328 pregleda
Margareta Jurisi u rubrici Turizam i putovanja od Margareta Jurisi
Volite li vise slobodu u putovanju te samo organizirati put ili ići putem agencije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+12 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić
odabran od Margareta Jurisi
 
Najbolji odgovor

Putovanje s putničkom agencijom ima svoje prednosti jednako kao i kada putujemo sami. Sve ovisi o našoj perspektivi te što preferiramo više.

Ukoliko se odlučimo na putovanje sa putničkom agencijom najveća prednost je činjenica da nam je sve već organizirano. Ne moramo sami kreirati plan put, istraživati mjesta, te što tamo ima. Jednostavno vidimo na ponudi agencije što određeno mjesto nudi i što je sve u planu za obilazak. Jedna od velikih prednosti je i činjenica da ne moramo brinuti o prijevozu. U cijenu je već uračunat prijevoz i to je najčešće autobus ili rjeđe avion i autobus ako su u pitanju dulje rute putovanja. Osobno smatram da je jedna od najvećih prednosti kod putovanja s agencijom velika mogućnost upoznavanja novih ljudi. S obzirom da uvijek putuje veći broj osoba možemo upoznati nove ljude i sklopiti nova prijateljstva. Također je prednost i to da u svakom mjestu već imamo organiziranog turističkog vodiča te će nam približiti posebnost mjesta. Spavanje u ovom slučaju je najčešće u hotelima, te tamo imamo već spremnu hranu, a cijena bude nešto niža nego da sami bukiramo. 

Ukoliko sami organiziramo putovanje to iziskuje nešto više vremena jer moramo sami naći sve stvari koje želimo vidjeti, što to mjesto nudi, kako izgleda, te najčešće sami i otkrivamo mjesto no i to ima neke svoje čari jer nismo ograničeni vremenom i imam slobodnog vremena koliko mi želimo i kad želimo. Nešto teže je naći put do tamo, odlučiti koja ruta je najbolja, ali i najbrža no uvijek možemo odabrati autobus, no smatram da je najbolje odlučiti se za auto ako je to moguće. Također se možemo odlučiti za smještaj u hotelu, ali i u apartmanu. Također uvijek možemo prošetati, iznajmiti bicikle ili ih ćak povesti od doma i istražiti dodatno sami mjesto.

Osobno više preferiram samostalno organizirano putovanje zbog veće slobode, iako volim ponekad otići i na neko putovanje s tur. agencijom no to je svakako rjeđe. 

+9 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić
Uglavnom više volim slobodu putovanja. Volim sama sve isplanirati, ne volim kada netko isplanira umjesto mene put. Naravno, agencije su vrlo korisne kod prijevoza, smještaja ili ulaznica, ali danas postoji puno aplikacija gdje su ti elementi vrlo lagani za pronaći, u samo nekoliko minuta.

Agencije su idealne za veće grupe, za fakultet, školu ili ako se negdje ide sa nekim ciljem. No, osobno volim sama istražiti i odlučiti gdje i kada ću ići.

Agencije su nekada vrlo povoljne, ali se dobra cijena uspije naći i preko aplikacija za putovanje. Dakako, puno aranžmana nudi odluku hoćete li ići na sve obilaske te vas ne sile u obilazak mjesta tako da je i to jedna od opcija.
+7 glasa
Nika Nikić od Nika Nikić
uređen od Nika Nikić

Putovala ili ne s turističkom agencijom znam da ću se na kraju izdvajati od grupe i sama obilaziti grad. Ima nešto u tome da sami pronalazimo zanimljive točke u gradu, snalazimo se, gubimo se, itd. Ipak smo u razdoblju u kojem postoji internet, Google maps, Instagram i slično što nas može voditi kroz nepoznati grad.

No, dapače, putovanja s turističkom agencijom mogu biti izuzetno korisna. Prednosti su

 • put je organiziran, nema brige oko prijevoza do hotela i slično
 • hotel je isto organiziran i tu nema neke muke
 • uključene su sve glavne atrakcije u gradu i ništa nećete propustiti 
 • isplaniran je dan u slučaju da ste loši u planiranju 
 • mogući su dodatni izleti i izborne aktivnosti
 • vodič je tu kako bi nam odgovorio na sva pitanja koja imamo i rekao nam zanimljivosti o gradu
 • uvijek je moguće odvojiti se od grupe ako Vam tako više odgovara

dok su neki nedostatci 

 • vodič može biti loš, dosadan...
 • organizacija izleta je ipak malo staromodna, u principu se ne posjećuju suvremeniji lokali 
 • ovisite vremenski i lokacijski o grupi 
 • hotel je obično staromodan
 • nemate slobodu
 • skuplje je 

Putovanje bez turističke agencije je ipak svojevrsna pustolovina. Osobno, volim sama istražiti prije posjećivanja grada i mislim da ćemo nekad puno više naučiti ako sami istražimo nego ako imamo sve servirano. U suvremenije doba, postao je problem što su turističke agencije malo zaostale. Naravno, to ovisi od jedne do druge turističke agencije, no ja pričam iz osobnog iskustva. 

+6 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić
Meni osobno ovisi o nekoliko stvari. Na primjer, ukoliko negdje idem na više dana volim imati organiziran put od strane neke putničke agencije. Ukoliko idem na manji broj dana(npr. do 3 dana) onda radije putujem prema svojim planovima odnosno sama organiziram gdje što i kako. Također ukoliko idem u zemlju u kojoj još nisam bila, sigurnije se osjećam ako idem sa agencijom s obzirom da još nisam toliko upoznata s mentalitetom ljudi i njihovom kulturom. Ako idem u zemlju u kojoj sam već bila, pa makar bio i drugi glad, preferiram sve organizirati sama. Još jedna stvar, ovisi koliko vremena imam za planiranje. Ako u tom periodu nemam vremena detaljno isplanirati baš sve, radije bih se prijavila na put s nekom agencijom nego polovično isplanirala putovanje. Posljednja stvar je naravno financije. Ponekad je jeftinije putovati s agencijom jer agencije obično dobiju i popust na veće grupe stoga se nekad doista više isplati putovati s njima nego sam.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

19.0k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...