236 pregleda
Michelle Koprivnjak u rubrici Društvo od Michelle Koprivnjak
promjena rubrike od Znatko
Koliko neka osoba mora biti "važna" da bi se njeno ubojstvo smatralo atentatom, a ne ubojstvom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka

Da bi se kod ubojstva reklo da se radilo o atentatu, osoba nad kojom je izvršen atentati mora imati nekakvu veliku društvenu važnost. Primjerice, najčešći su primjeri u politici (atentat na Julija Cezara, atentat na Abrahama Lincolna, atentat na Johna F. Kennedyja...), ali mogu biti i primjeri iz ekonomije ili kulture (atentat na Johna Lenona...) ili iz vojske (atentat na bivšeg marinca Li Harvi Osvalda...).

Atentat ne mora završiti ubojstvom, nego može biti i neuspjeli atentat koji se također, podrazumijeva se, oštro kažnjava.

Atentatori mogu i ne moraju biti naručeni. Može se raditi o fanaticima koji su odlučili sami sprovesti neku svoju volju.

 

+9 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Atentat je ubojstvo ili pokušaj ubojstva, a od običnog se ubojstva razlikuje po tome što je žrtva javna osoba. Dakle, osoba mora biti poznata i priznata u javnosti da bi se njezino ubojstvo smatralo atentatom. Najčešće se radi o atentatima na državne dužnosnike (predsjednika, premijera...) Još je jedno važno obilježje atentata, a to je da ubojica tim činom šalje javnosti određenu poruku. Najčešće se radi o političkim i ideološkim porukama. Atentatom se može smatrati i ubojstvo ili pokušaj ubojstva na aktiviste, novinare i druge javne i društveno angažirane osobe. Atentatori mogu biti plaćeni ubojice, ali i obični građani koji žele poslati određenu poruku javnosti. To također mogu biti osobe koje imaju psihičke probleme. 

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
Laura Marjanović 29.08.2021. pitanje u rubrici Obrazovanje od Laura Marjanović
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...