159 pregleda
Michelle Koprivnjak u rubrici Društvo od Michelle Koprivnjak [Ekstraktivan] (8.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Koliko neka osoba mora biti "važna" da bi se njeno ubojstvo smatralo atentatom, a ne ubojstvom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka [Megaktivan] (19.7k bodova)

Da bi se kod ubojstva reklo da se radilo o atentatu, osoba nad kojom je izvršen atentati mora imati nekakvu veliku društvenu važnost. Primjerice, najčešći su primjeri u politici (atentat na Julija Cezara, atentat na Abrahama Lincolna, atentat na Johna F. Kennedyja...), ali mogu biti i primjeri iz ekonomije ili kulture (atentat na Johna Lenona...) ili iz vojske (atentat na bivšeg marinca Li Harvi Osvalda...).

Atentat ne mora završiti ubojstvom, nego može biti i neuspjeli atentat koji se također, podrazumijeva se, oštro kažnjava.

Atentatori mogu i ne moraju biti naručeni. Može se raditi o fanaticima koji su odlučili sami sprovesti neku svoju volju.

 

+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat [Turboaktivan] (26.5k bodova)

Atentat je ubojstvo ili pokušaj ubojstva, a od običnog se ubojstva razlikuje po tome što je žrtva javna osoba. Dakle, osoba mora biti poznata i priznata u javnosti da bi se njezino ubojstvo smatralo atentatom. Najčešće se radi o atentatima na državne dužnosnike (predsjednika, premijera...) Još je jedno važno obilježje atentata, a to je da ubojica tim činom šalje javnosti određenu poruku. Najčešće se radi o političkim i ideološkim porukama. Atentatom se može smatrati i ubojstvo ili pokušaj ubojstva na aktiviste, novinare i druge javne i društveno angažirane osobe. Atentatori mogu biti plaćeni ubojice, ali i obični građani koji žele poslati određenu poruku javnosti. To također mogu biti osobe koje imaju psihičke probleme. 

Slična pitanja

1 odgovor 106 pregleda
2 odgovora 304 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...