211 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup (4.4k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kako spriječiti magljenje naočala tijekom nošenja maski?
Ivan Gačić od Ivan Gačić (8.7k bodova)
Odlično pitanje. Pratim jer me baš zanima.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić (18.0k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

S obzirom da je sada obavezno nošenje maski za lice zbog pandemije koronavirusa mnogima to predstavlja problem. Velikom broju ljudi to je problem upravo zbog toga jer im se zbog maske za lice počnu magliti naočale. Te tada je teško odmagliti ih, a za to vrijeme ne vide ništa. Pa evo nekoliko savjeta: 

  1. Ukoliko nosite kirurške maske bitno je gornji dio dovoljno stisnuti uz nos i na njega staviti naočale, ali pri tom paziti da ne može zrak ući unutra. Kirurške maske su bolje jer se manje onda naočale magle, i bitno je samo žicu dobro stisnuti i ne bi trebalo biti problema s magljenjem. 
  2. Jedna žena je na stranici Ženski RecenziRAJ navela kako je njoj ovaj trik najbolji: masku na lice stavi naopako, dakle malu ''žicu'' stavi s donje strane i napravi malo prostora da zrak može ići van, a gornji dio stavi jako oprezno ispod naočala tako da ih naočale pričvrste. No naravno to baš i nije zdravo za druge, jer je nepravilan način korištenja i virus se može širiti. 
  3. Postoji i sprej kojim se naočale našpricaju i nakon toga se ne magle. Sprej se zove Optifogsprej. Cijena spreja je 80 kuna i može se kupiti u raznim Optikama.
  4. Naočale je potrebno namazati pjenom za brijanje i nakon toga pjena obrisati suhom krpom. Naočale se nakon toga ne bi trebale magliti. 
+2 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović (10.5k bodova)

Magljenje naočala zbog nošenja maske predstavlja veliki problem. Do magljenja dolazi jer topli zrak koji prolazi kroz gornji dio maske dolazi u kontakt s lećama naočala tamo se kondenzira, a naočale se zamagle (isto se događa kada iz hladnog prelazimo u topli prostor). 

Kako bi se spriječilo magljenje naočala bitno je da maska što bolje prijanja uz lice i da nije prevelika. Za to se preporučaju obične medicinske maske koje kod nosa imaju tanku žicu (ona se stisne uz nos tako da maska što bolje odgovara licu). Ako i dalje postoji problem sa zamagljivanem naočala mogu se napraviti dvije stvari:

  • uzme se maramica koja se složi u traku široku otprilike 1 cm te se stavi ispod maske pa zajedno s maskom na lice (maramica treba biti na gornjem rubu maske tako da zaustavlja prolaz toplog zraka kroz vrh maske)
  • može se uzeti i ljepljiva medicinska traka (obavezno treba paziti da je to traka koja se može koristiti na koži te neće izazvati crvenilo i svrbež kože); nakon što se na lice stavi maska, gornji se rub maske zalijepi medicinskom trakom, kroz tako zaljepljenu masku zrak ne prolazi kroz gornji dio maske pa ne dolazi do magljenja maske
Postoji i opcija prskanja naočala sa sapunastom vodom nakon čega se naočale ostave da se prirodno osuše. Ne bih preporučila tu metodu jer, ako naočale imaju nekakav zaštitni sloj šansa je da će taj sloj sapun uništiti te se ta metoda u podosta slučajeva nije pokazala učinkovita. 
Nisam isprobala, ali isto se može napraviti sa mješavinom šampona za bebe i vode, nakon što se tom smjesom pošpricaju naočale, isperu se vodom te ostave da se osuše. Kažu da djeluje, ali nisam isprobala pa ne mogu garantirati.

Slična pitanja

3 odgovora
Margareta Jurisi 28.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Margareta Jurisi (897 bodova)
1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
Lovro Gorup 11.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup (4.4k bodova)
2 odgovora
3 odgovora
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...