172 pregleda
Marija Miljević u rubrici Posao od Marija Miljević

Kako poboljšati kompetencije slijepih (oštećenje vida) na tržištu rada? Kako utjecati na inkluziju slijepih u društveno aktivan život i pomoći im prilikom traženja zaposlenja

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik
uređen od Hrvoje Hladnik

Zbog nepovoljne socijalne i gospodarske klime, ulazak u svijet odraslih sve je dugotrajniji i teži što dovodi do marginalizacije mladih koji se sve češće povlače u sebe i vode pasivniji način života. Takva pasivnost nerijetko je uvjetovana i nepoticajnim okruženjem, nedostatkom resursa i aktivnosti u zajednici. Osobe s oštećenjem vida ovim su negativnim posljedicama češće izložene i još više pogođene. Upravo zbog tih razloga od iznimne je važnosti pokrenuti i djelovati na osnaživanju osoba s oštećenjem vida i u odrasloj dobi jer ih ovakve prepreke pogađaju tijekom cijeloga života. Zbog vlastitih ograničenja uvjetovanih invaliditetom one teže pronalaze zaposlenje i materijalnu sigurnost za aktivnije uključivanje u zajednicu čime ovaj projekt postaje ključna točka za osvješćivanje negativnih posljedica te za pokretanje akcije koja će im pomoći za konkuriranje na tržištu rada.

„Složno po vještine“ - prvi ERASMUS+ projekt koji Hrvatski savez slijepih nakon dugo vremena provodi u partnerstvu s drugom državom


Fotograf: Martina Kenji

Dana 26. travnja 2022. održana je početna konferencija ERASMUS+ projekta “Složno po vještine” koji se nakon dužeg vremena ponovno provodi u suradnji s još jednom državom. Riječ je o partnerstvu sa slovenskim savezom slijepih, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, a sam projekt usmjeren je na osnaživanje osoba s oštećenjem vida u polju komunikacijskih, socijalnih i digitalnih vještina kako bi ravnopravno mogle konkurirati na tržištu rada prilikom pronalaska zaposlenja ili promjene posla.

Cjelokupni projekt na konferenciji u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu predstavili su Andreja Veljača, dipl.iur, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih; Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih; Mateja Rajnović, mag.soc.rada, voditeljica projekta; te Štefan Kušar, tajnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

„Slijepe osobe imaju slične potrebe a njihov status, potpora i inkluzija, razlikuju se u pojedinim državama. Ova međunarodna suradnja znači početak dobrih odnosa i može dovesti do pozitivnih pomaka u kreiranju bolje budućnosti za osobe s oštećenjem vida u Hrvatskoj i Sloveniji“, izjavila je Andreja Veljača, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih.

Projekt traje 12 mjeseci (do 28. 2. 2023.), a aktivnosti projekta usmjerene su na povećanje kompetencija odraslih u dobi od 18 do 50 godina koji imaju oštećenje vida (sljepoća ili slabovidnost), a članovi su Hrvatskog Saveza Slijepih (HSS) i Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije

„Projekt „Složno po vještine“ podrazumijeva online i offline aktivnosti. U prostorima koji su prilagođeni osobama s oštećenjem vida, u Premanturi i Okroglom, organizirat će se više radionica. Očekivani rezultati projekta su ojačane komunikacijske, socijalizacijske i digitalne vještine 30 prijavljenih osoba.“, kazala je Mateja Rajnović, voditeljica projekta.

U aktivnostima će sudjelovati 30 osoba s oštećenjem vida, a one su usmjerene na dva četverodnevna susreta osoba iz obje partnerske organizacije. Uz to, sudionici će sudjelovati i u 6 virtualnih treninga koji će obuhvatiti niz edukativnih, kreativnih i praktičnih radionica s ciljem usvajanja novih znanja u području socijalnih, komunikacijskih i digitalnih vještina.

„Veselimo se ovom projektu jer nam pruža mogućnost za razmjenu znanja, iskustva i dobre prakse.“, dodao je Štefan Kušar, tajnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Partnerstvo i suradnja u području cjeloživotnog učenja slijepih i slabovidnih osoba kroz projekt “Složno po vještine” prvi je zajednički projekt Hrvatskog i Slovenskog saveza slijepih, a čija ćemo iskustva svakako zajedno koristiti u budućnosti, što će omogućiti nove suradnje za dobrobit potrebitih članova u području uspješnijeg uključivanja na tržište rada ali i kvalitete života u cjelini.

„Osnovna komunikacijska vještina je prezentacija sebe, a to je ključno za pristupanje na tržište rada. Upravo se takve vještine stječu kroz ovaj projekt“, zaključio je Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.

Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...