Monika Kiris u rubrici Filmovi i serije od Monika Kiris
uređen od Monika Kiris

Koji će filmovi imati premijeru na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Filmovi Najsretniji čovjek na svijetu i Jeste li vidjeli ovu ženu u konkurenciji 79. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji

Novi dugometražni film redateljice Teone Strugar Mitevske, Najsretniji čovjek na svijetu, imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Horizonti (Orizzonti) 79. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Film nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Terminal 3, a koproducentica je Vanja Sremac. Osim toga, debitantski igrani film redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića, Jeste li vidjeli ovu ženu, koji nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Dinaridi Film, a čija je koproducentica Tena Gojić, premijerno se prikazuje u paralelnom programu Tjedan kritike (Settimana Internazionale della Critica). U oba filma glumi hrvatska glumica Ksenija Marinković. Venecijanska Mostra odvija se od 31. kolovoza do 10. rujna 2022. Riječ je, uz festivale u Cannesu i Berlinu, o jednoj od najvažnijih i najstarijih filmskih manifestacija na svijetu.

Najsretniji čovjek na svijetu film je o Asji, četrdesetogodišnjakinji bez partnera, koja živi u Sarajevu. Da bi upoznala nekog novog, jednu subotu završi na speed datingu. Spajaju je sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav, već oprost.

Redateljica filma je Teona Strugar Mitevska, koja uz Elmu Tataragić potpisuje i scenarij. Direktorica fotografije je Virginie Saint Martin, a montažer je Per K. Kirkegaard. Jednu od većih uloga u filmu nosi i hrvatska glumica Ksenija Marinković dok ostale glavne uloge igraju Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Labina Mitevska, Ana Kostovska i Izudin Bajrović. Glavna producentica filma je Labina Mitevska, a koproducenti su Sébastien Delloye, Danijel Hočevar, Vanja Sremac, Maria Møller Christoffersen, Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo. Film je nastao u produkciji Sisters and Brother Mitevski (Sjeverna Makedonija) s Entre chien et loup (Belgija), Vertigo (Slovenija), Frau Film (Danska), Terminal 3 (Hrvatska) i SCCA/pro.ba (Bosna i Hercegovina). Podržan je i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Program Horizonti, u sklopu kojeg će Najsretniji čovjek na svijetu imati svjetsku premijeru, dio je službene selekcije venecijanske Mostre, uz glavno natjecanje čiji su filmovi u konkurenciji za Zlatnog lava. Program je posvećen autorima čiji filmovi predstavljaju nove trendove u izražavanju i estetici međunarodne kinematografije.

Podsjetimo, i prošli film Teone Strugar Mitevske, Bog postoji, njeno ime je Petrunija (2019.), nastao je u koprodukciji s Hrvatskom (Spiritus movens, Zdenka Gold), a za vrijeme svog festivalskog života postigao je mnoge uspjehe, od kojih se posebno izdvaja nagrada Ekumenskog žirija na Berlinaleu, te nagrada LUX Europskog parlamenta.

Svjetsku premijeru na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji imat će također manjinska koprodukcija Jeste li vidjeli ovu ženu i to u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike (Settimana Internazionale della Critica). Riječ je o dugometražnom igranom prvijencu redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića, koji potpisuju i scenarij.

Priča je to o srednjovječnoj ženi Draginji, koja u vrelini ljetnih dana luta ulicama grada i postaje svačiji prijatelj u potrazi za izgubljenim pamćenjem. Glavnu ulogu filma tumači Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi. Hrvatsku ekipu, između ostalih, još čine i koproducentica Tena Gojić, direktorica filma Hrvatske Tena Trstenjak, majstor zvuka Luka Gamulin. Kolorkorekciju radio je Filip Tot (Eclectica), a mastering je također nastao pod okriljem kuće Ecletica. Film Jeste li vidjeli ovu ženu producirala je Čarna Vučinić ispred Non-Aligned Films iz Srbije, u suradnji s Radio-televizijom Srbije, Fakultetom dramskih umetnosti i zagrebačkom producentskom kućom Dinaridi Film, uz podršku Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Tjedan kritike je nezavisna i paralelna sekcija Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji koji organizira SNCCI - Savez talijanskih filmskih kritičara. Program se sastoji od natjecateljskog djela koji sadrži sedam debitantskih filmova te od dva posebna događaja s projekcijama filmova koji su izvan konkurencije. Osim Jeste li vidjeli ovu ženu, u natjecateljskom djelu prikazuje se još šest naslova.

U industrijskom dijelu venecijanske Mostre, predstavit će se i hrvatski projekt redateljice Hane Jušić i producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama), Bog neće pomoći. Projekt je jedan od njih 27 koji sudjeluju na devetom izdanju koprodukcijskog sajma Venice Gap-Financing Market. Sajam je dio programa Venice Production Bridge, a odvijat će se od 2. do 4. rujna za vrijeme festivala.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...