Ivan Gačić u rubrici Turizam i putovanja od

Htjeli bi ići malo upoznati bolje Slavoniju. Koje biste turističke znamenitosti preporučili za posjetu u Slavoniji

Možda da posjetimo u Slavoniji i dva ili više lokaliteta u danu.

Dina Kljajić od
:) Ako Vas zanima što posjetiti u kontinetalnoj Hrvatskoj pročitajte moj odgovor ispod!‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+23 glasa
Natalija Grgić od

Toskana usred Slavonije

Salaš, Opođe, Matin i Anin stan, OPG Starci, Etno-eko selo Stara Kapela, Stupnički dvori, Kuća za odmor Paljevine, Kereković, Salaš Savus, Vila Čop, Kuća dida Tunje, Ranč Ramarin - salaši i rančevi Brodsko-posavske županije pozivaju na odmor

Spajajući najbolje od ravnice, voda, brežuljaka i šuma, područje slavonske Posavine skriveni je biser kontinentalne Hrvatske. Ta skrivenost je pomalo i fascinantna i nevjerojatna, budući da je rijetko koji hrvatski kraj ujedno i tako pristupačan – u Brodsko-posavskoj županiji od autoceste nikad niste udaljeni više od 20-ak minuta vožnje.

Kako bilo, ako krenete „kopati“, osim prometne povezanosti i slikovitih krajolika, slavonska Posavina pred vas će staviti i još jednu, gotovo pa doslovno slatku brigu. Riječ je o regiji u kojoj ćete pronaći nekoliko izuzetnih mjesta za vikend-punjenje baterija.

Oplemenjeno i podjednako kvalitetnim lokacijama za gastronomsku uživanciju na domaći način, područje koje smo dugo vremena doživljavali kao tranzitnu zonu, nameće se kao destinacija koje morate posjetiti, a svakako i okusiti. Uostalom, ne kaže se uzalud da su posavska odredišta čuvari tradicije, okusa i baštine.

I ovog proljeća neodoljivi – slavonski salaši nadohvat ruke 

Siđete li s autoceste na izlazu Lužani te krenete starom cestom na istok, ubrzo ćete se zateći u ambijentu koji možda i ne biste očekivali – okupano proljetnim suncem i zelenilom, ispred očiju će vam izroniti pravo malo more vinorodnih brežuljaka s decentno uređenim zdanjem u sredini. Pomalo toskanski ili istarski prizor zapravo je razglednica Stupničkih dvora, odličnog restorana, vinarije i hotela u srcu Stupničkog vinogorja, ne toliko poznatog, ali vrlo kvalitetnog vinogradarskog područja na južnim obroncima pitome Dilj-gore. Ponikli iz vinarske tradicije – ovdje ćete kušati odličnu graševinu, chardonnay i pinot crni – Stupnički dvori do danas su izrasli u mjesto koje na poseban način pripovijeda povijesnu priču u suvremenom stilu. Vrhunska vina, birane delicije i nezaobilazni wellness & spa sadržaji zaokružuju iskustvo boravka u ovom „toskanskom kutku“ graničarskog Posavlja.

Iz ljubavi prema konjima

Bliže nizini Save, okolica krije još nekoliko mjesta koja kvalitetom doživljaja mogu parirati bilo kojem ruralno-turističkom odredištu u zemlji. Istočno od Slavonskog Broda, u mjestu Garčin, obiteljska priča o strasti i ljubavi prema konjima iznjedrila je slavonsko imanje za 21. stoljeće – Ranč Ramarin. Tečajevi jahanja, obilasci prekrasnog ravničarskog krajolika konjima, niz sadržaja na samoj lokaciji, kao i odličan restoran čine ovo mjesto odredištem za koje vam, lako moguće, ni produljeni vikend neće biti dovoljan. Ostati, naravno, možete koliko želite, budući da na ranču možete noćiti u nekoliko varijanti. Ovisno o tome što vam se najviše sviđa, tu su romantični bungalovi uz jezerce, kamp-parkiralište te hostel.

U zagrljaju Save

Da posavska Slavonija vrijedi svakog noćenja, uvjerit ćete se i posjetom selima koja čine srce stare graničarske Slavonije, smještenima tik uz Savu. Nekoliko kilometara južno od Garčina, u selu Oprisavci (nomen est omen!), tradicija živi u svakom prizoru starih šokačkih kuća i avlija; u ambijentu iskonske panonske divljine koji ćete zateći promatrajući autohtone pasmine goveda, svinja i konja na ogromnom naplavnom pašnjaku Gajna, zaštićenog u statusu značajnog krajobraza. No, ne morate ovdje samo promatrati. U obližnjoj Kući dida Tunje tradicijski restoran, etno-imanje i prenoćište stapaju se u jedno, nudeći vam pregršt razloga da proljeće u slavonskoj Posavini proglasite jednim od najugodnijih turističkih iznenađenja u životu.

+18 glasa
Michelle Koprivnjak od
  1. PP Lonjsko polje - Između Siska i Stare Gradiške možete posjetiti najveće močvarno područje u Hrvatskoj. Ovaj park prirode preppun je biljnog i životinjskog svijeta. 
  2. VUKOVAR - Iako ga svi znamo kao razrušeni grad iz Domovinskog rata, ovo je također i stari barokni grad. Iz tog perioda, u Vukovaru možete posjetiti dvorac Eltz. Što se tiće znamenitosti i spomenika iz ratnog perioda možete posjetiti vukovarsku bolnicu, memorijalno groblje, Ovčaru.. 
  3. VUČEDOL - Ovo arheološko nalazište nalazi se samo nekoliko kilometara od Vukovara. Na ovom nalazištu otkrivena je Vučedolska kultura iz koje dolazi, svima nam poznata, vučedolska golubica.
+14 glasa
Monika Kiris od
uređen od Monika Kiris

Ljeto je i službeno počelo s a njime dolaze godišnji odmori, te slobodni vikendi koji se mogu iskoristiti za istraživanje mjesta koje još niste posjetili, a u istraživanje se možete upustiti u Slavoniji!

Prirodne ljepote

Priroda je ovdje očaravajuća, sadržaji nevjerojatni, bogata je povijest ovog kraja koju pričaju dvorci, kurije i muzeji, te odlična gastronomska ponuda.

Možete se uputiti u grad Viroviticu koju su nekad nazivali i 'malom Venecijom', čiji će vas centar ostaviti bez daha. 

Najbolje je napraviti cijeli krug centrom - zasvirati i odu radosti usput, pogledati meteorološku kartu u Virovitici, ali i kako je jedna obična zgrada obukla crveno-plavo ruho u znak sjećanja na poznatu Virovitičku umjetnicu Editu Schubert

U gradskom điru ćete provesti najmanje dva sata, a nakon učenja o prošlosti Virovitice nagradite se Slavonskom pohanom palačinkom s kulenom i sirom koju isprobajte u Virovitičkoj palačinkarnici Chocolate cafe. Možete posjetiti i dvorac Pejačević.

Dvorac Pejačević (u pozadini)
Dvorac Pejačević (u pozadini)

Velebni dvorac Pejačević u kojem se nalazi Gradski muzej, koji se smatra jednim od 10 najljepših muzeja Europe, priča prekrasnu priču o povijesti ovog kraja, a da biste zavirili u unutrašnjost dvorca potrebno je proći jednim od mostova - mostom koji svira, mosta ogledala, preko studentskog mosta, mosta ljubavi…

Dvorac Janković
Dvorac Janković

Možete posjetiti i dvorac Janković, koji se nalazi tek koji kilometar od središta Virovitice, u selu Suhopolju. Iz Suhopolja možete krenuti i na izlet u Voćin, malo pitoreskno selo u kojem vam pažnju privlači Geo Info Centar - Parka prirode Papuk s jedne strane parka i Svetište Gospe Voćinske s druge.

Geo Info Centar - Park prirode Papuk
Geo Info Centar - Park prirode Papuk

Geo Info Centar - Parka prirode Papuk ima jedinstveno 5D kino koje će vam ispričati priču o nastanku zemlje i promjenama koje su je oblikovale. Uzmite si vremena, istražite postav jer većina toga je interaktivno što odvlači pažnju i dobro zabavlja.

@znatko1

S druge strane parka nalazi se Crkva Majke Božje u Voćinu koja je ujedno i vrijedan primjer gotike u Sjevernoj Hrvatskoj, sagrađena je u 15. stoljeću. 

Budući da se Voćin nalazi podno sjeverne strane Papuka, u jednodnevnom izletu iz Suhopolja možete istražiti i VoćinPark prirode Papuk te uživati u izletištu Jankovac, gdje možete krenuti u pješačku turu s rendžerom (rezervirajte termin) koja će vas odvesti do jedinog Slavonskog slapa Skakavca

Osim ovoga, postoji još mnogo zanimljivih sadržaja u divnoj Slavoniji, tako da se samo prepustite i uživajte u svim njenim čarima! 

+12 glasa
Dina Kljajić od

Preporučam ove lokalitete u Slavoniji...

a) Piknik na Jankovcu

Nazdravite zelenim silvancem, sortom koja na području Virovitičko-podravske županije daje iznimne rezultate i uživajte u omiljenim zalogajima na dekici u debeloj hladovini šume s pogledom na dva jezera. Park šuma Jankovac najljepša je gorska dolina Parka prirode i UNESCO geoparka Papuk. Ime je dobila po voćinskom plemiću Josipu pl. Jankoviću koji se u 19. stoljeću tu preselio. Uz planinarski dom, dva umjetna jezera i atraktivan vodopad Skakavac - vodi i Grofova staza s info pločama, drvenim mostovima i stubama, ugodna za šetnju kad poželite protegnuti noge.  

b) Putovanje u prošlost u Voćinu

Otputovati kroz vrijeme milijunima godina unatrag, kada je Papuk bio otok u Panonskom moru, susresti se s njegovim prastanovnicima morskim psima, kitovima i nosorozima, doživjeti papučko podzemlje? I to je moguće u Geo-info centru u Voćinu. Interaktivni multimedijalni centar, 6D kino u kojem ćete susresti simpatičnog amonita Tonija, projekcije i prezentacije na ekranima…, ovo mjesto oduševljava i velike i male.

c) Najfinije slastice u Dvorcu Janković

Za jedan od najljepših dvoraca u ovom dijelu Europe samo najbolje slastice. Ekskluzivni premium kolači nagrađivane slatinske slastičarke, srebrne olimpijke slastičarstva Sandre Jadek od najkvalitetnijih lokalnih namirnica mogu se kušati u Dvorcu Janković u Suhopolju. Ovaj Centar za posjetitelje s 30 komfornih soba pružit će vam odmor i opuštanje dostojno kraljeva. Neizostavni je dio jedinstvene Plemićke rute Virovitičko-podravske županije na kojoj su obnovljeni dvorci, kurije, ljetnikovci i utvrde…

d) Jahanje na Višnjici  

Jahanje smiruje, oslobađa stresa, puni energijom. Ako ste oduvijek željeli naučiti jahati, sad imate priliku, a ako ste iskusniji jahač predlažemo terensko jahanje u pratnji vodiča. Pustara Višnjica pored Slatine oduševit će vas ambijentom tradicionalnog seoskog imanja. Hotel, ergela i farma – sve u jednom, odlična tradicijska kuhinja, oranice, polja, livade, pitoma priroda dokle pogled seže... Izgleda nestvarno.

e) Kupanje na Križnici

Što će im more kad imaju Dravu? I Križnicu? Ovo mistično mjesto prepuno zelenila posljednji je otok u nekadašnjem Panonskom moru. Do Križnice možete na dva načina – skelom ili 250 metara dugim visećim pješačkim mostom, a jednom kad je otkrijete uvijek ćete joj se vraćati. Na plaži pored mosta možete se izležavati do mile volje na vrućem pijesku, zaigrati odbojku, roštiljati s omiljenim društvom, a kad se poželite osvježiti zaplivajte u Dravi koja na ovom malom prostoru kreira najljepše meandre od izvora do ušća

Slična pitanja

2 odgovora 908 👀
3 odgovora 733 👀
2 odgovora 407 👀
1 odgovor 514 👀
2 odgovora 560 👀
2 odgovora 1.6k 👀
1 odgovor 277 👀
2 odgovora 381 👀
Ana Pilato 08.03.2022. pitanje u rubrici Turizam i putovanja od Ana Pilato
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...