Zoran Jurić u rubrici Zdravlje i medicina od Zoran Jurić

Kako mogu saznati imam li osteoporozu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+2 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Rijetkost je da oboljeli od osteoporoze rano uoče simptome. Često ljudi ne znaju da imaju slabe kosti dok ne slome zglob, kralježnicu ili kuk. Međutim, neki znakovi mogu ukazivati na slabost kostiju, a to su: povlačenje zubnog mesa, do kojeg dolazi zbog slabljenja kostiju čeljusti, te slabija čvrstoća prianjanja koja može povećati rizik od padova i to se događa zbog niske mineralne gustoće kostiju. Zatim, jedan od simptoma su i slabi i lomljivi nokti koji mogu signalizirati zdravlje kostiju.

Osim promjena u gustoći kostiju, osteoporoza obično ne uzrokuje puno početnih simptoma. Najbolje za otkrivanje u ranim fazama je odlazak liječniku, osobito ako imate obiteljsku povijest osteoporoze.

Što se tiče simptoma u kasnijoj fazi osteoporoze, može doći do gubitka visine. Naime, kompresijski prijelomi kralježnice mogu prouzročiti gubitak visine. Potom, prijelom je jedan od najčešćih znakova lomljivih kostiju. Prijelomi se mogu dogoditi pri padu ili manjem pokretu poput koraka s ivičnjaka. Također, osteoporoza može uzrokovati kompresijske prijelome kralježnice koji mogu biti veoma bolni jel srušeni kralješci mogu stegnuti živce iz leđne moždine. Simptom može biti i lagana zakrivljenost gornjeg dijela leđa. Pognuta leđa poznata su pod pojmom kifoze. Kifoza može uzrokovati bolove u leđima i vratu, te utjecati na disanje zbog dodatnog pritiska na dišni put i ograničenog širenja pluća.

I muškarci i žene mogu dobiti osteoporozu, ali je ovo stanje kod žena uzrokovano hormonalnim promjenama koje se javljaju starenjem. 

 

Izvor: https://www.healthline.com/health/osteoporosis-symptoms#risk-factors

–1 glas
Pavo Lasić od Pavo Lasić

Osteoropoza je jedna od najcescih metabolickih bolesti koja smanjiva kostane mase i poremecuje ''mikroarhitekturu'' kostiju. To rezultira da su kosti manje čvrste te da se mogu lako prelomiti.

Ona je u početku asimptomatska te se u vecinu slucajeva prepoznaje kad se zaradi prijelom kosti. Prijelomi su vecinom u podrucju podlaktice i kraljeznice sto rezultira bolovima u leđima i smanjenjem tjelesne visine. Osteoropoza zahvaca 8 do 10% naseg stanovnistva te svaka treca zena i svaki deveti muskarac ima osteoropozu.

Kako sprijeciti osteoropozu?

  • unos kalcija (hranom se moze unijeti od 200-2000mg kalcija a nas organizam moze iskoristiti 40% toga)
  • vitamin D 

Slična pitanja

1 odgovor 602 👀
4 odgovora 405 👀
1 odgovor 353 👀
Sandra Vukov 11.03.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov
1 odgovor 337 👀
1 odgovor 1.4k 👀
1 odgovor 186 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...