300 pregleda
Mihaela Blažeka u rubrici Hrana i piće od Mihaela Blažeka
Sigurno se svakome dogodilo da je zagrijao vodu u kuhalu i onda zaboravio na nju pa se ohladila. Nedavno sam čula da je loše ju onda samo ponovno zagrijati nego je potrebno izliti vodu i naliti novu. Zašto je to tako?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Adriana Horvat od Adriana Horvat

Često se može desiti da zaboravimo na vodu u kuhalu i prokuhamo ju više puta. Prokuhavanjem vode ona postaje sigurnija za upotrebu, ali ako se taj postupak ponovi dva puta dolazi do promijene kemijskog sastava same vode. 

Prema pisanju Healthy Food Teama višestrukim prokuhavanjem vode kamenac koji zaostaje u kuhalu se pretvara u kalcij koji pak uzrokuje bubrežni kamen. Zatim prema WHO najveća prijetnja po zdravlje ljudi, a koja se nalazi u vodi, je nakupljeni arsen (uzročnik trovanja, kardiovaskularnih bolesti, probavnih smenji). Takođe dolazi do nakupljanja nitrata (pri visokoj temperaturi oni se pretvaraju u kancerogene nitrozamine) i fluorida (utječu na kognitivni razvoj djece, može dovesti do nižeg kvocijenta inteligencije kod dijeteta te kod odraslih uzrokovati probleme s plodnosti).

Važan je da kuhalo (posuda) u kojem prokuhavate vodu uvijek održavate čitim i redovno uklanjate naslage kamenca. Također uvijek je bolje uliti "novu" vodu za prokuhavanje.

+6 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Kada se voda dva puta prokuha, u njoj se nakupljaju štetni sastojci poput arsena, nitrata i fluorida. Visoke temperature pretvaraju nitrate u nitrozamine koji su kancerogeni. Mogu uzrokovati bolesti poput  leukemije, non-Hodgkinovog limfoma, raka jajnika, debelog crijeva, pankreasa, štitnjače. Ako se arsen godinama nakuplja u tijelu, može doći do trovanja, što se povezuje s pojavom raka, kardiovaskularnih bolesti, neplodnosti i neuroloških problema. Fluorid može negativno utjecati na kognitivni i neurološki razvoj djece.

Izvor: https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/razlog-zbog-kojeg-nikada-ne-bismo-smjeli-istu-vodu-prokuhavati-dvaput---415613.html.

Slična pitanja

5 odgovora
Lovro Gorup 11.11.2020. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Lovro Gorup
2 odgovora
2 odgovora
1 odgovor
Ako niste znali - Znatko uskoro slavi 10 godina postojanja te je registriran kao tvrtka:

Znatko d.o.o.
za internetske usluge
OIB: 53071260850
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

19.0k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...