Antoneta Hrgović u rubrici Stanovanje od
Je li bolje angažirati agenciju za nekretnine ili sam objavljivati slike i cijenu kuće ili stana, ukoliko ju prodajemo? Koliko košta sama procjena o cijeni kuće ili stana, ako angažiramo agenciju? Koje savjete možete dati nekome tko želi prodati kuću ili stan?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+26 glasa
Pavo Lasić od
odabran od Antoneta Hrgović
 
Najbolji odgovor

Po mom mišljenju je bolje angažirati agenciju za nekretnine da ona obavi procjenu same kuće ili nekretnine koju prodajemo. Zna se u mnogo slučajeva dogoditi da vlasnik nekretnine proda za veću ali i manju cijenu nego inače. Procjena od agencije košta od 1000,00 kn do 4000,00 kn, ovisi o prostoru. Moj iskreni savjet trenutno je da se vazda angažira agent iz agencije za nekretnine, te da vam on bude posrednik u poslovanju između vas i budućeg kupca.

Ovo su koraci kako prodati kuću uz pomoć agencije za nekretnine:

 1. Angažiranje agencije za nekretnine tj, profesionalne osobe koja će biti posrednik te sastajanje da se uvidi sva potrebna dokumentacija za prodaju
 2. Potrebno je imati uredne dokumente za prodaju
 3. Ukoliko postoji bilo kakva hipoteka potrebno je zatražiti potvrdu o dugu (banka)
 4. Podatak o rezijama kroz zimu i ljeto
 5. Određivanje cijene- potrebno je analizirati kakve su cijene nekretnina u susjedstvu, te cijena mora biti realna
 6. Uljepšavanje nekretnine (bojanje zidova, bacanje suvislih stvari te dodavanje novih). Bitno je da je interior dobro osvijetljen.
 7. Slikavanje nekretnine (treba imati na umu dobro sve slikati sa bilo kojeg kuta, te da je slika vrlo dobre kvalitete
 8. Tlocrt nekretnine (ako ga nema, agencija ga je u stanju napraviti)
 9. Usuglasavanje cijene za agentom, te totalno prepustanje ''marketinga'' agenciji.
 10. Agent nam javlja kada se sastajemo sa kupcima te je on taj koji vodi prezentaciju nekretnine kupcima. Vrlo bitno je pustiti agenta da on to radi.
 11. Ukoliko je kupac na kraju zainteresiran, preostaje samo realizacija.

Kao sto sam ranije naveo, bitno je ostaviti agentu da radi svoj posao te da je on taj koji ce voditi pregovore u vase ime. Njemu je cilj da vi izađete sasvim zadovoljni nakon ovog ''deala''. Ukoliko nismo zadovoljni sa cijenom koju nam kupac nudi, jednostavno se trazi drugi kupac koji ne ponudi cijenu koja bi nas zadovoljila.

+16 glasa
Ivan Gačić od

Kako biste pripremili stan ili kuću za prodaju, slijedite ove moje upute:

 • Dobro ga očistite i pripremite za prodaju. Da se vidi da ga stvarno želite prodati.
 • Bitno je zrak u stanu odiše svježim mirisom od čišćenja ili farbanja ili još bolje - ugodan cvjetni miris.
 • Kućne ljubimce izvedite izvan nekretnine za vrijeme posjeta kupca.
 • Ponudite kupcima piće, kavu, ... Miris kave i okus dobrog pića u ljudima budi osjećaj doma.
 • Ukrasite prostor cvijećem u vazi na stolu.
 • Upalite muziku ili televiziju - glazba je uhu ugodna, a TV program daje osjećaj doma.
 • Popravite po stanu ili kući sve sitne popravke kako ne bi dozvolili da kupac odustane radi glupavih sitnica.
 • Neka u stanu bude što manje ukućana kada dolaze kupci. Troje ljudi je već previše. Budite samo Vi i kupac jer će kupac se osjećati kao nepoželjan i htjet će otići što prije.
 • Ponašajte se prema kupcu kako bi željeli da se on ponaša prema Vama da ste na njegovom mjestu.
 • Ne ispričavajte se radi neurednosti stana jer, budimo realni, Vi živite u njemu.
 • Ne prodavajte namještaj kupcu prije nego je pokazao uopće interes za kupovinu samog stana.
 • Ako radite s agencijom za nekretnine:
  • Poslušajte svog agenta.
  • Budite pristojni i uljudni prema kupcu, nemojte forsirati razgovor, budite svjesni da će konačni izbor biti od kupca, a ne Vaš.
  • Povucite se sa strane iz pristojnosti dok agent želi porazgovarati s kupcem jer upravo agent zna što kupac želi čuti, a ne Vi.
Kako biste ostavili dobar dojam na kupca - imate samo jednu priliku! :)

Za bolju prodaju predlažem da koristite ove moderne prodajne metode:

 1. Angažirajte profesionalnog fotografa koji će napraviti odlične fotografije spremne za oglašavanje u oglasniku.
 2. Posložite virtualnu 3D šetnju kroz interijer Vaše nekretnine
 3. Ako se radi o kući, angažirajte profesionalnog snimatelja dron-om koji će snimiti Vašu nekretninu iz zraka
 4. Dajte izraditi veliku oglasnu tablu koju ćete staviti na kuću blizu ulice, a kako bi prodaja kuće bila još vidljivija i slučajnim prolaznicima.
+14 glasa
Kuzma Topić od
Prije prodaje bi tribalo ispitat trziste, vidit cjene u okolici koje su, mozda se informirat priko agencije sta se tice cijene.

Za samu prodaju bi se orjentira na njuskalo, i ovisno o poziciji kuce na strane oglasnike. Osobno ne preferiran agencije jer previse oderu i jednu i drugu stranu.

Sta se tice spustanja cijene to sam tribas odlucit koji je minimum za koji bi isa i drzat se toga, ali mislin da je bolje dat sta realniju sliku i ne dizat puno cijenu s obzirom na stanje trzista di se trgovanje nekretninama svelo na minimum (osim extra atraktivnih lokacija).

Osobno sta gledan kuca u okolici mene sta se prodaju ima ih sta stoje vec godinama, Ako se prodaje kompletna kuca sa parcelom da se ponudit i gradevinarima objekt/parcela ako je na zgodnoj lokaciji, di bi ti platili kucu sa djelom stanova koje ce izgradit na parceli (znan za takve slucajeve po Splitu i okolici) i uglavnom su prosli bolje sa prodajom stanova nego sa samom prodajom kuce.
Marin Barić 14.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Marin Barić
08.11.2020. promjena rubrike od Znatko
Koji je najjednostavniji postupak kupnje nekretnine?
+11 glasa
Goran Hudovsky od

Potrošači traže informacije prije nego što kontaktiraju agenta za nekretnine. Kako možete dobiti više potencijalnih klijenata i preporuka? Ponudite potencijalnim klijentima što više korisnih informacija. Upotrijebite tehnologiju za prikaz 3D obilazaka. 

Interaktivna virtualna šetnja je način kako zadovoljiti promjene u ponašanju klijenata. Kupci pretražuju na internetu. Virtualna šetnja Jedan od najvećih izazova s kojima se agenti za nekretnine susreću je držati korak s tehnologijom. Nemojte propustiti neke sjajne prilike tako što ćete preskočiti informacije koje mogu pomoći vama i vašim klijentima. 

Svijet se mijenja i svaka industrija se prilagođava tehnologiji. Budućnost definitivno izgleda prihvatljivo za tehnologiju. 

Kao jedna od najvećih industrija na svijetu, nekretnine i virtualna šetnja idu ruku pod ruku. https://centar360.eu/virtualna-setnja-za-nekretnine/ 

Virtualna šetnja za nekretnine: http://virtualnesetnje.eu/viewer/stan_u_zagrebu

+7 glasa
Sergio Serdarusic od

Točno je da svatko može sam postaviti svoju nekretninu na tržište ali rad s agencijom uvelike olakšava samu prodaju iste, po najboljim uvjetima te bez previše stresa za prodavatelja.

Kako bi se nekretnina kvalitetno prezentirala  na tržištu potrebno je napraviti mnogo predradnji i post radnji koje uključuju: istraživanje tržišta, fotografiranje nekretnine, kontrola i usklađenje vlasničke dokumentacije, oglašavanje, komunikaciju s potencijalnim kupcima, pregovaranje, sastavljanje predugovora, ugovora te sve ostale pravne dokumentacije, primopredaju nekretnine te prebacivanje režijskih troškova. Sve to izgleda vrlo jednostavno ali sam proces može biti jako zamarajući obzirom da se radi o najvećim odlukama u životu, prodaji Vašeg doma.

Naša agencija za prodavatelje radi sve te i mnogo drugih radnji koje ovdje nisu opisane.

Naši licencirani agenti dolaze na lokaciju napraviti stručnu procjenu tržišne vrijednosti nekretnine te zajednički sa prodavateljima sudjeluju u formiranju cijene. 

Profesionalni fotograf radi fotografije nekretnine: interijera, eksterijera, pogleda te svih bitnih kadrova, koje se pažljivo i prema dogovoru odabiru za oglašavanje te ostale za sve druge ozbiljne klijente koji pregledavaju ponudu s našim agentima.

Oglašavanje nekretnina se radi putem svih vrsta medija, digitalnih i tiskanih. Naši oglasi vidljivi su na Eurovilla stranici koja ima mjesečno preko 200.000 unikatnih posjetitelja koji provedu više od 5 min na stranici. Oglašavamo nekretnine na svim ostalim najrelevantnijim portalima za oglašavanje nekretnina u Hrvatskoj kao što su: Njuškalo, Oglasnik, Index, Indomio, Crozilla, Go Home, Centar nekretnina, nekretnine 365, Real Estate Croatia, Njuškaj..Na svim relevantnim inozemnim oglasnim kanalima poput immoscout, immobilien.de, James Eddition, nepremicnine… gotovo u cijeloj Europi u svakoj zemlji imamo po jednog ili više inozemnih partner agencija koje također oglašavaju nekretninu na njihovim stranicama i ostalim oglasnim portalima. Oglašavanje se radi i u tiskanim izdanjima Jutarnjeg lista, Oglasnika, Večernjeg lista, The list te drugih, Croatia airlines..

Veliki naglasak je na ulaganje u Google marketing kako bi nekretnina bila što bolje pozicionirana a posebno pazi na remarketing nekretnine kupcima koji su konkretno gledali vašu nekretninu

Eurovilla je izuzetno ponosna na svoju veliku bazu kupaca koja trenutno broji više od 30.000 te svakim danom raste. Stavljanjem nekretnine u našu bazu odmah se automatski generiraju svi kupci kojima prema zadanim parametrima odgovara vaša nekretnina što nam omogućava da u što kraćem roku možemo pronaći kupca za vašu nekretninu. 

Agenti Euroville se brinu o dovođenju provjerenih kupaca na razgledavanje nekretnine u unaprijed dogovoreno vrijeme. U mnogim slučajevima mi to sami odrađujemo. Brinu se o načinu prezentacije nekretnine koji počinje prvim kontaktom a završava dogovorom o kupnji. Naši licencirani agenti najčešće znaju odgovore na gotovo sva pitanja a na ona koja nemaju odgovor odmah, naći će ga u kratkom periodu. 

Eurovilla za vas vrši pregovore s kupcima, dogovara kupoprodajnu cijenu, dinamiku plaćanja, nudi kompletnu pravnu pomoć u izradi predugovora, ugovora, tabularne isprave te sve ostale popratne dokumentacije. Radi zapisnik o primopredaji nekretnine, popisuje stanja brojila te prebacuje režijske troškova na kupca. 

Uglavnom brinemo o cijelom kupoprodajnom procesu koji završava zadovoljstvom uslugom. 

Slična pitanja

2 odgovora 2.5k 👀
Marin Barić 14.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Marin Barić
1 odgovor 343 👀
2 odgovora 510 👀
1 odgovor 487 👀
1 odgovor 677 👀
1 odgovor 706 👀
1 odgovor 293 👀
Ivan Gačić 12.02.2022. pitanje u rubrici Stanovanje od Ivan Gačić
2 odgovora 331 👀
1 odgovor 5.9k 👀
Ivan Gačić 05.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Ivan Gačić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...