132 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Društvo od Lovro Gorup [Superaktivan] (3.4k bodova)
Zašto simbol srca odstupa od anatomije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+2 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka [Megaktivan] (19.7k bodova)
Zaista je istina činjenica da oblik srca kakav je danas prepoznatljiv u svim dijelovima svijeta nema veze sa pravim oblikom srca kakav je u anatomiji našeg tijela. Zašto je to tako? Najstariji nalazi prepoznatljivog oblika koji se danas koristi kao simbol datiraju čak iz antike. No, znanstvenici su zaključiti da tadašnji znak nije simbolizirao ljudsko srce niti ljubav nego je bio prikaz smokvinog lista. Povjesničari ne mogu točno odrediti u kojem trenutku se taj simbol počeo upotrebljavati u ove svrhe u koje se danas upotrebljava, ali se može zaključiti da se to tako dogodilo zato što ljudi nisu zaista znali kako srce izgleda zbog nepoznavanja ljudske anatomije.
+2 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (55.1k bodova)
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Simbol srca je univerzalan, zapravo lako prepoznatljiv i shvatljiv diljem svijeta. Značenje ovo simbola nadilazi sve jezične i kulturne barijere.

Iako srce simbolizira ljubav u svim kulturama, izgled simbola nema nikakve veze s ljudskim organom. Oblikom se ova dva srca u potpunosti razlikuju.

Najstariji dokaz o obliku simbola srca datiraju iz antičkih vremena. Arheolozi su simbol srca pronašli na starim grčkim i rimskim lončanicama. Pretpostavka je da je taj simbol tada predstavljao jednostavniju verziju smokvinog lista, dakle nije bio povezan ni s ljubavlju ni s ljudskim organom. Na drugim nalazištima iz ovog vremena srce je, također, simboliziralo neku vrstu lista. Radi se o listovima vinove loze i lovorike.

Povjesničari nisu uspjeli točno utvrditi kada se simbol srca počeo povezivati s ljudskim organom. Misli se da je do to poveznice došlo zbog nepoznavanja ljudske anatomije.

Najraniji opisi ljudskog srca potječu iz antičkih rimskih vremena i povezuju se s liječnikom Galenom iz Pergama. On je u svojim svescima ljudsko srce prikazao sličnim češeru ili listu, baš kao prikaz lovorike iz stare Grčke. Ti Galenovi zapisi koristili su se više od 1000 godina s obzirom na to da je u periodu između antike i srednjeg vijeka zbog djelovanja katoličke crkve (koja je zabranila autopsije) razvoj medicinskog znanja stagnirao.

13. stoljeću simbol srca pojavljuje se u umjetnosti predstavljajući ljudsko srce i prenoseći simboliku ljubavi.

16. stoljeću u Francuskoj se pojavljuju karte koje i danas koristimo u pokeru. Budući da su karte toliko popularne, srce na njima uvodi simbol srca u naše kulture.

Slična pitanja

1 odgovor 274 pregleda
1 odgovor 176 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...