248 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Turizam i putovanja od Zoran Jurić (8.6k bodova)

Sada kada je naglasak na lokalnom turizmu zbog pandemije, ali inače...

 • Što biste predivnoga preporučili turistički posjetiti i pogledati u Istri?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Gdje je dobro ljetovati na hrvatskoj obali?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Lara Tić od Lara Tić (5.1k bodova)

Istra je stvarni prekrasna, bez obzira na to gdje ste otišli. Nemožete pogriješiti!

Ovo su neka mjesta koja sam ja posjetila i ostala su mi u lijepom sjećanju:

Rovinj - predivan mali gradić, pun je starih znamena i kamenih zgrada te je savršeno turističko mjesto. Ja sam ondje bila u rano proljeće, tako da nije bilo još previše ljudi i lijepo sam se provela. Također, uža okolica Rovinja ima lijepa tajnovita mjesta koja morate sami otkriti. Pogled na more iz centra se čini kao da nema kraj.

Buzet - ljetos sam bila tamo, ali zbog pandemije nije bila gužva. Išla sam pješke po stepenicama do starog grada, što je malo strmiji uspon te dobra tjelovježba, a kasnije sjednete u kafić sa prekrasnim pogledom na brdoviti dio istre. Također, stara jezgra grada je puna uskih uličica, u kojima skoro svaka kuća ima cvijeće i skrivene dućane sa raznolikom ponudom. Vrlo ugodan gradić.

Kotli - definitivno najljepše mjesto (dosad) koje sam posjetila. Malo avanturistički, jer se hoda uz vodu i rupe bez dna (ne vidi se dno nakon kiše), lagano muljevito, sklisko i po ljeti jako zabavno za kupanje. Također, okolna šuma je interesantna za istraživanje. Kupanje u tim "rupama" izaziva posebnu razinu uzbuđenja ako ste skloni tome da vas mašta preuzme. Čak i sama cesta koja vodi do tog mjesta je na neki način avanturistička vožnja, zbog toga što je uska i kasnije se pretvori u bijeli put, pa nikad neznate na što ćete tamo naletiti. (Ja sam naletila na ljude koji su skupljali plodove svoje žute šljive i bili su vrlo dragi i pristupačni i dali nam 5,6 šljivica)

Roč - u ovom gradu sam jela najbolje tartufe u životu. Ne sjećam se imena konobe u koju sam išla, ali konobarica je bila vrlo pristupačna i spremna za šalu, a gradić sam po sebi obiđete u 15-20 minuta. I on ima predivan pogled na brda i šumu, te su posvuda postavljeni kipići slova na glagoljici i takve vrste spomenika.

Hum - crkva u "centru" je za takav mali grad velika, i posebno naslikana iznutra te se stvarno očituje starost samog tog grada. Ulice popločene kamenjem i mali dućani koji nude domaće istarske proizvode će razveseliti svakoga. Također, na ulazu u grad se nalazi jedno stablo mlade jabuke s koje je moguće uzeti jabučicu za put :)

+7 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić (12.9k bodova)
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Nabrojiti ću par mjesta koje se definitivno trebaju posjetiti u Istri.

 1. Pula- ako ste u Istri, jednostavno morate podsjetiti Pulu. Pula je stari Rimski grad u kojem možete vidjeti pravu rimsku ostavštvinu (Amfiteatar ili arena, zatim kazalište, forum, Augustov hram)
 2. Poreč- grad od skoro 18000 stanovnika kojeg su također Rimljani osnovali. Prvobitno je bio vojni logor te zatim utvrđeni grad koji je pomalo rastao u centar.Pun je kulturno-povijesnih ljepota, a najviše se može istaknuti poznata Eufrazijeva Bazilika.
 3. Pazin- središte Istre te središte koje ima skoro 10000 stanovnika. Predivni centar kroz koji vrijedi prošetati, te usput kušati hranu koju nudi cijela Istra.
 4. Motovun- predivni grad koji je smješten na brijegu od 277 m u unutrašnjosti Istre. Sa brijega se mogu vidjeti razno-razni vinograti koji jednostavno davaju ''čar'' Istre.Grad je okružer zidinama tj. bedemima koji su napravljeni kroz 11. i 12. stoljeće. Također, Motovun je poznat po mnogim manifestacijama i festivalima, a najpoznatiji je Motovun film festival.
 5. Umag- grad koji se nalazi na zapadnoj obali Istre kojeg su navodno stari rimski plemići osnovali, u cilju da gradu svoje ljetnikovce za odmor.
 6. Brijuni- predivni otoci koji se nalazu na jugozapadnom dijelu Istre, te jedini nacionalni park u Istri. Sa sigurnošću se može reći da su Brijuni jedno od najljepših arhipelaga u Sredozemlju. Kroz povijest, mnogi političari i slavne osobe bi posjećivali Brijune zbog te nevjerovatne ljepote i luksuza.
 7. Rovinj- zasigurno jedno od najposjećenijih destinacija na Jadranu koje se nalazi na zapadnom dijelu Istre u blizini Limskog kanala.Grad prepun povijesno-kulturnih i prirodnih ljepota.
 8. Hum- ''najmanji grad na svijetu''.Grad u središtu Istre koji je poznat po Aleji Glagoljaša.
 9. Buzet- grad od svega 6000 stanovnika koje se nalazi na samom Sjeveru Istre. Poznat je kao ''grad tartufa''.
 10. Grožnjan- predivni stari grad na brežuljku od 230 metara na sjevernom djelu unutrašnjosti Istre.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Znatkica 28.01.2021. pitanje u rubrici Turizam i putovanja od Znatkica (5.3k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
3 odgovora
2 odgovora
Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.4k komentara

1.4k korisnika

...