185 pregleda
Nino Marić u rubrici Filmovi i serije od Nino Marić

Kako je prošla "Murina" Antonete Alamat Kusijanović na Festivalu mediteranskog filma u Bruxelles-u?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Murini Grand Prix na 21. Cinemamedu u Belgiji

Dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović osvojio je glavnu nagradu 21. izdanja Festivala mediteranskog filma u Bruxellesu – Cinemamed, posebno priznanje žirija kritike te nagradu filmskog portala Cineuropa. Festival se odvijao u hibridnom obliku od 2. do 11. prosinca 2021. 

"Grand Prix ide očaravajućem prvijencu koji gledatelja 'uvuče' u uzbudljivu i napetu priču o ženskoj emancipaciji",  objašnjava žiri 21. Cinemameda. 

Murina Antonete Alamat Kusijanović na Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu prikazivala se u glavnom natjecateljskom programu, s još samo sedam naslova. Uz Grand Prix, film je osvojio i posebno priznanje žirija kritike te nagradu filmskog portala Cineuropa, koju dijeli s još jednim debitantskim dugometražnim uratkom - Hive kosovske redateljice Blerte Basholli

Popis svih nagrađenih naslova možete pronaći na ovoj poveznici

Uz Murinu, na Cinemamedu se u programu Panorama prikazivala i hrvatska manjinska koprodukcija Nebesa redatelja Srđana Dragojevića (hrvatska koproducentica je Darija Kulenović Gudan, Studio dim) koja se u hrvatskim kinima može pogledati od 23. prosinca

Zlatnom kamerom u Cannesu nagrađena Murina posljednjih mjeseci prikazana je na cijelom nizu velikih međunarodnih festivala, među kojima je i nedavno završeni 31. Filmski festival međunarodne mlade publike Ale Kino u poljskom Poznanju, na kojem je film osvojio nagradu Marcin koju dodjeljuje žiri mladih. Uz to, Murina se nedavno predstavila i berlinskoj publici na međunarodnom festivalu "Oko svijeta u 14 filmova" (Around the World in 14 Films), a trenutno se prikazuje i na Festivalu europskog filma Les Arcs koji se odvija u francuskom skijaškom resortu u Alpama, od 11. do 18. prosinca. Krajem siječnja 2022. godine filmu pak slijedi i australska premijera u sklopu službenog programa festivala u Perthu.  

Film je nedavno obišao i festivale u SAD-u (Hamptons u New Yorku, Fort Lauderdale na Floridi), Brazilu (São Paulo), Nizozemskoj (Leiden), Španjolskoj (Sevilla), Danskoj (CPH PIX u Kopenhagenu), Tajvanu (Golden Horse u Taipeiju) te Meksiku (Los Cabos). 

Producenti Murine su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). 

Film je tijekom 2019. godine sniman na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, među kojima je i Nacionalni park Kornati koji je uvršten među pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju Europske mreže filmskih komisija (EUFCN). Najbolju lokaciju izabrat će javnost online glasanjem, a Kornatima svoj glas možete dati OVDJE.  

Slična pitanja

2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...