Mia Jelinčić u rubrici Filmovi i serije od Mia Jelinčić

Koji će hrvatski filmovi biti prikazani na festivalu Il Cinema Ritrovato 2022. godine? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Hrvatski restaurirani filmovi u programu festivala Il Cinema Ritrovato u Bologni

Na najvećem svjetskom festivalu klasičnog i restauriranog filma Il Cinema Ritrovato koji se održava od 25. lipnja do 3. srpnja 2022. u Bologni ove će godine biti prikazana dva hrvatska filmska klasika čiju restauraciju je provela Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva.

Radi se o filmovima Deveti krug redatelja France Štiglica iz 1960. i Ne okreći se, sine Branka Bauera iz 1956. godine. Deveti krug digitalno je restauriran u zagrebačkim studijima Ater i Klik film 2020. godine uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, dok je Ne okreći se, sine restauriran fotokemijskim postupkom u sklopu Programa zaštite i restauracije nacionalne filmske zbirke 2000. godine i bit će prikazan s kopije na 35mm filmskoj vrpci.

Filmovi će biti predstavljeni u programu Tell the Truth! - A View into Yugoslav Cinema, kuriranom od strane britanskog filmskog povjesničara Mine Radovića, zajedno s još šest dugometražnih i dva kratkometražna filmska ostvarenja iz drugih republika bivše Jugoslavije, nastalih u klasičnom razdoblju ove svojevremeno iznimno bogate kinematografije, za sada nedovoljno poznate zapadnoj publici.

Festival Il Cinema Ritrovato održava se od 1986. godine u organizaciji Bolonjske kinoteka (Il Cineteca di Bologna) i u njegovom se okrilju svake godine u nekoliko gradskih kino-dvorana, kao i na otvorenim projekcijama na glavnom gradskom trgu Piazza Maggiore, prikaže veliki broj restauriranih i ponovo otkrivenih djela iz povijesti filmske umjetnosti, kako općeprihvaćenih klasika, tako i kultnih, pa i davno zaboravljenih ostvarenja spremnih za revalorizaciju u svojim novoobnovljenim izdanjima.

Deveti krug Ne okreći se, sine prvi su hrvatski dugometražni igrani filmovi koji će biti prikazani na ovom prestižnom festivalu.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...