190 pregleda
Antoneta Hrgović u rubrici Turizam i putovanja od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.3k bodova)
Što je to specijalni teretni prijevoz/ izvanredni prijevoz? Koji su uvjeti da bi se nešto nazvalo izvanrednim prijevozom (u smislu prijevoza tereta)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+1 glas
Michelle Koprivnjak od Michelle Koprivnjak [Ekstraktivan] (8.2k bodova)
odabran od Antoneta Hrgović
 
Najbolji odgovor

Kada teret koji se prevozi ne može biti rastavljen na manje djelove, a time i premašuje zadana ograničenja u pogledu dimanzija i/ili mase, smatra se izvanrednim prijevozom. Specijalni ili izvanredni prijevoz je teret većih dimenzija i masa. Prijevoz takvog tereta zahtjeva specijalizirana vozila (niskopodne prikolice, mobilne dizalice i sl.). prilagođene transportne rute i projektnu organizaciju. Izvanrednim prijevozom smatra se i prijevoz vozilom koje samo ili zajedno s teretom ne promašuje propisane dimenzije, ukupnu masu, osovinsko opterećenje, ako se kreće javnom cestom ili njezinim djelom na kojoj je uspostavljeno određeno ograničenje prometnim znakom. 

Da bi prijevoz specijalnog tereta bio izvršen, potrebno je imati Dozvolu za izvanredni prijevoz. Dozvola se može izdati ako je vozilo ili teret konstrukcijski nedjeljiv na način da jednostavnom demontažom djelova vozila ili tereta nije moguće uskladiti ukupnu masu, osovinska opterećenja ili dimenzije s propisanim iznosima. 

Dozvola nije potrebna za specijalne prijevoze kod kojih ukupna masa i/ili osovinsko opterećenje promašuju dopuštene veličine do max. 3%.

Izvanredni prijevoz se mora obaviti u vremenu koje je utvrđeno u dozvoli. U pravilu se izvodi po noći od 23:00 do 5:00h.

Za svakli izvanredni prijevoz obavezna je pratnja s najmanje jednim vozilom. Ta pratnja mora imati svjetlosne znakove žute boje i natpis "Izvanredni prijevoz".

Ako je širina vozila zajedno s teretom veća od dopuštene, vozilo mora biti označeno s prednje, stražnje te svake bočne strane propisanim svjetima. Na stražnjoj strani mora imati iznaku "Izvanredni prijevoz".

 

Slična pitanja

1 odgovor 328 pregleda
1 odgovor 203 pregleda
1 odgovor 1.9k pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...