229 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Turizam i putovanja od Zoran Jurić (8.6k bodova)

Sada kada je naglasak na lokalnom turizmu zbog pandemije, ali inače...

 • Što biste predivnoga preporučili turistički posjetiti i pogledati u Istri?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Gdje je dobro ljetovati na hrvatskoj obali?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Lara Tić od Lara Tić (5.0k bodova)

Istra je stvarni prekrasna, bez obzira na to gdje ste otišli. Nemožete pogriješiti!

Ovo su neka mjesta koja sam ja posjetila i ostala su mi u lijepom sjećanju:

Rovinj - predivan mali gradić, pun je starih znamena i kamenih zgrada te je savršeno turističko mjesto. Ja sam ondje bila u rano proljeće, tako da nije bilo još previše ljudi i lijepo sam se provela. Također, uža okolica Rovinja ima lijepa tajnovita mjesta koja morate sami otkriti. Pogled na more iz centra se čini kao da nema kraj.

Buzet - ljetos sam bila tamo, ali zbog pandemije nije bila gužva. Išla sam pješke po stepenicama do starog grada, što je malo strmiji uspon te dobra tjelovježba, a kasnije sjednete u kafić sa prekrasnim pogledom na brdoviti dio istre. Također, stara jezgra grada je puna uskih uličica, u kojima skoro svaka kuća ima cvijeće i skrivene dućane sa raznolikom ponudom. Vrlo ugodan gradić.

Kotli - definitivno najljepše mjesto (dosad) koje sam posjetila. Malo avanturistički, jer se hoda uz vodu i rupe bez dna (ne vidi se dno nakon kiše), lagano muljevito, sklisko i po ljeti jako zabavno za kupanje. Također, okolna šuma je interesantna za istraživanje. Kupanje u tim "rupama" izaziva posebnu razinu uzbuđenja ako ste skloni tome da vas mašta preuzme. Čak i sama cesta koja vodi do tog mjesta je na neki način avanturistička vožnja, zbog toga što je uska i kasnije se pretvori u bijeli put, pa nikad neznate na što ćete tamo naletiti. (Ja sam naletila na ljude koji su skupljali plodove svoje žute šljive i bili su vrlo dragi i pristupačni i dali nam 5,6 šljivica)

Roč - u ovom gradu sam jela najbolje tartufe u životu. Ne sjećam se imena konobe u koju sam išla, ali konobarica je bila vrlo pristupačna i spremna za šalu, a gradić sam po sebi obiđete u 15-20 minuta. I on ima predivan pogled na brda i šumu, te su posvuda postavljeni kipići slova na glagoljici i takve vrste spomenika.

Hum - crkva u "centru" je za takav mali grad velika, i posebno naslikana iznutra te se stvarno očituje starost samog tog grada. Ulice popločene kamenjem i mali dućani koji nude domaće istarske proizvode će razveseliti svakoga. Također, na ulazu u grad se nalazi jedno stablo mlade jabuke s koje je moguće uzeti jabučicu za put :)

+7 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić (12.6k bodova)
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Nabrojiti ću par mjesta koje se definitivno trebaju posjetiti u Istri.

 1. Pula- ako ste u Istri, jednostavno morate podsjetiti Pulu. Pula je stari Rimski grad u kojem možete vidjeti pravu rimsku ostavštvinu (Amfiteatar ili arena, zatim kazalište, forum, Augustov hram)
 2. Poreč- grad od skoro 18000 stanovnika kojeg su također Rimljani osnovali. Prvobitno je bio vojni logor te zatim utvrđeni grad koji je pomalo rastao u centar.Pun je kulturno-povijesnih ljepota, a najviše se može istaknuti poznata Eufrazijeva Bazilika.
 3. Pazin- središte Istre te središte koje ima skoro 10000 stanovnika. Predivni centar kroz koji vrijedi prošetati, te usput kušati hranu koju nudi cijela Istra.
 4. Motovun- predivni grad koji je smješten na brijegu od 277 m u unutrašnjosti Istre. Sa brijega se mogu vidjeti razno-razni vinograti koji jednostavno davaju ''čar'' Istre.Grad je okružer zidinama tj. bedemima koji su napravljeni kroz 11. i 12. stoljeće. Također, Motovun je poznat po mnogim manifestacijama i festivalima, a najpoznatiji je Motovun film festival.
 5. Umag- grad koji se nalazi na zapadnoj obali Istre kojeg su navodno stari rimski plemići osnovali, u cilju da gradu svoje ljetnikovce za odmor.
 6. Brijuni- predivni otoci koji se nalazu na jugozapadnom dijelu Istre, te jedini nacionalni park u Istri. Sa sigurnošću se može reći da su Brijuni jedno od najljepših arhipelaga u Sredozemlju. Kroz povijest, mnogi političari i slavne osobe bi posjećivali Brijune zbog te nevjerovatne ljepote i luksuza.
 7. Rovinj- zasigurno jedno od najposjećenijih destinacija na Jadranu koje se nalazi na zapadnom dijelu Istre u blizini Limskog kanala.Grad prepun povijesno-kulturnih i prirodnih ljepota.
 8. Hum- ''najmanji grad na svijetu''.Grad u središtu Istre koji je poznat po Aleji Glagoljaša.
 9. Buzet- grad od svega 6000 stanovnika koje se nalazi na samom Sjeveru Istre. Poznat je kao ''grad tartufa''.
 10. Grožnjan- predivni stari grad na brežuljku od 230 metara na sjevernom djelu unutrašnjosti Istre.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Znatkica 28.01.2021. pitanje u rubrici Turizam i putovanja od Znatkica (5.2k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
3 odgovora
2 odgovora
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...