129 pregleda
Michelle Koprivnjak u rubrici Priroda od Michelle Koprivnjak [Ekstraktivan] (8.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Čemu služi "DNK junk"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Pavo Lasić od Pavo Lasić [Ekstraktivan] (9.8k bodova)

Mnogi znanstvenici su mislili da nekodirajuci dio DNK (koji je velik dio) da sluzi apsolutno nicemu te su joj dali ime ''DNK Junk'', no ona je uistinu samo bila nepoznata. Nakon mnogo desetljeća, mnogi naučnici tj. znanstvenici su otkrili da upravo taj dio DNK, koji je bio nekodiran ima funkcionalne sekvence sa funkcionalnim RNK molekulama,replikaciju i predacke sekvence:

  • Centromeri--> drugim nazivom pričvrsnica je mjesto gdje su kromosomi suženi. Onaj kromosom koji ima pričvrsnicu  na kraju je telocentrican, a na sredini je metacentrican. Sluze uglavnom za prihvat niti diobenog vretena (stanicna tvorevina) za vrijeme mitoze(diobe jezgre tjelesnih stanica)
  • Telomeri--> sprijecava razgradnju kromosoma te njihovog slijepljivanja. Također Telomeri štite DNK od bilo kakvog ostecenja te pravilno djelovanje kromosoma.
+6 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.4k bodova)
prikazano od Znatko

U genetici, izraz JUNK DNA odnosi se na područja DNA koja su nekodirajuća. Dio ove nekodirajuće DNA se koristi za proizvodnju nekodirajućih komponenata RNA kao što su prijenosna RNA, regulatorna i ribosomska RNA. Međutim ,druge se regije ne transkribiraju u proteine, niti se koriste za proizvodnju molekula RNA i njihova je funkcija nepoznata. Važnost ovih nekodirajućih regija bio je ključni fokus u genetičkim istraživanjima već dugi niz godina, posebno u pogledu evolucije. 

Usporedne genomičke studije su pokazale da je dio ove junk DNA vrlo očuvan, što sugerira da su ove nekodirajuće regije prolazile pozitivnu selekciju tijekom evolucije i davale prednost u smislu očuvanja ili minimiziranja određenih bioloških svojstava.

 

Izvor; https://www.news-medical.net/life-sciences/Functions-of-Junk-DNA.aspx#:~:text=In%20genetics%2C%20the%20term%20junk,regulatory%20RNA%20and%20ribosomal%20RNA.

Slična pitanja

1 odgovor 290 pregleda
Sandra 26.01.2021. pitanje u rubrici Promet i vozila od Sandra [Ekstraktivan] (8.8k bodova)
2 odgovora 245 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...