370 pregleda
Zoran Marković u rubrici Stanovanje od Zoran Marković
promjena rubrike od Znatko
Kako štedljivo grijati svoj dom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Postoje razne vrste grijanja pa samim time postoje i razne metode uštede.

  • Ako se grijete na peć

​Prvenstveno radi svog zdravlja, trebate pozvati dimnjačara da vam kaže funkcionira li vam dimnjak dobro, odnosno, je li očišćen i može li dim slobodno prolaziti. Imala sam iskustvo boravka i stanovanja u kućama grijamnim pomoću raznih peći i, iskreno, gusena peć bi bila moja prva preporuka (možda se netko neće složiti) jer iznimno dugo zadržava toplinu i samim time više uštedite. Pazite da prepunite peć i da brzo i efikasno zapalite vatru jer tako štedite resurse.

  • Ako se grijete na radijatore

​Ako su u pitanju električni radijatori, svakako nisu naj štedljivija opcija. Ono što možete učiniti je da ih ugasite u prostoriji u kojoj ne boravite. Ako govorimo o plinskim radijatorima, kao i kod peći i dimnjaka, prvenstveno potrebno je ustanoviti da su ispravni. Najviše novaca bude "bačeno u vjetar" na neispravne uređaje. Svakako ih odzračite i redovito čistite. Također, pripazite na to da ništa ne zaklanja radijatore, da nisu pokriveni nečime ili da veći komad namještaja nije ispred njih jer se time blokira toplina. Ako možete, ugasite ih ili smanjite grijanje onda kada ne boravite u određenoj prostoriji. 

Općenito, dobra izolacija i stolarija (vrata i prozori), koja ne propušta zrak, svakako su značajan faktor u uštedi. Ako vam manje hladnog zraka ulazi u kuću ili stan, biti će i manje potrebe za grijanjem istih.

Slična pitanja

3 odgovora
2 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Zoran Marković 04.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Marković
1 odgovor
Zoran Marković 04.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Marković

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...