210 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Poslovanje od Mia Jelinčić (2.9k bodova)
Koliko je Hrvatska ovisna o plinu iz Rusije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+16 glasa
Redakcija od Redakcija (147k bodova)
prikazano od Znatko

Vezano uz medijski napis koji se dotiče teme mogućeg poremećaja u opskrbi plinom, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja naglašava kako je Izvješće o procjeni sposobnosti zemalja članica Europske unije da u slučaju potpune obustave isporuke plina iz Rusije državama članicama popune svoja skladišta prirodnog plina, koje je izradila Europska mreža operatera prijenosnog sustava za plin, temeljeno na podacima koji obuhvaćaju vremensko razdoblje do izgradnje i puštanja u rad Terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku.

S početkom komercijalnog rada LNG terminala 1. siječnja 2021., energetska slika u Republici Hrvatskoj znatno se izmijenila, jer je Terminal utjecao na povećanje energetske neovisnosti Hrvatske i regije jugoistočne Europe. Njegov je kapacitet povećan za 10% te iznosi 2.9 bcm-a, a razmatra se i mogućnost novog povećanja što će dodatno utjecati na unaprjeđenje sigurnosti opskrbe. 

Isto tako, s ciljem praćenja sigurnosti opskrbe plinom i poticanja zakupaca na punjenje skladišta Okoli na razinu od 90% do početka ogrjevne sezone 1. studenog 2022., Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je Odluku o proglašavanju ranog upozorenja vezanoga uz razinu kriznih stanja zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske, koja je stupila na snagu 26. travnja 2022.

+8 glasa
Domagoj Erol od Domagoj Erol (5.5k bodova)

Čitam baš što kaže ravnatelj energetskog instituta Hrvoje Požar te nas sve smiruje da Hrvatska ima dovoljno plina za svoje potrebe (struja je pak drugi par rukava) i da Hrvatska ne bi trebala biti ovisna plinu iz Rusije iz dva razloga:

  1. imamo LNG terminal (Omišalj, otok Krk, vlasništvo LNG Hrvatska d.o.o. koje je u vlasništvu HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d. i PLINACRO d.o.o. koji su u vlasništvu Republike Hrvatske)
  2. imamo podzemno skladište plina (Okoli, općina Velika Ludina, Sisačko-moslavačka županija, vlasništvo Podzemno skladište plina d.o.o. koje je u vlasništvu PLINACRO d.o.o. koje je u vlasništvu Republike Hrvatske)
No ono što se trenutno ne zna, a nestašica ruskog plina može utjecati na to je cijena plina i po koliko će biti dostupan građanima, a po koliko gospodarstvu.

Slična pitanja

2 odgovora
Marinko Zadro 26.02.2022. pitanje u rubrici Društvo od Marinko Zadro (7.8k bodova)
2 odgovora
Ivana Mačić 25.02.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivana Mačić (8.0k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Monika Kiris 29.09.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Monika Kiris (11.2k bodova)
1 odgovor
Zoran Marković 04.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Marković (4.0k bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 29.04.2022. pitanje u rubrici Financije od Mia Jelinčić (2.9k bodova)
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.0k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...