98 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Filmovi i serije od Mia Jelinčić (2.8k bodova)

Koji će hrvatski filmovi biti prikazani na festivalu Il Cinema Ritrovato 2022. godine? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Redakcija od Redakcija (113k bodova)
prikazano od Znatko

Hrvatski restaurirani filmovi u programu festivala Il Cinema Ritrovato u Bologni

Na najvećem svjetskom festivalu klasičnog i restauriranog filma Il Cinema Ritrovato koji se održava od 25. lipnja do 3. srpnja 2022. u Bologni ove će godine biti prikazana dva hrvatska filmska klasika čiju restauraciju je provela Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva.

Radi se o filmovima Deveti krug redatelja France Štiglica iz 1960. i Ne okreći se, sine Branka Bauera iz 1956. godine. Deveti krug digitalno je restauriran u zagrebačkim studijima Ater i Klik film 2020. godine uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, dok je Ne okreći se, sine restauriran fotokemijskim postupkom u sklopu Programa zaštite i restauracije nacionalne filmske zbirke 2000. godine i bit će prikazan s kopije na 35mm filmskoj vrpci.

Filmovi će biti predstavljeni u programu Tell the Truth! - A View into Yugoslav Cinema, kuriranom od strane britanskog filmskog povjesničara Mine Radovića, zajedno s još šest dugometražnih i dva kratkometražna filmska ostvarenja iz drugih republika bivše Jugoslavije, nastalih u klasičnom razdoblju ove svojevremeno iznimno bogate kinematografije, za sada nedovoljno poznate zapadnoj publici.

Festival Il Cinema Ritrovato održava se od 1986. godine u organizaciji Bolonjske kinoteka (Il Cineteca di Bologna) i u njegovom se okrilju svake godine u nekoliko gradskih kino-dvorana, kao i na otvorenim projekcijama na glavnom gradskom trgu Piazza Maggiore, prikaže veliki broj restauriranih i ponovo otkrivenih djela iz povijesti filmske umjetnosti, kako općeprihvaćenih klasika, tako i kultnih, pa i davno zaboravljenih ostvarenja spremnih za revalorizaciju u svojim novoobnovljenim izdanjima.

Deveti krug Ne okreći se, sine prvi su hrvatski dugometražni igrani filmovi koji će biti prikazani na ovom prestižnom festivalu.

Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

15.9k odgovora

3.8k komentara

1.3k korisnika

...