Zoran Jurić u rubrici Djeca i roditeljstvo od Zoran Jurić
Da li roditelj koji ne plaća uzdržavanje onda ne treba ni viđati dijete?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Monika Matijević od Monika Matijević

Roditelj koji ne stanuje sa svojim maloljetnim djetetom dužan je zadovoljiti materijalne potrebe djeteta u obliku financijskog uzdržavanja. 

Ukoliko roditelj koji ne živi sa svojim maloljetnim djetetom odbije ili nije u mogućnosti plaćati uzdržavanje svog djeteta, onda drugi roditelj može zatražiti ovrhu. 

Ukoliko je naplata ovrhe bezuspješna, roditelj može tužiti oca i majku roditelja koji nije izvršio duznost zadovoljenja materijalnih potreba djeteta.

Roditelju koji ne zadovoljava materijalne potrebe svog djeteta u obliku financijkog uzdržavanja nije zabranjen kontakt s djetetom.

+5 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Teško pitanje, ako otac ne radi, dakle on ne može naći posao to je jedna situacija (ovisi i koliko dugo ta situacija traje) a ako otac radi ali ne želi financirati svoje dijete (sudjelovati u njegovim osnovnim potrebama, školstvu, odjeći, ljekovima) onda zašto bi ga on htio vidjeti. Da li će otac vidjeti svoje dijete, najviše ovisi o njegovoj bivšoj ženi, majci toga dijeteta koja ako baš joj se da može povući centar za socijalni rad i tužbu na sudu da otac ne želi uzdržavati svoje dijete ili jednostavno ne uzdržava dijete a ona dok on ne počne to raditi ne želi da ga dijete viđa, dakle, ovisi o sucu kako će odlučiti, iz prakse znam mnogo slučajeva u kojima je odluka bila na strani oca ali se nije realizirala i nikome ništa. Isto tako je i s ovrhama na našim sudovima, sudskom presudom možete dobiti novac ali nikad ga ne vidjeti. Za takve stvari je dobro imati dobrog odvjetnika jer kad imate dobrog odvjetnika i sudac može lakše donijeti odluku. Nažalost, odvjetnici skupo koštaju ali bez njih se ne može jer na sudu, svako radi što želi, kako želi, iskorištavaju situacije, mlade ljude koji nemaju primanja, bave se svađama, kaznama za parking a izbjegavaju se baviti pravim problemima.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...