583 pregleda
Ivana B. u rubrici Financije od Ivana B. (3.9k bodova)
uređen od Znatko

Kako organizirati mjesečni budžet tako da točno odredim tjedne troškove za trgovinu, režije, stanarinu i slično te da mi na kraju ostane mala ušteda?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Iva Murat od Iva Murat (33.8k bodova)

Prvo morate neko vrijeme pratiti svoje troškove kako biste vidjeli koliko novca trošite na što. Najvažnije je da ne trošite više nego što zarađujete. Izbjegavajte ići u minus na kreditnim karticama. Kada zapisujete prihode, potrebno je podijeliti ih u 2 skupine: redoviti izvori zarade kao što su plaća ili dobit od najma i izvanredni izvori zarade kao što su bonusi, božićnice i sl. Troškove također podijelite u 2 skupine: redovite i izvanredne. U redovite spadaju stanarina, režije, hrana, internet i slično, a u izvanredne popravak kućanskih aparata, tehnički pregled i sl. Na kraju mjeseca kad sve zbrojite i oduzmete, vidite jeste li na nuli, u plusu ili u minusu. U nastavku pročitajte nekoliko metoda za upravljanje vašim budžetom:

1. Koristite isključivo gotovinu

Kada dobijete plaću, podignite ju cijelu u gotovini. Zatim rasporedite novac u koverte prema troškovima. Primjerice, ako trošite 800 kuna na hranu, taj iznos stavite u kovertu s natpisom hrana, i tako za sve izdatke. Karticom nemojte plaćati. Na ovaj način uvijek imate kontrolu nad tim koliko i na što trošite.

2. Metoda 50/20/30

50% prihoda trošite na osnovne potebe kao što su hrana, stanarina, režije... 20% trošite na štednju, a 30% trošite na vaše želje, primjerice, novi mobitel, parfem itd.

3. Praćenje stanja na računu

Ova metoda je najlogičnija i najjednostavnija, a nije vam potrebna stroga disciplina kao u prve dvije metode. Međutim, ova je metoda pogodna za vas samo ako vam je financijska situacija već stabilna, nemate dugove te niste skloni impulzivnom trošenju. Jednostavno uvijek pratite koliko novca imate na računu te pazite da vam ostane dovoljno za osnovne potrebe poput stanarine, hrane, režija, prijavoza itd. te za štednju, a ono što vam ostane trošite na što god želite.

 

+5 glasa
Mihael Ćosić od Mihael Ćosić (747 bodova)

Najbolje je prvo izračunati sveukupne troškove te predodrediti na što će se novac trošiti npr. morati ću kupiti mlijeko i neke namirnice, ići ću poslije faksa na kavu, kupnja cigareta, odlazak u kino itd. Kada ste sve zbrojili trebate te troškove oduzeti od vaših ukupnih mjesečnih primanja te vidjeti koliko Vam ostaje na kraju dana. Neki vole isplanirati najgori scenarij tako da ako se stvarno tako što dogodi da znamo koliki su nam novčani gubitci. Nakon tog planiranja se nalaze načini kako bi se uštedjelo i konačno smanjila finalna potrošnja. Ja si planiram tako da odredim što ću kuhati tokom tjedna, koliko puta mogu otići tokom dana na kavu (na pauzama i sl.), od prilike izračunam koliko će me koštati cigarete za tjedan dana te odmah znam koliko će mi ostati za režije i koliko ću imati novaca za štednju ili neki večernji odlazak u grad.

Preporučam potražnju nekog honorarnog posla čija satnica nije određena kako bi se zaradio dodatni novac ako Vam ne ostaje dovoljno za kontinuiranu štednju.

+3 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić (19.8k bodova)
Organizacija mjesečnog budžeta nije lak zadatak za bilo koga, a pogotovo ne za onog koji se prvi puta nađe u toj situaciji. Organizirati mjesečnog budžeta treba započeti s količinom sredstava - prihoda s kojom pojedinac ili zajednica raspolaže na mjesečnoj razini. Nakon toga treba odrediti koliki su troškovi, režije, hrana i plaćanja te odrediti koliko novaca na kraju svih plaćanja ostaje. Od te količine novca treba odlučiti koliko odvojiti za štednju, a koliko za vlastite želje. Na kraju se to sve može podijeliti s brojem radnih dana i tako se jednostavno dođe do kalkulacije za tjedni troškovnik koji se spominje u pitanju.

Slična pitanja

2 odgovora
Zoran Marković 07.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Marković (3.9k bodova)
6 odgovora
Marina Božan 25.09.2016. pitanje u rubrici Stanovanje od Marina Božan (4.4k bodova)
1 odgovor
Marija Userin 30.09.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Marija Userin (212 bodova)
1 odgovor
Zoran Jurić 12.12.2020. pitanje u rubrici Financije od Zoran Jurić (8.5k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 24.06.2022. pitanje u rubrici Financije od Nino Marić (15.5k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...