170 pregleda
Zoran Marković u rubrici Stanovanje od Zoran Marković [Superaktivan] (3.2k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Pozdrav!

Moće li se predstavniku stanara dozvoliti poskupljenje mjesečnih računa za plaćanje pričuve sa 220 kn na 900 kn zbog sanacije krova na zgradi starog 20 god i to zbog banovnog kredita na period od 10 god.

Meni je to previše za plaćati mjesečno, a kažu da je poskupljenje presudno.
*
* povezano sa odgovorom na pitanje: Koji se sve popravci plaćaju iz pričuve?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Lucija V. od Lucija V. [Ekstraktivan] (8.0k bodova)
Pričuva se određuje sklapanjem Međuvlasničkog ugovora i ugovora o upravljanju s izabranim upraviteljem. Visina (iznos) pričuve, ako je riječ o ugovorenoj zajedničkoj pričuvi, dogovara se prema financijskim mogućnostima i potrebama zajedničkih dijelova zgrade.

Prema zakonu, minimalni iznos pričuve iznosi 1,53 kn po metru kvadratnom.

U slučaju izvanrednih troškova upravitelj i  i predstavnik suvlasnika mogu predložiti povečanje pričuve. Međutim, donošenje odluke o povečanju pričuve zbog jednog određenog zahvata (koji novčano premašuje okvire redovnog upravljanja) moraju odobriti svi suvlasnici.

U iznimnim slučajevima, kada su popravci nužni, nije potreban pristanak svih već samo većine suvlasnika (suvlasnika čija ukupna vlasnička kvadratura premašuje polovicu ukupne kvadrature zgrade) koji se odlučuju na izvođenje radova uz uvijet da sami snose troškove ili se troškovi pokrivaju iz postojeće pričuve.
+2 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
Sigurno da je većini stanara previše plačati 900 kn mjesečno pa bi trebalo povesti računa i o drugim mogućnostima.

Napr. može se naći najpovoljniji izvođaći i može se naći povoljniji kredit tako da se plaća manja mjesečna rata koju bi svi mogli podmiriti. Za to se treba malo više potruditi jer sve što je povoljno teže je naći ali može se jer isto tako izvođaći ne koštaju svi jednako, treba biti malo sposobniji i malo više sreće imati u tome a sreća dolazi sa trudom.

Ako Vi to ne možete plaćati a svi ostali mogu, nitko Vam ništa ne može- ne mogu Vas izbaciti, dokažite kolika su Vam mjesečna primanja i platite koliko možete a za razliku možete još nešto dati sve u dogovoru sa stanarima, smatram da se razgovorom najbolje mogu riješiti problemi.

Slična pitanja


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...