137 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Društvo od Mia Jelinčić

Kako se odvijala 19. Konferencija Mreže slijepih žena 2022. godine? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Održana 19. konferencija Mreže slijepih žena u sklopu aktivnosti edukacijsko- rehabilitacijskog treninga projekta „U ringu života“

U sklopu projekta „U ringu života“ u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih od 27. lipnja do 2. srpnja 2022. održan je edukacijsko-rehabilitacijski trening za žene s oštećenjem vida u Hostelu ERKS Premantura. Hostel se nalazi u Premanturi i jedini je objekt u Hrvatskoj u potpunosti pristupačan i prilagođen slijepim i slabovidnim osobama.

Cilj konferencije Mreže slijepih žena jest kvalitetniji rad i intenzivnija participacija žena s oštećenjem vida kako u kreativnim radionicama i drugim inicijativama temeljnih udruga Članica, tako i u upravljačkim strukturama i društvenom utjecaju općenito.

U sklopu treninga, 38 sudionica s oštećenjem vida iz cijele Hrvatske imalo je priliku sudjelovati u radionicama pod stručnim vodstvom. Od jutarnjih sati pod geslom „U zdravom tijelu zdrav duh“ i organiziranim aktivnostima u vanjskom prostoru, radionice su uključivale teme: Žene lideri: funkcioniranje i rad udruga  kao  organizacija civilnoga društva u svrhu kvalitetnijeg uključivanja žena u upravljačke i operativne  strukture; Izlaganje radova članica kao dio aktivnosti u Sekciji žena te poticaj na proizvodnju budućih kreativnih ideja; Slastice u okrilju zdravih životnih navika-teorija i praksa; Verbalna i neverbalna komunikacija u javnom nastupu- pripremljen nastup i improvizacija;te druge teme vezane uz uspješnije socijalno uključivanje i inkluziju u društvo.

Konferenciju je podržalo i nekoliko kompanija velikodušnom donacijom. Tako su ZIAJA, MarinaLab plus i Mala od lavande, sve sudionice iznenadili prigodnim poklonima.

Položaj žene sa sljepoćom kao teškim invaliditetom vrlo često sprječava njezino sudjelovanje u društvu zbog diskriminacije i na temelju spola i na temelju invaliditeta. Mogućnosti u ostvarivanju ciljeva i težnji su ograničene, a nerijetko popraćene predrasudama koje su prisutne u društvu. Podređen položaj izaziva negativne emocije koje sa sobom nose i negativne posljedice za slijepe i slabovidne žene u svim segmentima života.

Trogodišnji program „U ringu života“ financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike , a cilj mu je osigurati potrebne socijalne usluge, pristup informacijama i specifičnim programima podrške osobama s oštećenjem vida kako bi se pridonijelo njihovoj socijalnoj uključenosti i smanjenju potrebe za institucionalizacijom.

Slijepe i slabovidne žene, čineći iznimno ranjivu skupinu unutar skupine osoba s oštećenjem vida, ove su godine, unatoč teškim i izazovnim vremenima pokazale da mogu pomicati granice mogućeg i s mnogo više samopouzdanja i samopoštovanja zaključile sljedeće: „Ohrabrene i osnažene idemo dalje u ring života“.

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...