Sandra Vukov u rubrici Promet i vozila od Sandra Vukov
Kako se natjerate na san kad vam se čini da ne možete spavati?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+6 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Ako imate problema sa zaspivanjem, svakako bih preporučila šalicu toplog čaja od kamilice prije odlaska na spavanje. Preporučam da ga ne zaslađujete jer vas šećer može dodatno razbuditi. Meni ispijanje čaja uvijek pomogne jer me umiri.

Kada legnete u krevet, pokušajte ne razmišljati ni o čemu osim o udobnosti kreveta i pokrivača. Razmišljanje o problemima, stvarima koje trebamo obaviti, greškama iz prošlosti i sločnim stvarima, svakako vas neće uspavati.

Ako nikako ne možete zaspati, pokušajte čitati neku knjigu (ne nužno zanimljivu, a poželjno neku koja nije napeta). Kod mnogih to zna "upaliti" i uspavati ih.

Kao dugotrajno rješenje i dobar san svake noći, stručnjaci preporučuju da idete svake večeri okvirno u isto doba u krevet, da imate dobro prozračenu prostoriju u kojoj spavate i da ne koristite uređaje poput laptopa, mobitela, tableta i televizije sat vremena prije spavanja.

+5 glasa
Monika Matijević od Monika Matijević
odabran od Sandra Vukov
 
Najbolji odgovor
Kada sam bila dijete uvijek sam se, navečer kada bih legla u krevet, borila da što duže ostanem budna jer sam mislila da je to "cool", međutim uvijek bih bila neuspješna u tome.

Sada najgora stvar koja mi se može dogoditi je da, kad sutradan imam obaveze i moram se rano probuditi, legnem u krevet i jednostavno ne mogu zaspati.

Uvijek je lako pasti u napast okrenuti se, uzeti mobitel i surfati internetom do kasnih noćnih sati, ali to je uvijek najgora opcija. Pročitala sam negdje da najbolji način da se brzo uspavamo je da se smirimo, legnemo u mraku, zazmirimo, te zamislimo svaki pojedini dio tijela i da zamislimo točno kako ga opuštamo. Sasvim je svejedno hoćemo li početi od stopala ili glave. U glavi zamislimo svoje prste na nogama i kako se oni potpuno opušteni, pokušamo tu opuštenost osjetiti u prstima. Zatim lagano pređemo na ostatak stopala, pa na listove i polako dok ne opustimo cijelo tijelo. Čula sam čak informaciju da je ovom metodom moguće zaspati u roku od 2 min!

Naravno, da bih pospiješili kvalitetu sna, najbolje bi bilo da sat vremena prije spavanja ne koristimo mobitel ni tiračinalo ili televiziju. Također bi bilo bolje za buđenje koristiti digitalne budilice, a ne mobitele jer je radi zračenja najbolje mobitel ne držati u sobi u kojoj spavamo.

Stručnjaci ističu da spavanje u previše toploj sobi nije dobro i ometakvalitetu sna. Najbolja temperatura sobe za spavanje je od 16-20°C.
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović
Metoda o kojoj govorite je zapravo vrsta meditacije u yogi i uistinu pomaže pri opuštanju općenito. Sjećam se da bi se, kada sam išla na yogu, redovito dogodilo da pri ovoj meditaciji zaspe barem jedna osoba. :)
+2 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
Često se suretnem s tim probemom i sebi postavljam to pitanje pred spavanje. Radi li se tu o visokoj temperaturi zraka, nedostatku svježeg zraka, velikoj količini energije koja nam je ostala od dana ili nečemu četvrtome? Osobno poduzmem sljedeće korake: tu večer kad ne mogu zaspati se osvježim vodom i pokušam misli okupirati nebitnim raspravama u sebi dok se ne umorim od razmišljanja, a za idući dan uzmem baviti se nekom aktivnošću, bilo tokom dana ili navečer, kako bi se umorio dovoljno da brzo i uspješno utonem u san.

Slična pitanja

3 odgovora 250 👀
1 odgovor 201 👀
1 odgovor 499 👀
2 odgovora 197 👀
3 odgovora 4.1k 👀
1 odgovor 901 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...