165 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Priroda od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.1k bodova)
Od čega se sastoji svemir?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.4k bodova)
prikazano od Znatko

Smatra se da se Svemir sastoji od normalne materije, tamne materije i tamne energije. Normalna materija se sastoji od atoma koji čine zvijezde, planete, ljudska bića i sve druge vidljive objekte u Svemiru. Normalna materija čini negdje između 1% i 10% Svemira. Smatra se da oko 70% čini tamna energija, oko 25% tamna tvar i 5% normalna tvar. Suprotno tome, neki znanstvenici kažu da mračna energija, za koju se vjeruje da dominira Svemirom, uopće ne postoji.

https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Extreme_space/What_is_the_Universe_made_of#:~:text=The%20Universe%20is%20thought%20to,visible%20object%20in%20the%20Universe

+2 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić [Turboaktivan] (28.6k bodova)

Koliko god mislimo da poznajemo svemir i  većinu toga što se u njemu nalazi, istina je da ne znamo niti 1% svega što svemir sadrži, osim našeg Sunčevog sustava. Astronomija je vrlo zanimljiva znanstvena grana baš zbog te svoje tajanstvenosti i neistraženosti. Kada ćemo saznati što nas sve okružuje ne možemo unaprijed odrediti, ali možemo ono što smo već spoznali do sada.

Znamo, ili još točnije, pretpostavljamo da je svemir star oko 13,8 milijardi godina te da je nastavo Velikim praskom (najveće eksplozije). Nakon tog praska, nastali su galaktici, međuzvjezdane tvari te prazan prostor. Galaktici su nakupine milijardi zvijezda te se sastoje od superjata i galaktičkih jata. U galaktikama se nalazi više stotina milijardi sunca te se i sam broj galaktika sastoji od nekoliko stotina milijardi.

Nama vrlo poznat Sunčev sustav, ujedno i sustav kojemu i mi pripadamo, se sastoji od Sunca i svojih 8 planeta  - Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. 

Slična pitanja

2 odgovora 147 pregleda
3 odgovora 393 pregleda
10 odgovora 457 pregleda
3 odgovora 1.7k pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...