404 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Hrana i piće od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Što se sve koristi da bi se proizvele žvakaće gume?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+3 glasa
Sandra od Sandra [Ekstraktivan] (8.9k bodova)
Žvakaća guma obično se sastoji od baze gume a to su omekšivać, zaslađivać i stearinska kiselina koja se  koristi u mnogim žvakaćim gumama, ona se dobiva iz životinjskih masti, uglavnom iz svinjskog želudca. Postrojenja za pripremu i kondicioniranje masa desni i žele prikladna su za sve hidrokoloide biljnoga podrijetla (agar, pektin, škrob,karagenan, arapska guma ili životinjskog od želatina. Koristi se Tanis vaga za pripremu premiksa. Djeluje vaganjem sastojaka tekućih i suhih, dodavanjem u posudi i miješanem. Kada se to učini, premiks će se pumpati ili transportitati vakumom do sljedeće faze postupka. Redoslijed vaganja sastojaka i vrijeme mješanja ovise o receptu.
+3 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.4k bodova)

Žvakaća guma je u uporabi još od Kamenog doba kada je bila izrađivana od soka stabla Sapodilla. Većina modernih žvaka temelji se na sintetičkom ekvivalentu, gumenom materijalu zvanom poliizobutilen koji se također koristi u proizvodnji cijevi. Poliizobutilen se miješa s plastifikatorima i različitim umjetnim sladilima i bojilima kako bi smjesa gume bila žvakaća. Uspjeh poliizobutilena leži u uskom temperaturnom rasponu u kojem se materijali omekšavaju. Tako materijal, koji je inače čvrst i jednostavan za oblikovanje, postaje mekan i savitljiv u toplini usta.

Izvor: https://www.sciencefocus.com/science/what-is-chewing-gum-made-of/

+2 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.4k bodova)
odabran od Nikolina Šrajbek
 
Najbolji odgovor

Žvakaće gume, vjerovali ili ne, postoje od davnina. Prije su, naravno, bile potpuno prirodne ( u najranijem dobu, ljudi su žvakali brezinu smolu), odnosno, radile su se od prirodne gumi baze. Danas ta baza može biti i sintetička. Prirodna gumi baza dobiva se od biljaka  koje se zovu Kaučukovac i Sapodiilla. Ovoj bazi zatim se dodaju šećeri ili ostala sladila (poput kukuruznog sirupa. U neke žvakaće gume dodaju se i umjetna sladila i umjetna bojila

Zaključno, možemmo reći kako (poznatih) sastojaka nema mnogo. Neki sastojci mogu biti prilično otrovni ( govorimo o umjetnim dodatcima žvakaćim gumama), a to su aspartam (zaslađivač), butili hidroksi toluen ( konzervans), titanijum dioksid ( za izbjeljivanje).

 

Izvori: http://www.pjesmicezadjecu.com/zasto-kako/kako-se-radi-zvakaca-guma.html

          https://www.dnevno.hr/zdravlje/ova-cetiri-sastojka-zvakace-gume-mogu-izazvati-rak-116338/

Slična pitanja

1 odgovor 428 pregleda
3 odgovora 217 pregleda
2 odgovora 334 pregleda
1 odgovor 87 pregleda
1 odgovor 217 pregleda
2 odgovora 191 pregleda
1 odgovor 172 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.2k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...