731 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Osobni razvoj od Lovro Gorup
Kako očistiti kuhalo za vodu od nakupljenog kamenca?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+7 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović

Kuhalo se najbolje čisti alkoholnim octom i vodom. Dvije su opcije, ovisno o vremenu koje želite odvojiti za pranje.

Kraći postupak:

  • pomiješati vodu i bijeli alkoholni ocat u kuhalu (u omjeru 1:1)
  • kuhalo uključiti i pustiti da smjesa prokuha
  • ostaviti otopinu da se malo ohladi, a kada postane mlaka potrebno je uzeti četku za pranje boca i njome oribati unutrašnjost kuhala
  • zatim se mješavina ukloni iz kuhala, a u kuhalu se prokuha voda kako bi se riješilo ostataka mješavin eocta i vode i mirisa koje ona za sobom donosi
Dugotrajniji postupak:
  • mješavina (u omjeru 1:1) octa i vode ulije se u kuhalo i ostavi tako preko noći
  • iduće se jutro kuhalo dobro ispere
+6 glasa
Michelle Koprivnjak od Michelle Koprivnjak

Da biste očistili kuhalo od kamenca, prvo što trebate napraviti je nabaviti ocat koji se može koristiti za čišćenje kućanstva. Pomješajte vodu i ocat u istom omjeru te tu smjesu ulijte u kuhalo i prokuhajte ju do vrenja. Nakon što se tekućina prokuhala, bacite je i prokuhajte nekoliko puta samo čistu vodu. Nakon nekoliko puta, miris octa će nestati. 

Drugi način na koji možete očistiti kuhalo je taj da u vodu ubacite krišku limuna i prokuhate ju. Osim čiste kriške limuna, možete ubaciti i limunov sok. Nakon što ste tu tekućinu prokuhali, dobro izribajte kamenac. 

+6 glasa
Ivana Metić od Ivana Metić
Kuhalo za vodu brzo se onečisti zbog  kamenca. Kao i brojne druge stvari u kućanstvu, kuhalo možete očistiti alkoholnim octom. Napunite kuhalo za vodu octom i uključite u struju. Neka se prokuha par minuta. Nakon što se prokuha, izlijte ocat te ulijte vodu, pa ponovno upalite i ostavite da prokuha par minuta. Ocat će očistiti kamenac, a voda će isprati jak miris octa. Nakon ovog postupka pranja, kuhalo će biti kao novo.
+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Kamenac iz kuhala za vodu može se ukloniti alkoholnim octem. Nakon što se alkoholni ocat ulije u kuhalo, potrebno ga je prokuhati. Prokuhani ocat izliti, uliti obične vode pa prokuhati vodu kako bi se uklonili neugodni mirisi. Ako sav kamenac nije nestao, potrebno je ponoviti postupak prokuhavanja alkoholnog octa nekoliko puta.

Ugodniji miris u prostoru, a isti učinak uklanjanja kamenca dat će limunska kiselina pomiješana u vodi. Smjesu je potrebno prokuhati pa izliti iz kuhala. Moguće je i pomiješati sok jednog limuna i vodu, ukoliko nemate limunsku kiselinu.

+5 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
Kuhalo za vodu od kamenca se može očistiti najbolje sa jednim limunom, ako je kamenac veći mogu se uzeti dva limuna. Ja taj postupak radim u prosjeku jednom mjesečno. Tako da stavim 200mL vode i nacijedim jedan cijeli limun u kuhalo, narežem koru od limuna i ostavim da se otapa limun u vodi u kuhalu za vodu. Također, potrebno je upaliti kuhalo za vodu da voda zakuha. Nekada je potrebno i dva puta da voda zakuha, ali nakon toga ne ostaje nikakav okus niti miris, a kuhalo je očišćeno.

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
Sandra Vukov 21.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Sandra Vukov
1 odgovor
2 odgovora
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.0k komentara

1.6k korisnika

...