578 pregleda
Laura D. u rubrici Hrana i piće od Laura D.
promjena rubrike od Znatko
Oduvijek me fascinirala opsjednutost podmetacima za case.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+8 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Podmetači za čaše i tanjure se koriste iz razloga kako bi se zaštitio stol na koji se takvi predmeti stavljaju.

Korisni su ako imate stol od osjetljivog materijala te ponudite piće koje će vrlo lako oštetiti stol ili imate čaše koje su grubljeg materijala za vaš stol.

S podmetačem neće doći do oštećenja vašeg stola te ćete ga moći dugo imati bez oštećenja i raznih mrlja. 

Danas postoje lijepi i moderni podmetači za čaše i tanjure koje će vaš stol dodatno ukrasiti. IKEA ima jako moderne podmetače za čaše, a isto tako i za tanjure.

Osobno ne koristim kod kuće podmetače, ali sam bila u brojnim domovima koji ih koriste i tako štite stol.

+6 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Svakako da mogu biti korisni, u suprotnom ih nitko ne bi koristio. :)

Podmetači za stol mogu biti izrađeni od gotovo svih materijala pa ćemo tako na stolovima vidjeti staklene, metane, kartonske ili, najučestalije, gumene i drvene. Kako god bilo, funkcija im je ista - da zaštite površinu na koju stavljamo čaše od topline, oštećenja i tekućine.

Podmetači za čaše također se koriste i za dekoraciju i promiđbu. Često u pivnicama na stolu možemo vidjeti podmetače od raznih marki piva iz ponude. Isto tako, ako, na primjer, radimo neke specijalne večere za goste, izgled stola "podignuti" ćemo ukrasnim podmetačima.

Podmetači za čase posebno su korisni ako imate skupocijeni namještaj, na primjer, rustikalni stari stol koji svakako ne bismo htjeli oštetiti, a to se lako može desiti ako je čaša ii šalica koju na njega stavljamo vruća ili mokra (može doći do napuhavanja površinskog laka na drvetu ili drvo može izbljediti).

+5 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Podmetači za čaše po meni nisu od nikakve koristi ali u mojoj obitelji ih često koriste i to mi jako smiješno izgleda, pogotovo kad na stolu jedna osoba ima više čaša i podmetača ispod tih čaša u kojima ni nije ništa vruće. Razumjem podmetače za tave i lonce nakon kuhanja ali ne razumjem podmetače za čaše u kojima stoji recimo hladna piva ili sok. Imam ih mnogo u svom domu više služe za ukras ali ih osobno ne koristim i nikada mi se nije ništa oštetilo u domu.
+5 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić

Podmetači za čaše su itekako korisni. Iako bih više rekla da su korisniji za šalice u kojima su vrući napitci, nego za čaše sa vodom ili sokom. 

Njihova primarna namjena je zaštiti stol od oštećenja, te je to bitno kod stolova koji su od osjetljivog materijala.  Svakako su odlični za staklene stolove, te ih je tada dobro koristiti i kod čaša, šalica... Najbolje je uzeti nekakve mekše podmetače za stakleni stol, da ga i oni sami ne bi oštetili. Oni su super kod staklenih stolova jer onemogućuju struganje stakla od staklo, te se na taj način izbjegavaju ogrebotine na stolu koje kasnije izgledaju ružno.

Kod plastičnih/ drvenih i lakiranih stolova su itekako korisni. Što se tiče čaša sa vodom i sokovima i nisu toliko potrebni na ovakvim stolovima jer ne ostaju toliko mrlje, sve se lako obriše, a i ne dolazi do grebanja ako je staklo na staklu. No itekako mogu reći da su izuzetno korisni kod vrućih napitaka. Oni štite stol od vrućine te ne mogu ostati mrlje. 

Iz vlastitog iskustva mogu reći da je to zaista tako. Kod kuće smo jedan dan stavili šalicu s vrućim napitkom na drveni lakirani stol i trenutno imamo smeđu mrlju (otisak šalice) na stolu. I više nego dovoljno je reći da to ne izgleda ni najmanje primamljivo. Tako da zaista svima preporučam korištenje podmetača za čaše jer su izrazito korisni. 

+4 glasa
Lara Tić od Lara Tić
Opsjednutost podmetačima za čaše se inače pripisuje ljudima koji su "čistunci" tj opsjednuti time oko njih sve uvijek mora biti čisto i uredno, Jedan primjer koji mi pada na pamet je Monica iz serije Prijatelji.

Glavna svrha podmetača za čaše je da se tekućina izlije na njih a ne na površinu stola, šanka... Svaki put kada točimo piće ili uzimamo gutljaj, mali dio tekućine se slijeva niz čašu/šalicu iako mi na to najčešće ne obraćamo pažnju. Uz upotrebu podmetača se ta tekućina zadržava na njima i ne dolazi u dodir sa npr. drvom od kojeg je stol napravljen. Drvo je otporan materijal, međutim ako ga se ne održava može se na njima početi skupljati otisci svega što je na njemu bilo, pa tako ako neka čaša dulje stoji na njemu bez podmetača to ostavlja trag. Taj trag se na početku može obrisati, ali uvijek se zadrži jedan mali dio nečistoće i ako se to događa redovito stol će brzo početi izgledati tamnije, neurednije...
0 glasa
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Podmetati za čaše su korisni u svakom slučaju, posebice ako je stol od osjetljivog materijala na kojem se odmah uoči prljavština,  kao što je to stakleni stolić.

Posebice su podmetači poželjni u slučajevima gdje se u čaši nalazi piće jake boje, kao na primjer sok od cikle te u reakciji sa drvenom površinom ili stolnjakom može ostati mrlja zauvijek.

Slična pitanja

3 odgovora
5 odgovora
Margareta Jurisi 01.11.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Margareta Jurisi
3 odgovora
3 odgovora
2 odgovora
Karla Jurišić 09.12.2020. pitanje u rubrici Kupovina od Karla Jurišić
2 odgovora
Augustina Kolak 31.12.2020. pitanje u rubrici Kupovina od Augustina Kolak
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...