Monika Kiris u rubrici Društvo od
uređen od Znatko

Kako je prošao projekt „Bijeli štap u mojoj obitelji“ 2022.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od
prikazano od Redakcija

Završen projekt „Bijeli štap u mojoj obitelji“

Cilj ovog EU projekta je socijalno uključivanje djece s oštećenjem vida i njihove obitelji te podizanje kvalitete socijalnih usluga

Projekt - Bijeli štap u mojoj obitelji

Projekt Hrvatskog saveza slijepih „Bijeli štap u mojoj obitelji“ sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a cilj ovog projekta je povećati socijalnu uključenost djece s oštećenjem vida i osnažiti članove njihovih obitelji kroz unaprjeđenje socijalnih usluga u lokalnoj zajednici.

Glavne aktivnosti projekta koji doprinose specifičnim ciljevima su prije svega osnivanje mobilnog tima stručnjaka za pružanje savjetovanja, psihološke podrške i rehabilitacije za 30 korisnika u 12 ciljanih županija koje spadaju u tzv. potpomognuta područja u kojima je indeks razvijenosti manji od prosjeka Republike Hrvatske.

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić je u sklopu projekta održao dramske radionice s roditeljima i djecom.

„Dovodio sam ih u različite situacije poput audiodeskripcije života. To je nešto što svi moramo primjenjivati, a to je kada nastupamo pred slijepim osobama, moramo se opisati i reći, primjerice, u plavoj sam košulji i koliko sam visok, odnosno, visoka. Dakle, da slijepa osoba zna s kim govori, odnosno da vas može vizualizirati.“

...rekao je Perić i dodao je da potiču roditelje da djeci opisuju kako su obučeni, odjeveni kako bi i oni osvijestili svoju okolinu. Reakcije i roditelja i djece, kaže Perić, bile su izvanredne te dodao:

„To potvrđuje i činjenica da su osvijestili neke potrebe o kojima nisu razmišljali."

Razmjena iskustava i jačanje vještina

Kroz šestodnevne edukacijske i dramske radionice, pružila se podrška članovima obitelji, posebice roditeljima djece s oštećenjem vida u svrhu jačanja njihovih kompetencija i vještina. U sklopu projekta održane su i kreativno-okupacijske radionice za djecu, a za roditelje je pripremljen i priručnik pod nazivom „Informacije o oštećenju vida“. On je namijenjen svim roditeljima i skrbnicima  djece i mladih s oštećenjem vida koji im može pomoći bolje razumjeti kako se njihovo dijete razvija i pratiti kako napreduje te im dati smjernice o tome na koji način mogu potaknuti dijete na učenje.

„Radi se o individualnom pristupu. Kad mobilni tim dolazi u kuću djeteta, prvo se radi kvalitetna procjena potreba. Radi se o podršci u mobilitetu, svakodnevnim vještinama, korištenju digitalnih tehnologija i svim segmentima koji su djeci potrebni da unatoč oštećenju vida budu, zajedno sa svojim vršnjacima, dio života i priče u punom opsegu. Unatoč epidemiji i svim ograničenjima, smatram da smo uspjeli ostvariti ciljeve ovog projekta."

...izjavila je izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih i voditeljica spomenutog projekta Andreja Veljača.

Iz Hrvatskog saveza slijepih napominju i koliko je važno odobrenje za nastavak korištenja rehabilitacijskog kampa Premanture, jedinog objekta u Hrvatskoj koji je u potpunosti prilagođen slijepim osobama, za daljnju provedbu projekata. Taj objekt predstavlja veliku važnost u edukaciji i osviještenju izazova s kojima se svakodnevno suočavaju slijepe osobe i osobe s oštećenjem vida.

Ostale aktivnosti projekta bile su usmjerene na stručnjake koji dolaze u kontakt s djecom s oštećenjem vida koji su svoj kapacitet jačali kroz edukacije održane u tri grada – Zagrebu, Osijeku i Šibeniku. Na edukacijama su sudjelovali stručnjaci iz područja zdravstva i socijalne skrbi te odgojno-obrazovnog sustava.

Ovaj projekt omogućio je mnogo razmijenjenih iskustava, znanja i razmišljanja i pokazao koliko su projekti koji uključuju članove obitelji djece s oštećenjem vida vrijedni i važni te kolika je potreba za još više prilika u kojima roditelji mogu međusobno razmijeniti iskustva i produbiti svoja znanja i vještine nošenja sa svakodnevnim životnim izazovima.

Slična pitanja

1 odgovor 305 👀
1 odgovor 372 👀
1 odgovor 217 👀
2 odgovora 423 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...