Dani suše turskog redatelja i scenarista Emina Alpera, zakazana je za 23. svibnja, u dvorani kazališta Claude Debussy, u sklopu natjecateljskog programa Izvjestan pogled (Un Certain Regard).

U filmu je riječ o mladom i idealističnom Emri koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u gradiću Balkaya, koji već duže vrijeme pati od nestašice vode. Kako se bliže lokalni izbori, Emre se suočava s kompleksnošću malograđanske politike, gdje svatko živi svoju verziju istine.

Dani suše nastaju u produkciji turske kuće Liman Film (producent je Nadir Öperli) te u koprodukciji Francuske (Laurent Lavole, Gloria Films Production), Njemačke (Michael Weber, Pola Pandora Filmproduktions), Nizozemske (Stienette Bosklopper, Circe Films), Grčke (Yorgos Tsourgiannis, Horsefly Films) i Hrvatske (Anita Juka, 4Film). Prodajni zastupnik filma je Match Factory. 

Od hrvatske ekipe na filmu su, uz koproducenticu Anitu Juka te pridružene producentice Lauru Sinovčić i Paulinu Križić, radili i Goran Mećava kao steadycam operator, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj i Daniel Žuvela kao mikroman.

Druga hrvatska manjinska koprodukcija, također hrvatske koproducentice Anite Juka (4Film), Vizija leptira ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija, svjetsku premijeru, u sklopu istog programa, ima 25. svibnja, također u dvorani kazališta Debussy. 

Vizija leptira surova je i nadrealna priča o Ukrajinki imena Lilia koja se, nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu, pokušava vratiti životu u svojoj zemlji, kao vojnikinja i kao supruga, odbijajući se identificirati kao žrtva. Scenarij potpisuju redatelj Maksym Nakonechnyi i Iryna Tsilyk. 

Osim koproducentice Anite Juka, na filmu su radili i mnogi drugi hrvatski filmaši. Uloge, između ostalog, nose Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić. Montažer filma je Ivor Ivezić, asistentica montaže Doris Dodig, a supervizor montaže Vladimir Gojun. Proces montaže odvijao se pod okriljem kuće 4Film u Zagrebu. Koordinatorica produkcije je Paulina Križić, a izvršna producentica Laura Sinovčić. 

Film je nastao u produkciji ukrajinske kuće Tabor Production, u koprodukciji s hrvatskim 4Filmom, češkim MasterFilmom i švedskim Sisyfos Film Productionom. 

Oba filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar. 

Program Izvjestan pogled dio je službene selekcije Filmskog festivala u Cannesu, te se smatra drugim najvažnijim natjecateljskim programom festivala. Program je osnovan 1978. godine, a tradicionalno je posvećen naslovima s jedinstvenom pričom i estetikom, koji imaju potencijala ostaviti snažan dojam na gledatelje diljem svijeta.

Cijeli raspored prikazivanja službene selekcije možete pronaći ovdje

Međunarodni filmski festival u Cannesu jedan je od najvećih i najvažnijih filmskih manifestacija na svijetu, a ove godine se održava od 17. do 28. svibnja 2022. Festival otvara film Z francuskog redatelja Michela Hazanaviciusa

Slična pitanja


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...