Ivana Mačić u rubrici Poslovanje od
Znamo da je Rusija svjetska velesila, a koliko je ekonomski Rusija jaka odnosno jača od Europskih zemalja u uniji?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Hoće li Rusija napasti Ukrajinu i NATO ih braniti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+22 glasa
Nino Marić od
odabran od Ivana Mačić
 
Najbolji odgovor

I Lovrinčević i Šonje, poznati gospodarski eksperti i komentatori, objašnjavaju kako je u odnosu na Europsku Uniju, sama Rusija zapravo slaba odnosno nazivaju ju u toj usporedbi - gospodarskim patuljkom. :D

Cijela Rusija ima negdje otprilike 12 puta manji BDP od EU-a!!! Ruski BDP je čak od jedne Italije!!!

Vezano oko rata s Ukrajinom ili općenito s potencijalnim napadom na Europu nema naročitog straha za europsku vanjskotrgovinsku bilancu, pa niti za cijelo gospodarstvo. :)

O tome je pisao i novinar Jutarnjeg lista Gojko Drljača.

Darko Međimurec od
Uopće nisu ovisno osim možda o plinu, ali je tu Rusija ovisna o Europskom novcu. Evo sad je Facebook ruskim državnim medijima zabranio prikazivanje oglasa i monetizaciju. Bit će još takvih scenarija.‌
Marin Barić od
Zapadne zemlje će očito "ratovati" protiv Rusije kroz razne nove sankcije i blokade. Baš čitam da neki ruske banke izbacuju iz SWIFT sustava za međubankovno plaćanje.‌
Mario Ronić od
Svi smo mi u svijetu ovisni jedni o drugima.‌
+7 glasa
Marija Miljević od
uređen od Marija Miljević

Dobro pitanje jer ogromni izazovi i teške posljedice koje će ruska agresija ostaviti na Europu i EU su baš i tema seminara Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) namijenjenog komunikacijskim stručnjacima civilnog društva.

Ove godine ovaj EU seminar pod naslovom "Geopolitička previranja na vratima Europe: perspektiva civilnog društva", održao se u Zagrebu 24. i 25. studenog 2022.

Na ovom seminaru koji je EGSO organizirao u suradnji s Gospodarsko-socijalnim vijećem (GSV), rečeno je da Europska unija ne samo da bi trebala podržati Ukrajinu u njezinoj svakodnevnoj ratnoj svakodnevnici, već bi također EU trebala razmišljati o njezinoj dugoročnoj obnovi i putu prema članstvu Ukrajine u EU-u.

"Pokušajmo zamisliti Ukrajinu za nekoliko godina. Znam da je teško stvoriti pozitivnu sliku dok svakodnevno stižu strašne vijesti s bojišta, dok ukrajinske gradove svaki dan zasipaju granate, prekidajući vodooprskrbu i uzrokujući nestašice struje. Naše misli i naši napori danas moraju se rukovoditi našom predodžbom o budućnosti Ukrajine. Vidim je kao obnovljenu, naprednu državu koja se temelji na europskom vrijednostima i koja svojim građanima omogućuje da ponovno vode dostojanstven život u svojoj domovini."

...rekla je predsjednica EGSO-a Christa Schweng u svojem govoru otvarajući seminar u Zagrebu.

"Kako je Zapad pogriješio u vezi s Putinom?" – pitanje je na koje je u glavnom izlaganju odgovorila Galia Ackerman, književnica, novinarka i povjesničarka, prevoditeljica radova ruske novinarke Ane Politkovskaje na francuski jezik. Po njenom mišljenju Putin provodi skrivenu agendu od samog početka svoje vladavine u Rusiji.

Međutim, neki zapadnjaci nisu prozreli Putinove ciljeve, a nekima je bilo draže da ih ne vide.

"Vladimir Putin koji je prošao obuku KGB-a ima mentalitet i moral KGB-ovca. I slažem se da netko tko je proizvod KGB-a može biti jako vješt u obmanjivanju većeg dijela svijeta."

...rekla je Ackerman.

Čak i tijekom rata u Ukrajini, Kremlj i dalje uspijeva zavesti i zapadnu ekstremnu desnicu i ekstremnu ljevicu. "Ekstremnoj desnici Putin pripovijeda o društvenim vrijednostima ili "zdravom konzervatizmu", koji uopće nije zdrav, jer se, primjerice, protivi pravima LGBT zajednice," objasnila je Ackerman. S druge strane, Putin na svoju stranu uspijeva pridobiti i ekstremnu ljevicu koristeći, između ostalog, anti-američko raspoloženje.

"Nije prošlo tako puno vremena otkako je Hrvatska živjela u posve drugačijim geopolitičkim okolnostima. Bili smo s druge strane granice EU-a. Pod napadom je bila i naša baština koja je pod zaštitom UNESCO-a, kao što je Dubrovnik. U to je vrijeme izašla jedna pjesma čijih se stihova još uvijek mnogi sjećaju – "Europo, možeš zaustaviti rat."

...rekao je Marin Pilletić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske, podsjetivši na rat u bivšoj Jugoslaviji i nadu koju je tada predstavljala Europa. Hrvatska će se uskoro priključiti području Schengena i eurozoni.

"Europa je odjednom shvatila da se baš i ne nalazi u dobrom položaju."

...rekao je Seamus Boland, predsjednik EGSO-ove Skupine organizacija civilnog društva. Ukazao je na nedostatak sigurnog pristupa resursima koji su prije stizali iz Rusije.

Ukazao je na nedostatak sigurnog pristupa resursima koji su prije stizali iz Rusije.

Panel diskusija "U sjeni rata: Novi geopolitički kontekst u Europi i njegove posljedice za budućnost EU-a" fokusirala se na utjecaj ruskog djelovanja na Balkanu i pouke koje Ukrajina može izvući iz dosadašnjeg procesa proširenja EU-a.

"Proces proširenja pokazuje da što se kasnije priključite tom procesu, on traje dulje. U tom smislu, Ukrajincima neće biti lako. Ipak, na kraju neće biti previše razočarani jer ih EU neće odbaciti."

...izjavio je Augustin Palokaj, dopisnik iz Bruxellesa za Jutarnji list.

Jedna od tema panel diskusie "Komunikacija u kriznim vremenima" bila je borba Zapada protiv Putinove Rusije na "bojnom polju narativa".

"Krizno komuniciranje znači da morate funkcionirati u vrlo nestabilnom okruženju koje se brzo mijenja. Zato moramo biti fleksibilni da bismo mogli brzo reagirati. A EU često ostane ukopan, tako da mislim da ovdje ima prostora da se stvari poprave."

...rekao je Aurel Laurențiu Plosceanu, član EGSO-ove Skupine poslodavaca i predsjednik Stručne skupine za zapošljavanje, socijalna pitanja i građanstvo (SOC).

Članovi panela naglasili su ruski uspjeh u širenju propagande izvan Europe i Sjeverne Amerike. I u Europi postoji rastuća potreba za profesionalnom vojskom i vojskom dobrovoljaca, koja se bori protiv raznih načina širenja dezinformacija.

"Što se tiče dezinformacija, postoji apsolutna potreba za sustavnim pristupom. Trebamo znati baš sve o našem neprijatelju i trebamo sustavno pobijati neistine kako bismo ograničili štetne dezinformacije. Našu publiku moramo poučiti o medijima i medijskoj pismenosti. I nikada ne smijemo odustati."

...rekla je Viktorija Romaniuk, zamjenica glavnog urednika portala StopFake.org, zamjenica direktora kijevske škole za novinarstvo „Mohyla“.

Teški problem s kojima se suočava energetsko tržište, uz dodatne probleme koje je stvorio rat, bili su tema panel rasprave "Energetska revolucija između rata i klimatskih ciljeva, izazovi za zeleni plan".

Na dnevnom su se redu našli izazovi s kojima se suočava zelena tranzicija, lekcije koje je Europa naučila zahvaljujući svojoj ovisnosti o Rusiji (a sada I o Kini), te argumenti za i protiv nuklearne energije.

"Ruska agresija na Ukrajinu prisiljava nas ili da se ponovno vratimo na fosilna goriva koja i dalje igraju značajnu ulogu u EU-u ili da stavimo sve karte na razvoj obnovljivih izvora energije. Rat nas je naučio i da postoji problem do kojeg dolazi ako se oslonite na mali broj dobavljača resursa."

...rekao je Oliver Röpke, predsjednik EGSO-ove Skupine radnika.

Ustrajanje na klimatskim ciljevima EU-a zahtijeva povećane napore na putu prema društveno pravednoj tranziciji.

"Važno je mudro procijeniti razinu energetskog siromaštva kako bi se pravedno raspodijelila potpora. Na primjer, želite li staviti solarne panele na krov, morate imati krov. Po tome se razlikuje tko je vlasnik stana, a tko podstanar."

...rekao je Jaroslaw Pietras, energetski stručnjak, gostujući suradnik u Centru Wilfred Martens, bivši glavni direktor u Vijeću EU-a.

Seminar je podržao i Ured Europskog parlamenta kao i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Slična pitanja

2 odgovora 322 👀
1 odgovor 174 👀
2 odgovora 336 👀
5 odgovora 1.1k 👀
1 odgovor 268 👀
2 odgovora 422 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...