Mihaela Blažeka u rubrici Hrana i piće od
Sigurno se svakome dogodilo da je zagrijao vodu u kuhalu i onda zaboravio na nju pa se ohladila. Nedavno sam čula da je loše ju onda samo ponovno zagrijati nego je potrebno izliti vodu i naliti novu. Zašto je to tako?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Adriana Horvat od

Često se može desiti da zaboravimo na vodu u kuhalu i prokuhamo ju više puta. Prokuhavanjem vode ona postaje sigurnija za upotrebu, ali ako se taj postupak ponovi dva puta dolazi do promijene kemijskog sastava same vode. 

Prema pisanju Healthy Food Teama višestrukim prokuhavanjem vode kamenac koji zaostaje u kuhalu se pretvara u kalcij koji pak uzrokuje bubrežni kamen. Zatim prema WHO najveća prijetnja po zdravlje ljudi, a koja se nalazi u vodi, je nakupljeni arsen (uzročnik trovanja, kardiovaskularnih bolesti, probavnih smenji). Takođe dolazi do nakupljanja nitrata (pri visokoj temperaturi oni se pretvaraju u kancerogene nitrozamine) i fluorida (utječu na kognitivni razvoj djece, može dovesti do nižeg kvocijenta inteligencije kod dijeteta te kod odraslih uzrokovati probleme s plodnosti).

Važan je da kuhalo (posuda) u kojem prokuhavate vodu uvijek održavate čitim i redovno uklanjate naslage kamenca. Također uvijek je bolje uliti "novu" vodu za prokuhavanje.

+6 glasa
Iva Murat od

Kada se voda dva puta prokuha, u njoj se nakupljaju štetni sastojci poput arsena, nitrata i fluorida. Visoke temperature pretvaraju nitrate u nitrozamine koji su kancerogeni. Mogu uzrokovati bolesti poput  leukemije, non-Hodgkinovog limfoma, raka jajnika, debelog crijeva, pankreasa, štitnjače. Ako se arsen godinama nakuplja u tijelu, može doći do trovanja, što se povezuje s pojavom raka, kardiovaskularnih bolesti, neplodnosti i neuroloških problema. Fluorid može negativno utjecati na kognitivni i neurološki razvoj djece.

Izvor: https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/razlog-zbog-kojeg-nikada-ne-bismo-smjeli-istu-vodu-prokuhavati-dvaput---415613.html.

Slična pitanja

5 odgovora 746 👀
Lovro Gorup 11.11.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Lovro Gorup
2 odgovora 162 👀
1 odgovor 219 👀
2 odgovora 877 👀
1 odgovor 279 👀
2 odgovora 206 👀
5 odgovora 2.6k 👀
3 odgovora 755 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...