Sandra Vukov u rubrici Zdravlje i medicina od
Što je psorijaza, kako se ona dobiva i da li ju je moguće izlječiti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Lara Tić od
Psorijaza je kožna bolest za koju se ne zna točan uzrok tj zašto ju ljudi razvijaju, ali postoje načini da se koža iziritira pa se bolest pogoršava. Koža osobe koja boluje od psorijaze je crvena, vrlo suha i izgleda kao da se ljušti, uz to sve popratna pojava je i svrab. To bi se moglo nazvati nekim tipom alergijske reakcije. Psorijaza je na neki način zapisana u genetski kod te se može aktivirati zbog pušenja, neke vrste lijekova, stresa, neke bolesti joj mogu prethoditi ili nekog drugog okolišnog faktora. Postoje neka istraživanja gdje je dokazano da ako oba roditelja boluju od psorijaze, postoji 50% šanse da će od iste bolovati i djeca. Postoji više vrsta ove bolesti, a razlikuju se prema mjestu na tijelu kojeg napadaju i prema izgledu kože kada se ona pojavi. Obilježja koja imaju sve vrste su crvenilo i ljuskavost kože.

Liječenje uključuje terapiju na površini kože gdje se ona pojavila, te pokušaj isključivanja iritabilnih faktora. Psorijaza se može smiriti, međutim uvijek se može ponovno pojaviti s obzirom da je točan uzrok njene pojave i dalje nepoznanica. Također, uz fizičko liječenje često se koristi i psihološko liječenje, uz objašnjavanje bolesti bolesniku te dodatak nekih vitamina. Ova bolest je naporna onima koji od nje boluju zato što je iziritirana koža vrlo osjetljiva na vanjske podražaje.

Imam člana obitelji s psorijazom na dlanovima koja se jako pogoršava npr. kada osoba nosi nakit od bižuterije (može nositi samo zlatan nakit), i također prehrana igra vrlo važnu ulogu. Uz primjenu kortikosterioda se smirila, međutim zna se i dalje pojaviti pri upotrebi invanzivnim sapuna za ruke ili kod dodira sa blatom ili muljem općenito.
+9 glasa
Augustina Kolak od
odabran od Sandra Vukov
 
Najbolji odgovor

Psorijaza je imunološki posredovana bolest s nejasnim uzrokom koju karakterizira upala uzrokovana disfunkcijom imunološkog sustava, koja uzrokuje upalu u tijelu. Mogu biti vidljivi znakovi upale, poput podignutih naslaga i ljuskice na koži. To se događa zato što preaktivni imunološki sustav ubrzava rast stanica kože. Normalne stanice kože u roku od mjesec dana potpuno rastu i otpadaju. Kod psorijaze, stanice kože to čine za samo tri ili četiri dana, tako da dolazi do gomilanja stanica na površini kože. Iako se ljuskice mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, najčešće se nalaze na laktovima, trupu, koljenima i vlasištu. 

Upala uzrokovana psorijazom može utjecati na druge organe i tkiva u tijelu. Svaka treća osoba oboljela od psorijaze može razviti psorijatični artritis, što uključuje oticanje, ukočenost i bol u zglobovima, važno je pravovremeno liječiti se kako bi se izbjeglo trajno oštećenje zglobova. 

Simptomi psorijaze često počinju iumeđu 15. i 25. godine života, ali mogu početi u bilo kojoj dobi. Muškarci, žene i djeca svih boja kože mogu oboljeti od psorijaze. Psorijaza je česta, kronična bolest bez lijeka. Obično prolazi kroz cikluse, ili se jako pojavi i bude nekoliko tjedana ili mjeseci, pa se povuče. Međutim, postoje tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma. 

Izvor: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/

+8 glasa
Lucija Vlaović od
Psorijaza je kronični poremečaj kože izazvan promjenom u životnom ciklusu stanica kože (dolazi do ubrzanog razvoja stanica). Uzrokuje upalno crvenilo i zadebljanje kože koje je prekriveno bijelim i suhim ljuskama (simptomi poput svrbeža pogoršavaju se pojavom hladnijeg vremena ili infekcija, zbog pušenja ili alkohola te infekcijama kože). Promjene se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće započinju na laktovima, koljenima, trupu i vlasištu. Najčešće pogađa osobe između 20. i 40. godine života, a procjenjuje se da je ima oko 5% stanovništva.

To nije zarazna bolest! Ona je dugotrajna i,ako se pravilno tretira, ne utječe na opće zdravlje (narušava zdravlje osobe samo ako se zanemaruje i pušta da se prekomjerno širi). Budući da ne postoji lijek, cilj terapije je zaustavljanje rasta stanica kože.

Sve o kremama i preporukama za liječenje psorijaze može se pročitati na ovom linku:

https://www.krenizdravo.hr/zdravlje/bolesti-zdravlje/psorijaza-uzroci-simptomi-i-lijecenje

Slična pitanja

1 odgovor 394 👀
Augustina Kolak 21.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Augustina Kolak
2 odgovora 307 👀
2 odgovora 513 👀
3 odgovora 496 👀
Margareta Jurisi 23.10.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Margareta Jurisi
3 odgovora 398 👀
Christina Khouri 29.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Christina Khouri
5 odgovora 497 👀
Sandra Vukov 20.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov
4 odgovora 2.4k 👀
2 odgovora 342 👀
3 odgovora 541 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...